428
DE HOLLANDSCHE REVUE
REVUE DER TIJDSCHRIFTEN
Christendom en instrumentale muziek. Bach, Haydn, Max Reger Een eenvoudig procédé voor het maken van familie-films De vormende waarde van het litteratuur-onderwijs
DE WANDELAAR
Bij den uitgever A. G. Schoonderbeek te Laren, zag het licht de derde aflevering van het onder redactie van Rinke tolman staande maandblad „De Wandelaar", dat gewijd is aan natuurwaardeering, natuurbescherming, heemschut, geologie en folklore.
Jan P Strijbos, één der bekwaamste natuur-fotografen, vertelt niet alleen in woord en beeld van veel natuurschoon, dat door de „cultuur" werd vernietigd, maar geeft ook een uitvoerig, genoegelijk en zeer rijk geïllustreerd relaas van de talrijke avonturen, die hij meemaakte, toen hij zich ten doel stelde het leven der reigers op de plaat vast te leggen. De Rotterdamsche jeugdpredikant Ds. A. M. van de Laar Krafft vertelt hoezeer hij getroffen werd door 'de „blijde incomste" der prille lente in Holland.
Een oude knotwilg had de aandacht van J. Vijverberg, die uitweidt over al wat er leeft op, om en in zoo'n gehavenden boom. . .
Als het voorjaar nadert, worden ook de nesten m de roekenkolonies weer gebouwd; boe het daarbij toegaat, leeren wij uit de levendige schets van J. Derksen.
Wat er gedurende den winter in het Kerngebied valt te beleven, schetst ons op frissche wijze Ds. J. I. van Schaick. C A van der Ger beschrijft in een causerie verschillende voorjaarsbloemen, welker schoon in tuin en veld een bron van genieten is.
Ir. Felix Ortt werd getroffen door het verschijnsel der „hoozen" en herinnert in dit verband o.a. aan de Borculosche ramip.
De rubriek „Voor en van de lezers" brengt wederom een groote verscheidenheid natuurhistorisch allerlei. Teekeningen en foto's zijn kwistig tusschen den tekst gestrooid.
JEUGD EN BEROEP
Aflevering 2, tweede jaargang van Jeugd en Beroep, vangt aan met een beschouwing over de voorgenomen samenvoeging van Diensten in de Gemeente Hilversum, waarbij Armenzorg, Volkshuisvesting, Arbeidsbemiddeling, Werkloosheidsverzekering en Beroepskeuze tot één Dienst samengesmolten zulen worden. De red. E. J. v. D. zet zijn artikel: „Wat deden onze Bureaux en Commissies voor Beroepskeuze in 1927?" voort. Dr. H. W. Berinsohn hervat zijn medewerking met een artikel: „Welke gevaren bedreigen de Jeugd op physiek gebied bij de keuze van een beroep?" Anna Polak bespreekt in een artikel „Opening van perspectieven" de voorlichting aan meisjes door middel van film en projèctiebeeld en ve rgelijkt daarmede de waarde der mondelinge voorlichting. Zij komt tot de conclusie, dat alleen deze laatste in staat is, het meisje, in verband met haar karakter geschiktheid en levensomstandigheden perspectieven voor een goede keuze te openen. J. F. Wackerhausen geeft in zijn artikel: „Een jeugddroom verwezenlijkt weder een dier gevallen uit de praktijk, waarin de waarde der Voorlichting uit den gang van zaken zelf blijkt. Verder bevat de aflevering een bericht over de „Opleiding van R.-K. jeugdleiders en Voorlichting bij beroepskeuze", een verslag van een studiereis van Nijverheidsdirecteuren naar Duitschland en eenige berichten en mededeelingen.
DE CLUBKRONIEK
In de Februari-aflevering lezen we het een en ander over het 100-jarig bestaan van de sociëteit „Casino" te 's Hertogenbosch.
Mr. C. P. van Rossum vertelt iets over spiritistische verschijnselen. , , J. R. van Stuwe geeft bizonderheden over het clubleven in Engeland, speciaal voor vrouwen aldaar. Henri van Wermeskerken vertelt hoe hij in den greep van de roulettetafel kwam.
Iets over heeren-mode, leuke moppen en een geestig versje van Wouter Loeb besluiten dit nummer.
STUDIËN
De Januari-aflevering opent met een beschouwing over de Unie van Utrecht en de Katholieken van de hand van K. J.
A. Slijpen vertelt één en ander over de pseudo-Christus uit de Christustijd en wel van Apollonius van Tyana. J. Koopman schrijft over Christendom en instrumentale muziek en zegt o.m.:
Dat het Christendom een invloed op de toonkunst neen gehad, behoeft eigenlijk niet bewezen te worden. Er is wel geen groote meester vanaf Isaac en Okeghem tot Kammski en Kurt Thomas, die niet een ge wij den tekst, hetzij van Mis, Magnificat of Tantum ergo heeft gecomponeerd. Niet alleen Katholieke meesters hebben zich door deze teksten aangetrokken gevoeld. De verrukkelijke Mis m H. moll en het zeker even schoone Magnificat van den rasechten Protestant J. S. Bach bewijzen ons, hoe diep deze met-Katholiek het innigste wezen van het Katholicisme doorvoeld heeft. Het is daarom des te vreemder, dat de „Bach van de twintigste eeuw", want zoo mag men Max Reger wel noemen ondanks zijn Katholicisme, nimmer een Mis heeft gecomponeerd. Dit lijkt vreemder dan het is. Immers Lindner vertelt ons, hoe Reger steeds weer aan het componeeren van een Miss begon, maar dat zijn eerbied voor den tekst zoo groot was, dat hij zijn kunnen, hoe phenomenaal dat ook was, niet tegen deze taak opgewassen gevoelde Ln zoo bleef het bij plannen en voornemens, totdat de dood hem plotseling riep. i
Een muziekstuk, dat zich rechtstreeks met Jezus bezighoudt is Victor de Sabata's „Getsemané". De hof van olijven en de smart van den „tot den dood bedroefden Christus, worden hier zoo hevig, zoo hartstochtelijk en wild geteekend, dat wij het menschelijke, ja, het „al- te menschelijke" zeer positief gevoelen. Het goddelijke verdwijnt echter volkomen naar den achtergrond. Veel van deze muziek zou beter bij de Tosca, Bohème of Cavalleria gepast hebben, dan in een werk over Christus. _ Hoe geheel anders is de „Wüstenwanderung der heiligen drei Könige" van Sjögren; hij is een Noor, een romanticus, verwant aan Grieg, Nordraak en Sinding, beschaafd en keurig netjes! Hij gaat alle excussen uit den weg, en vermijdt angstig alles wat iemand zou kunnen schokken. Zijn „drie Koningen" zijn onwezenlijk. Echte koningen zijn het met. Wel dragen zij een kroon, doch die is van klatergoud; hun kleeren gelijken op statiekleeren, maar het zijn bonte lappen. Deze drie Koningen zijn eigenlijk speelgoedkoningen
TH. J. MESSINK
2ESWEELINCKSTRAAT 97-DEN HAAG TELEFOON 35098 144
EERSTE KLASSE HEERENEN DAMESKLEERMAKERIJ
ELEGANTE COUPE, PRIMA AFWERKING VRAAGT ONZE STALEN-COLLECTIE