De ingenieur; V. Verkeerswezen, 1929, no 2, 12-01-1929

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

No. 2 — 1929

Verkeerswezen 1.

V. 5

Gewapend beton., brug overTkaij Tjiliwoeng. Station Manggaria.

Fig. 4.

Viaduct over Matrawaweng.

Fig- 5.

zooveel mogelijk de spoorlijnen op verhoogde banen te voeren, zoodat de hinderlijke kruisingen a niveau zouden vervallen. De lijngedeelten, waar het eerst de werkzaamheden zijn begonnen, vertoonen daarvan de symptonen dan ook, o.a. de hooge baan Meester Cornelis—Manggarai (het eerst gereed gekomen gedeelte), verder de lijn Angké, om de oude stad naar Kampong Bandan en de lijn Batavia—Priok.

Waren de plannen voor de middenlijn eerder gereed geweest, dan hadden we allicht nu in Weltevreden een hooge baan door de stad.

Nu zal men later, wanneer het drukke verkeer op de overwegen onhoudbaar is, (het kan echter nog wel wat hebben) de spoorbaan öf moeten verhoogen, öf verlagen en respectievelijk de zijwegen er onder door of er overheen moeten voeren. Of men moet den spoorweg op zijn plaats laten en den rijweg er over of-onder door voeren.

Voor de lijnen Meester Cornelis—Manggarai—Weltevreden—Batavia—Tandjong Priok en de lijnen Meester Cornelis—Pasar Senen—Kemajoran—Antjol en Kemajoran—Batavia is bij de beveiliging het bloksysteem ingevoerd. Voor de lijn Batavia—Angké—Doeri—Tanahabang—Manggarai zijn verschillende beveiligingen in gebruik.

Lijnsgewijze zullen hieronder de verbeteringen, aan de verschillende lijngedeelten aangebracht, behandeld worden.

Manggarai—Meester Cornelis.

Dit was het eerste lijngedeelte, dat gebouwd werd en dat in het plan der verbeteringen een voorname plaats innam.

Voor het tot stand komen van deze verbinding gingen de treinen van Batavia via Kemajoran—Senen—Meester Cornelis naar Krawang en verder. Kemajoran was het

Fig. 6. Entree Woningwijk.

Fig. 7.

station, (met een oud tijdelijk gebouw) vanwaar de passagiers van Weltevreden in de richting Bandoeng en Cheribon vertrokken.

Door de ingebruikname van bovengenoemde verbinding was het mogelijk de treinen in deze richtingen meer centraal uit Weltevreden van het oude N.I.S. station op het Koningsplein te laten vertrekken.

Het spoor (dubbel) stijgt van af het station Meester Cornelis, zoodat het gaat met een viaduct over den grooten weg en den stoomtramweg, die Meester Cornelis verbinden met Weltevreden.

Van daar loopt het op een hooge baan en een gewapendbetonbrug (fig. 4) over den kali Tjiliwoeng naar het nieuwe emplacement Manggabai.

Het viaduct en de brug over de Tjiliwoeng werden beiden uitgevoerd in gewapend-beton.

Op dit lijngedeelte is een stopplaats bij de kruising met den grooten weg. Deze lijn en het station Manggarai werden in Mei 1918 in exploitatie genomen.

Voor dit lijngedeelte was een belangrijke uitbreiding van het emplacement Meester Cornelis en het stationsgebouw noodzakelijk.

Waar de lijn op het spoor van Batavia—Buitenzorg aansloot, was een nieuw station noodig (station Manggarai.fig. 6). Dit werd, tengevolge der eischen, die de exploitatiedienst hier aan stelde, een belangrijk emplacement. Daar hier 4 lijnen samen kwamen en er veel gerangeerd moest worden, heeft men het noodzakelijk geacht, er 9 treinsporen en 12 deponeer-, overlaad- en goederensporen aan te leggen.

Het oude stationsgebouw Boekit Doeri Passar met emplacement werd ingericht als werkplaats voor de electrificatie voor het nazien van haar materieel en kleine herstellingen van rijtuigen en locomotieven.

Onder de spoorbaan worden 2 wegen aangelegd, die