Sportkroniek; weekblad voor sport, jrg 41, 1942, no. 70, 13-10-1942

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

BEHOORLIJKE AMSTERDAMSCHE RESULTATEN

In de eerste klasse verliest alleen Volewijckers

Eindelijk kregen de hoofdstedelingen weer eens gelegenheid den neus in den wind te steken, want in de Iste klasse wonnen drie Amsterdamsche clubs; slechts Volewijckers verloor met 3—l van D.F.C. Heel goed werk deed Blauw-Wit door in Hilversum met 2—o van ’t Gooi te winnen; met dezelfde cijfers klopte D.W.S. in den polder H.B.S. Ajax gaf blijk niets te gevoelen en ook te sterk te zijn voor de laatste plaats, Emma leed een ondubbelzinnige nederlaag (4—0).

Ajax te sterk voor gehavend Emma.

AJAX—EMMA 4—o. Het met 7 invallers uitkomende Emma heeft Ajax in de eerste helft nog heel wat moeite bezorgd, meer dan de uitslag doet vermoeden. De groote veldmeerderheid der roodwitten, die binnen het strafschopgebied der gasten zich verloor in klein gehouden aanvalsspel en gedoemd was dood te loopen op het verdedigingsquintet der Dordtenaren, leverde in de eerste helft dan ook slechts na goed werk van Drager en ineens ingekogeld door Ackerman één doelpunt op. In de tweede helft was het Ajax-overwicht zoo groot, dat behoudens enkele onbeduidende uitvallen van Emma, waarmede de roodwitte defensie niet de minste moeite had, van een belegering van het Dordtsche doel kon worden gesproken. Slechts na herhaald plaatsverwisselen van zoo ongeveer alle Ajax-aanvallers verkregen de roodwitten 3 doelpunten, resp. door Ackerman, Van Reenen (met een buitenspelluchtje) en den linkshalf van Emma; op een groote productiviteit van de Meerclub wijzen de cijfers nog niet. Het succes kon dan ook in hoofdzaak bevrediging schenken door het behalen der twee kostbare punten. E.N.

D.W.S. H.B.S. 2—o. D.W.S. had het elftal weer gewijzigd, nu stond Walther rechtsachter, Caldenhove rechtshalf en Postma linksbuiten. Jan van Stokken werd voor den aanvang gehuldigd ter gelegenheid van zijn 300-sten wedstrijd; hij werd vriendelijk toegesproken en ontving vele cadeaux. Als tegenprestatie gaf hij een prachtige linksbackpartij weg; ook Caldenhove speelde een uitstekenden wedstrijd. Hiermede zijn de lichtpunten genoemd. D.W.S. begon iets agressiever dan de bezoekers, zij had reeds na drie minuten succes; een keurigen pass van Bulder pikte Heidenreich op en daar Walhain niet voldoende ingreep, kwam de D.W.S.-er alleen voor Boas te staan met als gevolg een doelpunt. D.W.S. bleef in de meerderheid, in den'aanval van de gasten kreeg Langelaan tegen spil Fanger geen kans. Van der Vegt leek ons iets te spoedig ontmoedigd. Eens kwam Langelaan alleen voor Klein te staan, doch zijn schot ging naast. Aan den anderen kant stopte Boas schitterend een hard schot van De Haas. Na rust zakte het peil bedenkelijk, vooral toen na S minuten Postma een duel met Walhain won en Boas geen kans gaf, H.B.S. probeerde het op alle mogelijke manieren, doch gevaarlijk werd zij geenszins. D.W.S. liet enkele goede kansen onbenut, doch de gemaakte doelpunten waren althans voldoende om de Spaarndammers aan hun eerste overwinning te helpen. C.W.

Onfortuinlijke nederlaag van D.W.V.

