496
I. suriname's oorspronkelijke bevolking.
Zelve eet zij met hare kinderen alleen, zooals de wellevendheid van haar vordert!
Is de Indiaan al weinig kieschkeurig omtrent de soort, nog minder is hij het omtrent de toebereiding der spijzen, 't Deert hem weinig of het vleesch gaar is of half rauw, niet gezouten of te veel, zoo het maar met de tanden verscheurd kan worden en zijne maag wil vullen.
XIII.
Wij willen thans de wijze van bereiding beschrijven van den volksdrank, tapana genaamd. Die bereiding is echter te omslachtig, dan dat de vrouw alleen er toe in staat zou wezen. Alle bewoners van het kamp, grooten en kleinen, mannen eu vrouwen moeten er bij te pas komen. Het vaartuigje (corjaal), waarmede zij hunne reizen doen, wordt door de mannen opgehaald, gewasschen, aan wal gebracht, in de grootste hut van het dorp neergezet en voor drievierde deel gevuld met water.
Aan oud en jong, aan klein en groot wordt nu met milde haud uitgedeeld van een berg dikke, wel doorbakken cassavekoeken. Allen scharen zich vervolgens om de corjaal heen, zooveel de plaats het toelaat en zoo er om de corjaal geen meer is, dan zoeken zij een ander plaatsje, waar ze eene kalebas (nap van de uitgeholde kalebasvrucht) voor zich nederzetten. Op de hurken gezeteu, of op het bankje — de houding blijft dezelfde — begint nu de bij ieder wel bekende operatie van eten. Voltrokken wordt die echter niet. Als het stukje cassavebrood de bewerking van tanden en verhemelte ondergaan heeft en het kanaal der maag zou inmoeten, kiest het een anderen weg en komt terecht in .... het bootje, hetzij rechtstreeks, hetzij middellijk door de voigeworden kalebas. Dit werk duurt juist zoolang als noodig is, om heel den voorraad cassavebrood tweemaal den mond te doen passeeren. Als hij drank is geworden zal hij nog eens tweemaal dien weg afleggen, om er in te gaan namelijk en om er ook wederom uit te gaan. Is alles wel gekauwd, dan komt er, laten we maar zeggen, het mout bij. Dit is een paar dagen te voren reeds klaar gezet. Het bestaat uit tot stroop verkookt cassavevocht wat vermengd werd met verschroeide half verkoolde cassavekoeken. Is nu dit mout er bij, dan wordt de corjaal zorgvuldig met pina- bladeren toegedekt eu men laat de massa uitgisteu. Dit loopt in een paar dagen af. En dan volgt helaas! de