op de basis van het Plan te verschijnen voor het forum van het Nederlandse volk.

Tegenover het bezuinigingsplan van de Regering, waarvan de richt* lijnen wel te denken zijn, al stelt zij de publicatie *) van het plan zelve week op week uit, stellen wij de richtlijnen van het Plan van de Arbeid.

Tegenover de — niet eens consequente — negatieve crisispolitiek van de Regering stellen wij ons positieve en uitzichtrijke crisisplan.

Tegenover de thans gevaarlijke illusie van het alleenzaligmakende particulier initiatief stellen wij een weldoordachte politiek van economische ordening.

Congres, innerlijk eerlijk en sterk, zoals de SociaahDemocratie is, zó wil het Plan van de Arbeid zijn.

Gedragen door de bewuste wil van duizenden, zoals de arbeiders* beweging is, zó wil het Plan van de Arbeid zijn.

Het is de uitdrukking van het verlangen, binnen, maar ook ver buiten onze rijen, om niet meer te zijn onderworpen aan de fatale wetten van tijdelijke voorspoed en jarenlange ellende.

Maar het is méér nog de uitdrukking van de felle wil om het eigen lot in eigen handen te nemen. Om met eigen kracht van hoofd en handen de voorwaarden te scheppen voor een leven op dit stukje van de aarde, die dit leven maken tot een leven, dat waard is om geleefd te worden.

Voor al de nooddruftigen en verdrukten van vandaag een zegen, voor het gehele toekomstige geslacht een uitkomst, ziedaar het Plan van de Arbeid.

THOMAS MORE, EEN ZONDERLINGE HEILIGE*)

DOOR KARL KAUTSKY

OP de zesde Juli van dit jaar is het vierhonderd jaar geleden, dat de grote utopische socialist Thomas More stierf als mar* telaar van het katholicisme. Zijn koning — Hendrik VIII — liet hem onthoofden, omdat More weigerde hem in plaats van de paus als hoofd van de Engelse kerk te erkennen. Daarom werd hij op 19 Mei door den paus heilig verklaard, nadat hij reeds in 1886 zalig was verklaard.

De katholieke geschiedenisbeschrijving heeft spoedig na zijn dood de grootste belangstelling voor hem gehad. Ontelbare biografieën van den martelaar More werden geschreven en gedrukt, van 1557 tot in onze dagen, maar bijna alle door theologen. Daarentegen, voor zover mij bekend, slechts een enkele door een socialist, het door mij ge* schreven werk Thomas More en zijn utopie, dat voor het eerst in 1887

J) Het bezuinigingsplan is gepubliceerd, nadat deze rede werd gehouden. *) Geschreven voor De Socialistische Gids. Vertaling van L. J. Kleijn.

395