Delpher voor docenten
Maak je lessen met Delpher
Ben je docent geschiedenis of maatschappijleer? Zoek je historische bronnen die je in je lessen of toetsen kunt gebruiken? Of wil je leerlingen op weg helpen bij hun profielwerkstuk?
In Delpher vind je miljoenen (gedigitaliseerde) kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins uit de Nederlandse geschiedenis. Unieke bronnen die aansluiten bij de verschillende tijdvakken en historische contexten. Je kunt ze hier gratis en zonder account doorzoeken en downloaden.
Ga terug naar het maatschappelijke debat van toen via de grote en kleine verhalen die de afgelopen eeuwen de pers haalden. Van wereldnieuws tot lokale berichten en van spotprenten tot ingezonden brieven.
Breng de geschiedenis tot leven in de klas!
Historisch wereldnieuws in de klas
Wat stond er vroeger in de krant? Doorzoek in Delpher de grootste collectie Nederlandstalige historische kranten. Je vindt er zowel landelijke dagbladen als lokale en koloniale publicaties uit de periode 1618 tot en met 1995.
Ga met leerlingen in gesprek over meningsvorming, betrouwbaarheid van informatie, multiperspectiviteit en standplaatsgebondenheid door kranten uit verschillende zuilen en subculturen met elkaar te vergelijken.
Ben je op zoek naar kranten van een bepaalde dag? Je kunt in de krantencollectie via 'uitgebreid zoeken' filteren op datum. Vul twee keer dezelfde datum in en laat een zoekterm achterwege. Zo krijg je meteen alle voorpagina's van die dag op je scherm. Vergeet niet dat nieuws vroeger een dag later in de krant stond!
Vind historische bronnen in tijdschriften
Wil je je lessen ondersteunen met tekstbronnen? Zoek dan zeker (ook) in de tijdschriftencollectie. Vooral over de periode na 1800 is veel te vinden.
Aan de hand van de bronnen in Delpher, zie je hoe de maatschappij veranderde. Volg de opmars van de verschillende emancipatiebewegingen, de voortschrijdende democratisering en het verzet tegen het West-Europese imperialisme. Lees wat de hervormers van toen in hun eigen bladen schreven over bijvoorbeeld de (afschaffing van de) slavernij, de sociale kwestie en de positie van vrouwen in de samenleving.
Ben je op zoek naar tijdschriften over een bepaald thema? Maak dan gebruik van het filter 'Onderwerp'. Je vindt het, net als de andere filters, links van je zoekresultaten. Kies een onderwerp dat aansluit bij de lesstof - bijvoorbeeld 'Indonesië', 'Politieke partijen' of 'Vakbeweging' - en vind snel wat je zoekt.
Gebruik radiobulletins in je lessen
Wil je (je leerlingen laten) zoeken naar het belangrijkste nieuws van een bepaalde dag? Of naar historische gebeurtenissen in de eigen woon- of geboorteplaats?
Via de collectie radiobulletins volg je de radioberichtgeving over belangrijke momenten uit de twintigste eeuw, zoals de Kristallnacht, de Watersnoodramp en de Kroningsrellen.
Je vindt er 1,5 miljoen teksten van radionieuwsbulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Deze korte en bondige teksten stammen uit de periode 1937 tot en met 1989. Ze werden door de toenmalige nieuwslezers op de radio voorgelezen. Je ziet hun handgeschreven aantekeningen nog staan.
Laat je inspireren door de themapagina's
Ben je benieuwd wat er vroeger geschreven werd over onderwerpen die nog steeds actueel zijn, zoals reizen, eten, gezondheid of misdaad? Of wil je snel bronnen zien over een specifiek historisch thema, zoals de Tweede Wereldoorlog of het Venlo-incident?
Op de Delpher-themapagina's vind je historische bronnen over een onderwerp dat in het verleden (ook) in het nieuws was. Handig als je op zoek bent naar nieuw lesmateriaal en tijd wilt besparen op je voorbereiding.
De collectie in Delpher wordt geregeld aangevuld. Wil je meer weten over de nieuwste toevoegingen? Kijk dan onder het kopje 'Nieuw' en ontdek achtergrondinformatie over onlangs toegevoegde publicaties.
Hulp nodig bij het zoeken? Bekijk de handleiding
Als je in Delpher op zoek bent naar bronnen voor je lessen of toetsen kun je soms wel wat tips gebruiken. Met wat handigheidjes vind je namelijk nog sneller wat je zoekt.
In het zoekveld kun je gebruikmaken van zogenaamde 'booleaanse operatoren' en 'wildcards'. Operatoren zijn hulpmiddelen waarmee je zoekwoorden op verschillende manieren kunt combineren. Wildcards zijn tekens waarmee je aangeeft dat een deel van een woord alle mogelijke letters mag bevatten.
Wil je weten hoe dit precies werkt? In de handleiding lees je meer over de verschillende zoekmogelijkheden.
Ook interessant voor docenten
Over Delpher
Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.