436
DE HOLLANDSCHE REVUE
erg genereus en enthousiast en welwillend. En het was alleen maar jammer dat die brave Simon nooit bestaan heeft. Het comité had op zijn briefpapier twee versregels van Hégésippe Simon afgedrukt:
„Les ténèbres s' évanouissent Quant le soleil se léve."
Zelfs deze manifeste nonsens was niet in staat de ijver van al deze „voorgangers" te bekoelen. Terecht schreef dan ook de man die de mystificatie begonnen was, Paul Birault: „A un amour immodéré du bruit dans le vide, s'ajoute une incurable légcreté d'esprit qui rend certains hommes d'Etat incapables d'étudier, même superficiellement, une question quelconque et une vanité qui ne leur permet pas de soupgonner qu'on puisse se moquer d'eux."
Men moet niet denken dat alleen de Fransche officieele grootheden zoo lichtvaardig zijn. In België heeft men in 1924, ondanks de roem van Hégésippe Simon, een comité opgericht ter eere van Valere Josselin, den grooten vaderlander, burger van Valenciennes. De inhuldiging van het monument zou een prachtig Fransch—Belgisch verbroederingsfeest worden. En de heeren député's haastten zich hun instemming te zenden. Een van hen, die ziek was, schreef:
„Je le regrette d'autant plus que je me serais fait un devoir de dire a vos concitoyens toute 1'admiration que nous éprouvons pour le grand et probe écrivain que la ville de Valenciennes peut être fiére de compter parmi ses enfants
Behoeft het gezegd te worden dat „le grand et probe écrivain" Valère Josselin een hersenschim was? — Maar het fraaiste is en blijft het feest van Mousseron.
Eenige inwoners van Loche zonden een circulaire tot oprichting van een monument voor Albert Mousseron, de „uitvinder" van een bepaald soort champignon, welke alleen in de buurt van Loche gevonden wordt en welke een groote vermaardheid in de wereld der fijnproevers heeft. Men verzamelde bijdragen. En wel zooveel dat men inderdaad kon overgaan tot de uitvoering van het standbeeld. DU is onthuld jongstleden Paaschmaandag, door een minister en een keur van parlementaire grootheden.
SUn#m STRIPEDART SILK è COTTOM
GEGARANDEERD ONVERSCHIETBAAR
SCHOORSTEENRAND %"
MET FRANJE 50 X 200%. «Jf3V
TAFELKLEED *lc
MET FRANJE IOO x IOO */~
TAFELKLEED 7"
MET FRANJE 120 x 120 'A
K U S S EN 5"
MET KOORD 45xOO^ JfJO
M E TMm JkS
I DEN HAAG
De groote ontdekker (geboren in 1829 te Mauvières) staat er op afgebeeld als een grijsaard in het genre van Victor Hugo. Hij draagt een lange uitwaaiende jas. In zijn rechterhand de typische hooge hoed der romantiek en aan zijn linkerarm het mandje waarmede hij uitging' om paddestoelen te zoeken.
Op het voetstuk staat:
A. Albert Mousseron Ses Admirateurs 1829—1929.
Het was een grootsch feest te Loche. Hoog bezoek, fanfares, bloemenhulde, receptie ten Stadhuize, lintjesregen. De nieuwsgierigen zaten tot in de boomen van het plein waar zich het monument verheft. Reporters, fotografen, cinéma-operateurs, alles was aanwezig.
Was het dan zoo'n wereldschokkende gebeurtenis? Neen, maar de ingewijden wisten dat de heer Albert Mousseron nooit bestaan heeft en dat men te doen had met een werkelijk formidabele mystificatie!
Een onvermengde vreugde doorstroomde het land toen men het avontuur van Loche vernam. De eenigen die de grap niet zoo volkomen konden apprecieeren, waren de burgemeester, de minister en nog enkele deftige redenaars. ...
En nog altijd staat op het pleintje te Loche, het fraaie beeld van Mousseron met zijn Mandje. Hoe lang nog? Men kan hem rustig laten .staan en men zegt eenvoudig dat het de beroemde vrijheidsheld, de La Fayette van Poldavië is!