D.W.V.—D.O.S. 3—4. Ongeveer 4Vi jaar geleden zagen wij D.W.V. en D.O.S. den fameuzen strijd in het Gooische Sportpark voeren, waarbij het eersteklasseschap den inzet vormde en nu aanschouwden wij een partij tusschen de „nog” en „wederom” tweedeklassers op Nieuwendam, die ons, het spijt ons het te moeten zeggen, te dikwijls herinnerde aan den slag te Hilversum. In tweede helft waren er enkele Utrechtenaren, die volgens de clubterminologie „een enthousiast partijtje” speelden, welk soort voetbal naar onze smaak werd uitgevoerd in den „over-mijn-lijk-stijl”. Daar kwam nog bij, dat Dumortier het maar zelden kan laten de positieve waarde van zijn spel, verkregen door technisch goed voetbal, afbreuk te doen door het invoeren van negatieve tegenwaarden, ontstaan uit ongezellige manieren en bepaald ongewenschte trucs. Natuurlijk werd er ook van D.W.V.-zijde wel eens te onbesuisd gespeeld, maar de bezoekers maakten zich er vaker aan schuldig en het was jammer, dat dhr. Bosch niet wat actiever tegen het te wilde' springen en beenen-uitsteken optrad. De scheidsrechter had een ongelukkig moment bij het vierde —, door D.W.V. bestreden doelpunt van D.O.S. Wat was het geval? Er werd een strafschop toegekend aan D.O.S. bij den stand 3 3, waarbij het aan bescheiden twijfel onderhevig was of hier gesproken mocht worden van opzettelijk spel van den bal met de hand. Maar goed: de arbiter meende van wel en wees een strafschop toe. Hij floot voor het nemen van den trap, de Utrechtenaar Siebes nam zijn aanloop, maar tegelijkertijd stormde een D.W.V.-er wij meenden Kreuger naar voren, klaarblijkelijk om den nemer te beïnvloeden. Inplaats van den afloop van den strafschop af te wachten, floot de scheidsrechter direct af, doch Siebes kogelde den bal in het net. Blijkbaar volgens den regel, dat men nimmer de overtredende partij mag bevoordeelen, kende dhr. Bosch het doelpunt toe, doch hij vergat, dat een „doode” bal in het net was gevlogen, zoodat hij, hoe sneu dit ook voor D.O.S. mocht zijn, den strafschop had moeten laten overnemen. Na afloop protesteerde D.W.V. tegen het toekennen van dit doelpunt; de strafschop moest dus alsnog worden overgenomen. Dit geschiedde na afloop, doch nu stopte doelman Zoon den bal, en D.W.V. heeft dus een goede kans, dat de Protestcommissie den uitslag in 3—3 zal wijzigen. Met dit resultaat zouden de verhoudingen inderdaad beter worden weergegeven, al gelooven wij niet, dat dergelijke billijkheidsoverwegingen een Protestcommissie ontroeren.

D.W.V. heeft veelal het beste spel gespeeld, zij was ook vaker in den aanval, maar de Nieuwendammers hebben prachtige doelkansen ongebruikt gelaten. Henk Ooms, een voetballer, die uitstekende daden afwisselt met

bepaalde fouten met een hoofdletter, was op dit punt wel de grootste zondaar; de kans, die hij 1 minuut na rust kreeg na een pass van Sinkeldam, had volstrekt een doelpunt moeten opleveren. In den D.W.V. aanval is Klaas Ooms nog steeds een voortreffelijk speler met een knappe balbehandeling. Minnaard doet ook dikwerf handige dingen, doch hij wacht in goede situaties vaak te lang met schieten. Monteban de rechtsbinnen, die teruggekeerd ij, deed opbouwend goed werk, hij maakte tegen het einde den indruk met den achterstand genoegen te nemen. Spil Piek was belast met de bewaking van Dumortier, over het geheel is hij daar tamelijk wel in geslaagd. Toen hij in de tweede helft even afwachtte, was de technisch knappe D.0.5.-er hem de baas en deze schonk Van Leur een kans, die natuurlijk gebruikt werd. De D.W.V.-achterhoede maakte in den aanvang een onzekeren indruk, later ging het beter, hoewel Visser herhaaldelijk den handigen Klaassen, die bij D.O.S. linksbuiten speelde, moest laten gaan. Bij D.ÓjS. deed behalve Dumortier, die tegen het einde verdedigend speelde, Siebies uitstekend werk, ij dat vooral van defensieven aard was.. Weldra scoorde H. Ooms na goed werk van Minnaard, het eerste doelpunt, doch het duurde niet lang of een strafschop wegens opzettelijk spelen van den bal met de hand door Minnaard stelde Siebes in de gelegenheid er I—l van te maken, welke stand trouwens verwacht mocht worden, want de Utrechtenaren waren toen flink in den aanval. Nog voor rust werd het door Klaas Ooms 2—l. Kort was in de tweede helft gespeeld toen Van Leur een laag, niet onhoudbaar, schot loste, dat doel trof. Door Monteban werd het 3—2, doch weer was het Van Leur, die den stand gelijk maakte. Een kwartier voor tijd kwam de bovenbesproken strafschop.

