Tijdschrift van het Aardrijkskundig Genootschap, 1898, 01-01-1898

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.

Dit kan twee oorzaken hebben:

  • De publicatie is nog niet beschikbaar in Delpher, maar zal dat binnenkort wel zijn.

  • Er is een tijdelijke storing met het laden van de afbeelding.

  • Probeer het later opnieuw.

    Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

    door provinciale gelden geheel gereconstrueerd werd, hetgeen / 81637 kostte; een particulier bracht daartoe ƒ 2900 bij.

    III. Wegen.

    Het spreekt van zelf dat hoewel onze rivieren, kanalen en spoorwegen als hartaderen van het verkeer zijn te beschouwen, goede, bruikbare wegen die gemeenten en gehuchten onderling in verbinding brengen den eigenlijken bloedsomloop moeten bevorderen; landen waar deze ontbreken lijden er onder doch daar behoort Nederland niet toe; bijna alle eenigszins noemenswaardige plaatsen en plaatsjes zijn het gansche jaar recht goed genaakbaar, dijken en kerkpaden allerwege in kunstwegen herschapen, ja in dit opzicht staan wij almede aan het hoofd der beweging en trachten dit ook te blijven door de voortdurende zorgen aan ons wegennet besteed.

    a. Groote wegen.

    Het Rijk betaalde aan aanleg, verbetering en onderhoud ƒ725000, op zich zelf reeds een vrij aanzienlijk bedrag, omdat de uitgaven hoofdzakelijk het onderhoud betroffen, maar gemeenten, dijkbesturen en provinciën lieten zich ook niet onbetuigd; voor rijksrekening werd ditmaal het meest ten koste gelegd in Gelderland, Overijsel en Zuid-Holland in Groningen, Drente en Zeeland het minst.

    Uitmuntende goede voorbeelden gaven onder anderen: de gemeenten Ginniken, Ermeloo en Gieten, de Waterschapsbesturen van Stellendam, Oranje-Dierentijd (Zeeland) en Valte (Drente), maar in de eerste plaats de steden Amsterdam, 's Gravenhage en Leeuwarden, die tonnen gouds besteedden.

    b. Tramwegen.

    Deze wegen hebben ongetwijfeld eene groote toekomst doch ontwikkelen zich slechts langzaam in ons land, vooral in de streken waar veel vaarten en smalle kunstwegen den aanleg belemmeren of lastige onteigeningen noodig maken. Aanvragen om concessien zijn er genoeg ingekomen maar zij komen lang niet allen tot uitvoering al waarborgt de dichtheid der bevolking en het handelsverkeer een druk gebruik.

    Toch kunnen wij vorderingen constateeren en waar beleid, goede wil en doorzettend overleg aan het woord zijn, zooals met name bij de Nederlandsche tramwegmaatschappij in Friesland het geval is, zien wij flinke resultaten; ook in Noordbrabant bereikt men schoone uitkomsten.