DE HOLLANDSCHE REVUE
509
Buiten-sociëteit te Arnhem enzoovoort — zijn kunst en kennis verwierf en ontwikkelde.
Hij was geboren te Nieuwveen als zoon van een eigenaar eener veenderij. In 1824 werd hij krullenjongen bij een timmerman, en vier jaar later timmermansknecht! Maar in zijn vrije
uren oefende hij zich in rechtlijnig en bouwkundig teekenen, en pas in 1832 kwam hij onder leiding van den architect Adam te Rotterdam. Dezen bleek dat <de jonge Outshoorn meer kon dan timmeren en reeds in 1833 werd hij geplaatst op het établissement Feyenoord als modelmaker! Nu zat Outshoorn te paard. Bij de vestiging der Holl. IJzeren Spoorweg- Mij. werd hij door die maatschappij als teeken aar aangenomen. In 1838 werd hij hoofdopzichter en was hij onder meer cle ontwerper van den ijzeren draaibrug over het Spaarne. De spoor had in dien tijd zijn grootste liefde en in 1855 werd hij zelfs ingenieur-directeur bij deff. //. S. M. Doch reeds in '57 vroeg hij ontslag en wijdde zijn verdere leven geheel aan de bouwkunst. Maar.... zoo zien wij ook gedeeltelijk verklaard, dat hij met ijzer bouwde. Reeds op de scholen werd geleerd:
Hotel Café-Restaurant
B. DIJJERS
Buitenhof 41-42 = 's-Gravenhage
Kamers met Ontbijt f 3.50 Lunch en Diners vanaf f 1.75 A. J. AVINK, Exploitant
C. OUTSHOORN, Bouwmeester van het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam
ralcis voor Volksvlijt geheel uit ijzer en glas samengesteld. Geheel juist is dat niet. De ijzer constructie heeft hij onderworpen aan zijn inzicht in schoonheid en zijn plan was niet zoo zeer een ijzeren gevaarte met veel ruimte, maar een gebouw dat tevens een sieraad voor zijn omgeving kon zijn.
De tijdgenooten van Outshoorn waren verrukt met het resultaat: het werd genoemd, een parel aan Outshoorn's kroon! Alles met elkaar in harmonie. In Augustus 1864 werd het Paleis geopend.
En 't is alsof de tijden wel vergingen, maar de menschen niet veranderden, immers lazen wij in het Nederlandsch Magazijn: „Hulde en eer aan hen, die hun vaderland dit zeldzaam sieraad, het vaderland dit schoon gedenkteeken aan onzen tijd stichten. Bij de beschouwing, de bewondering van het treffend model, is de innige overtuiging in ons verlevendigd: Nederland is nóg groot, Nederland vermag nóg veel, en het volk is nóg krachtig, ijverig, welwillend genoeg om iets grootsch tot stand te brengen. Men belemmere het slechts niet, men matte het niet af door tal van bezwaren op te werpen, men verbanne alle doodende kleingeestigheid uit het raderwerk van bestuur, waar het hart des volks levendig klopt en bovenal: Men steune, men eere, men moedige de mannen aan, die met beradenheid en wilskracht het initiatief nemen van grootsche werken."
We merken op: Niets nieuws, toen als nu.
En het geslacht van heden moge door de herinnering aan mannen als Sarphati en Outshoorn met dankbaarheid het voorgeslacht zich herinneren, dal meewerkte ons te brengen, waar wc thans zijn.
W.
REPATRIEERENDEN
Laat Uw woning inrichten
door het van ouds bekende
; [Verkoophuis „Engelsmanj
(jroot Hertoginnelaan isu Den Haag - Telef. 36343
Groote keuze in diversestijlen
196