Nederlands-Indië | Indonesië
Onderzoek naar Indisch erfgoed
Wil je onderzoek doen naar de geschiedenis van Nederlands-Indië, het huidige Indonesië? Wil je weten wat er gebeurde rondom de dekolonisatie? Of ben je benieuwd waar je familie vandaan komt?
Op Delpher vind je veel informatie over Nederlands-Indië, vanuit het westerse en oosterse perspectief. Dit kan gaan over alledaagse onderwerpen, zoals recepten, mode en het huishouden. Maar ook scheepsberichten met namen van passagiers en boeken over de zware omstandigheden waarin de Indonesische bevolking moest leven. Laat je inspireren door de bronnen hieronder en ga zelf op onderzoek uit.
Blader door tijdschriften
Het tijdschrift De huisvrouw in Indië (1933-1941) lees je hier op Delpher. Het blad richt zich op de Nederlandse vrouw, die in Nederlands-Indië woonde. Zo biedt het artikelen over het huishouden, mode, films en boeken. Je vindt er ook advertenties voor personeel en producten. Ondanks dat de westerse vrouw centraal staat, komt er een duidelijke Indonesische invloed in terug. Zo staan er lokale recepten in en zijn sommige artikelen in het Indonesisch geschreven.
Tropisch Nederland
Bekijk Tropisch NederlandHet Indische volk
Bekijk Het Indische volk
Familienaam zoeken in passagierslijsten
In de 19e en begin 20e eeuw was de boot het voornaamste vervoermiddel naar Nederlands-Indië. Deze voeren via Amerika of Afrika naar Azië en later ook het Suezkanaal. De passagierslijsten van deze schepen werden onder andere in plaatselijke en nationale kranten afgedrukt. Op Delpher vind je honderden lijsten. Je kunt ze vinden op naam van het schip of op naam van de passagier. De officiële scheepsjournalen van de Rotterdamsche Lloyd zijn ook te raadplegen via het Stadsarchief Rotterdam. De passagierslijsten van de Holland-Amerikalijn zijn te raadplegen in het Indisch Herinneringscentrum te Den Haag.
Bataviaasch Nieuwsblad
8 mei 1929
Bekijk de passagierslijstDe Indische Courant
13 mei 1929
Bekijk het scheepsberichtNieuws van den Dag voor Nederlands-Indië
22 mei 1929
Bekijk de passagierslijst
Mode voor tropische temperaturen
Westerse kleding was vanwege de tropische temperaturen niet geschikt om te dragen in Nederlands-Indië. Hier speelden diverse winkels op in, zoals Modehuis Gerzon. Zij hadden een speciale afdeling met kleding voor in de tropen. Vrouwen in Nederlands-Indië volgden de Indonesische mode en droegen ook sarong en kabaja, een wikkelrok met een luchtige blouse. Op Delpher vind je Nederlands-Indische kranten waarin advertenties staan met de nieuwste mode. Ook vind je in het tijdschrift Huisvrouw in Indië handige tips over hoe wel en niet te kleden in de tropen.
Kleding voor kinderen
Deli courant, 7 april 1929
Bekijk deze advertentieMode voor vrouwen
De huisvrouw in Indië, 1 november 1941
Lees artikel over vrouwenmodeGij zult niet dragen!
De huisvrouw in Indië, 1 december 1933
Lees hier modetips
Meer dan 1000 recepten voor de Indische rijsttafel
Van sambal goreng, Javaanse pudding tot aan kruidenboter voor op de boterham. De Indische keuken is bijzonder divers. Naast Indonesische recepten, vind je in veel kookboeken ook Chinese en Nederlandse invloeden terug. De meeste recepten zijn eenvoudig te volgen. Ga je liever voor de uitgebreide rijsttafel? Dan vind je in het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Receptenboek meer dan 1300 traditionele recepten.
Het gebruik van Indische planten
J. Kloppenburg-Versteegh, 1934
Bekijk Indische plantenGroot nieuw volledig Oost-Indisch kookboek
JMJ Catenius-van der Meijden, 1942
Naar het kookboekIndisch eten in Nederland
Cortiana van Rijn, 1936
Naar Indische recepten
Boeken over Nederlands-Indië
Op Delpher vind je boeken over het leven in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Een bekende vrouwelijke auteur is Beb Vuyk. Ze groeide op in Rotterdam, maar was van Indonesische afkomst. In 1929 verhuisde ze terug naar het oosten. Vanaf 1933 verschenen brieven van Vuyk in De Huisvrouw in Indië over haar leven op de Molukken. Op ontroerende wijze schreef ze over haar gezin, maar ook over de moeilijke omstandigheden waarin de Molukse gemeenschap leefde. Deze brieven zijn verwerkt in haar boek Het laatste huis van de wereld uit 1939 en lees je hier op Delpher.
Het laatste huis van de wereld
Beb Vuyk, 1939
Naar Het laatste huis van de wereldDe stille kracht
Louis Couperus, 1911
Naar De stille krachtMax Havelaar
Multatuli, 1906
Naar Max Havelaar
Meer bronnen op Ons Land
Nieuwsgierig naar meer Indische bronnen? Op onsland.nl vind je informatie over het Nederlands-Indonesisch verleden. De focus ligt op de Tweede Wereldoorlog en dekolonisatie. Een groot netwerk van erfgoedinstellingen, musea en archieven maken hier diverse bronnen voor jou beschikbaar. Onsland.nl bevat archiefbronnen, museale collecties, verhalen, kaarten, tijdlijnen en educatieve programma’s die helpen de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië te ontdekken en begrijpen. Misschien ontdek je wel je eigen familiegeschiedenis!
Hulp bij zoeken in Delpher
Als je in Delpher op zoek bent naar bronnen kun je soms wel wat tips gebruiken. Met wat handigheidjes vind je namelijk nog sneller wat je zoekt. Maak gebruik van de handige zoekfilters om je onderzoek te verfijnen. Filter bijvoorbeeld op periode, regio of titel om bronnen te vinden die aansluiten op jouw interessegebied. Gebruik zoekwoorden zoals plaatsnamen, gebeurtenissen of lokale bekende figuren. In de handleidingvind je verschillende zoektips om je (verder) op weg te helpen.
Over Delpher
Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.