In het economisch leven bestaat eene dubbele periodiciteit en wel de kleine en de groote cyclus.
Het ebsgedeelte in den grooten cyclus is daarom voor de agrarische productie zoo belangrijk, wijl in dat gedeelte van den kringloop voor* namelijk de groote verhooging der productiviteit in den landbouw zich doorzet.
In 1927 was wederom het omkeerjaar van den kleinen cyclus bereikt. Om een gezaghebbend orgaan te doen spreken, het Vierteljahrshefte zur Konjunkturforschung, Heft 4, 1927, verschenen in Februari 1928, schrijft over Duitschland:
„In het einde van Mei 1927 was de diagnose van het instituut als volgt: het economisch leven nadert tot de hoogspanning. Eind Augustus werd geconstateerd, dat het in de hoogspanning gekomen was. Eind November verklaarde men het waars schijnlijk, dat de economische activiteit een maximum bereikt had. Thans, in het einde van Februari 1928 kan men constateeren dat het maximum overschreden is.
De tewerkstelling is werkelijk teruggegaan. Dit berust weliswaar voornamelijk op den invloed welke het jaargetijde hierop uitoefent, maar toch kan men ook een teruggaande beweging van de conjunctuur vaststellen."
Voorts komt in hetzelfde nummer het volgende over het economisch leven in de Ver. Staten voor:
„Nadat men opnieuw een opbloei beleefde in het voorjaar 1927, trad in de zomer» maanden een teruggang van de conjunctuur in. In de laatste maanden van het jaar zag men verdere verschijnselen van achteruitgang. De industrieele graad van bedrijvig» heid daalde in December 1927 op een diepte, die sinds het depressiejaar 1924 niet meer bereikt was "
Toch was de toestand in de Ver. Staten ietwat vreemd. Want niet alle bedrijfstakken leden onder den teruggang der bedrijvigheid. Vooral de landbouw gaf groote bestellingen aan de machine*industrie en over den toestand in den landbouw einde 1927 wordt dan mede* gedeeld:
„De toestand van de Amerikaansche economie kenmerkt zich aan het eind van het jaar 1927 door vermeerderde oogstopbrengsten tot ten deele hoogere prijzen — deze uit zich in het toenemen der aankoopen van mestmiddelen, landbouwkundige werk» tuigen "
Op deze wijze wordt de crisis, evenals in 1882, ook nu in 1927 „een uitgestelde". Het economisch leven wordt, dank zij den landbouw, wederom omhoog gestuwd.
Maar dan komt door de steeds voortgaande productiviteitsverhoo* ging en de buitengewoon rijke oogsten der jaren rondom het zonne* vlekkenmaximum de crisis eenige jaren later en des te heftiger!
En deze bij*crisissen in de depressie*periode, uitgebroken in het jaar na het zonnevlekken*maximum, worden nu op haar beurt wederom middelpunten, waaruit, maar dan met de golflengte van den gewonen industrieelen kleinen cyclus, nieuwe cycli ontstaan.
746