WEDSTRIJDEN VAN A.S. ZONDAG. Nu Blauw-Wit zich zoo aardig | hersteld heeft, zal de plaatselijke strijd tegen Ajax nog wel meer belangstelling trekken dan hij normaliter reeds doet. Mogelijk komen de roodwitten op bijzondere wijze uit den hoek, zooals de Zebra’s dat zoo vaak hebben gedaan in Ajax’ grooten tijd. In de tweede klasse'vinden wij een paar wedstrijden van formaat, n.l. Watergraafsmeer—H.V.C. en Spartaan—D.O.S. j Watergraafsmeer, die Zondag met S—4 verloor van A.F.C., is in staat H.V.c! ferm partij te geven en D.O.S. is met Spartaan zeker ook nog niet klaar, als de roodbroeken maar de noodige aandacht aan den Utrechtschen crack j Dumortier schenken. v.d.B

GELUKKIGE ZEGE VOOR R.F.C.

Feijenoord boekt kostbare overwinning

Het was een zeer zwaar programma, waarvoor onze clubs zich gesteld zagen en daarom mogen we gerust zeggen, dat de oogst nog is meegevallen. Xerxes leed een kleine i—2 nederlaag tegen Hermes-D.V.S. en Sparta moest, volgens de verwachting, in Den Haag het hoofd buigen voor A.D.O. Maar de cijfers 3—2 vielen bijzonder mee. In de andere afdeeling was het echter feest. R.F.C. behaalde een 3—x overwinning op Haarlem. Het belangrijkste was echter de kranige I—3 overwinning, welke Feijenoord in Velsen op haar naaste concurrente V.S.V. behaalde en waarmede zij opnieuw bewees, dat zij het met haar plannen ernstig meent.

R.F.C. kreeg meer dan haar toekwam.

R.F.C.—HAARLEM 3—l. Tot kort voor tijd was de stand i—i era het had gerust zoo mogen blijven, want geen der partijen verdiende te winnen, zoo poover was aan beide kanten ’t spel. In de voorhoede van R.F.C. zat leven genoeg, er werd hard gewerkt, maar de jongelui draafden meestal met den hal in een kringetje rond en volhardden zoodanig in hun gepeuter, dat de Haarlemsche verdediging, met De Winter als uitstekenden spilstopper, er vrij gemakkelijk tegen, op kon. Slechts Kouwenberg gaf De Vries eenige malen de gelegenheid te toonen, dat hij een voortreffelijk doelman is, maar verder zat er weinig schot in en de drie doelpunten, die de Rotterdamschc voorhoede bij elkaar raapte, ontstonden dan ook min of meer per ongeluk. In de middenlinie was Apon er ook niet al te best in. Y. van Vliet daarentegen speelde een beste partij en op links zorgde de withoofdige Sieliakus voor de noodige leut, door zich overal onvervaard voor te werpen en vol te houden tot de laatste minuut. Spigt en Hey maakten geen al te zekeren indruk; na rust had hij wegens een defecten duim plaats gemaakt voor Thieme, die geen fout maakte. I

deed V. d. Hulst als rechtsbuiten wat onwennig. Hij kwam moeilijk op gang, maar was meermalen zeer gevaarlijk door zijn harde schot, dat den hal vaak plotseling voor het doel tooverde. Maar daar werd weinig schoons te zien gegeven. Middenvoor Hartman liet ons menigen traan wegpinken hij het missen van sprookjesachtige kansen en, afgezien van hun goede veldwerk, brachten ook Bakker en Roeree er weinig van terecht. Linksbuiten Koning kwam wel eens een keertje vervaarlijk, snel opzetten, maar was over ’t geheel toch niet voldoende. Fraai werk zagen wc van Van Gooi, die als linkshalf een inderdaad gave partij vertolkte en op rechts mocht ook Van Dalen er wezen. I>c verdediging met Verhappen en Buter roemden we reeds. Jammer was het, dat een enkel misverstand prompt werd afgestraft. |

Bij den eersten aanval van R.F.C. ontstond een hoekschop. Na wat heenen weer getrap scoorde De Bruin met een boogballetje ü—o). De thuisclub 't ? 1 I f.l

X" WkM nik mi NIEUWERKERK a/d IJSSEL w RVI >S-GRAVENWEG 9, TEL. 366 AANLEG EN ONDERHOUD VAN SPORTVELDEN