Leerplicht
Opregte Haarlemsche Courant, 9 maart 1900
Op 1 januari 1901 is de leerplicht ingevoerd in Nederland. Daartoe werd in maart 1900 besloten.
Het onderwijs in Nederland heeft zich gedurende de vorige eeuw in hoog tempo vernieuwd. Er kwamen nieuwe schoolvormen, betere wetten en moderner lesmateriaal. Sommige dingen bleven echter onveranderd. Ook vroeger keken schoolkinderen elk jaar reikhalzend uit naar het schoolreisje.
Of je nu met weemoed terugdenkt aan je eigen schooltijd, of juist blij bent dat die tijd voorbij is, in Delpher kun je veel informatie vinden over de ontwikkeling van het onderwijs door de jaren heen. Hieronder hebben we een aantal artikelen voor je klaargezet, maar duik vooral zelf de geschiedenis in.
Op 1 januari 1901 is de leerplicht ingevoerd in Nederland. Daartoe werd in maart 1900 besloten.
In 1917 werd in de Grondwet vastgelegd dat bijzondere scholen recht hebben op dezelfde financiële steun van de overheid als openbare scholen. Dit werd in de lager onderwijswet van 1920 verder uitgewerkt.
In 1955 werd de term ‘Mammoetwet’ voor het eerst in een krant genoemd. In 1968 ging de wet daadwerkelijk in.
Het idee van een middenschool is in de loop der jaren vaak geopperd. In dit artikel laat Tweede Kamerlid N.J. Ginjaar-Maas zich uiterst kritisch uit over oud-minister Van Kemenade, die dit idee in 1981 weer eens vertolkte.
Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.