Vragen des tijds, 1929, 01-01-1929

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.

Dit kan twee oorzaken hebben:

  • De publicatie is nog niet beschikbaar in Delpher, maar zal dat binnenkort wel zijn.

  • Er is een tijdelijke storing met het laden van de afbeelding.

  • Probeer het later opnieuw.

    Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

    europees bestonden 'tijden', die met tijd niets te maken hadden, althans niet met heden, verleden, toekomst.

    De oplossing van het probleem der terminologie ligt dus niet in het zoeken naar eenheid door beperking, door vereenvoudiging, maar in het zoeken naar nauwkeurige definities, die misverstand uitsluiten. Soms zou daarvoor nodig zijn een korte uiteenzetting van het hele systeem, waartoe het begrip, door het woord in quaestie aangeduid, behoort. Daarom stelde Mathesius, niet onaardig, voor: maak een vergelijkend woordenboek van techniese termen voor een aantal talen, maar daarnaast ook korte uiteenzettingen van het theoreties systeem van eminente linguïsten. Zooals overal liet ook op dit congres het geven van scherpe definities wel eens te wensen over: ik herinner mij een ietwat te geanimeerde discussie tussen E. A. Meyer (Stockholm) en Menzerath (Bonn) over de vraag, of de trillingen van de tong bij de r 'periodies' zijn of niet. Toen ik opmerkte, dat dit afhing van de definitie van periodiciteit, die men wenste te geven, begreep geen der beide heren, wat ik bedoelde.

    Nog op een ander punt werd verbetering van methode door meer eenheid gezocht.

    Voor elk wetenschappelijk onderzoek is materiaal nodig. Evenmin als de metselaar kan metselen zonder stenen en specie, of de chemicus kan werken zonder stoffen of nauwkeurige kennis daarvan, evenmin kan de linguïst arbeiden zonder een veelheid goed geordende taalfeiten. Natuurlijk moet er een gezonde verhouding zijn tussen materiaal en inspiratie. Er zijn geleerden, die uit weinig gegevens belangrijke conclusies weten te trekken; andere verdrinken in de veelheid van gegevens, vergeten door de bomen naar het bos te zien. Maar het verzamelen en ordenen van materiaal is, aldus Puscariu, zich inzepen vóór het scheren: het scherpste scheermes weigert zijn dienst op een huid, die niet met zorg en geduld, ik had bijna gezegd met liefde, is ingezeept.

    Het verzamelen van linguisties materiaal eindigt meestal met het maken van aantekeningen op losse papieren of 'fiches'. Veel onderzoekers gebruiken daarvoor nu dit formaat papier, dan dat; nu dit systeem van noteren, dan dat. Soms kunnen ze daardoor later hun oude fiches niet meer gebruiken. Bovendien is het systeem soms zoo eigenaardig, dat niemand na hun dood de door hen verzamelde gegevens kan of wil gebruiken. Met kracht