182

DB HOLLANDSCHE REVUE.

Het kasteel Wartegg heeft vroeger ook die droefheid gekend. Voor het raam, dat uitziet over het meer van Constans, heeft in 1860 de hertogin van Parma zitten peinzen over het lot van haar zoon Robert, die zich verzette tegen het verdrag van Zürich, waarbij het hertogdom Parma werd ingelijfd bij de Piëmonteesche landen van Victor Emanuel.

(Uit den „Citizen".)

DE NIEUW=GEBORENE.

Jn het nabijzijnde kanton, in zijn kasteel Altenburg, heeft de stamvader der Habsburgers, Gontrand, belastingen geheven van de konvooien, die den Rijn afzakten. Het lot heeft gewild, dat de laatste Habsburger zijn toevlucht zocht op enkele mijlen afstand van het oude kasteel, van waaruit zijn voorvaderen uittrokken ter verovering van Midden-Europa.

De vrouwen van het dorpje Staad blijken erg goed te spreken over hun gasten. Zij vertellen, dat in Wartegg, behalve de keizer, de keizerin en de 4 kinderen, slechts 18 personen wonen, dat er 3 auto's in de garage staan, en dat men op het kasteel bijna altijd Pransch spreekt. De eenvoud van het huishouden wordt zeer geroemd. Keizerin Zita vertoefde voor enkele dagen met de kinderen in Lugano en de keizer zou ze weldra opzoeken.

In het dorpje Staad heeft de korrospondent ook den keizer gezien. In zijn auto zit hij achter den bestuurder, een heer naast hem. Hij ziet er

melancholiek uit. Merkende, dat men naar hem kijkt, poogt hij een onverschillig gezicht te zetten, wat eenige hardheid aan zijn trekken geeft. Een volkomen gebrek aan chic verraadt den militair van beroep, die genoodzaakt is burgerkleeding te dragen.

Zoo toert, besloot de korrespondent, de jonge Habsburger door Zwitserland met de onbezorgdheid van een gerust geweten.

, . Op verzoek van Chung Hwa De on*wfkinSHui, de vereeniging van Chivan China. neezeri) heeft de heer J. J. L. Duyvendak, lector in het Chineesch aan de Leidsche Universiteit, daar ter stede een lezing gehouden, over de „Ontwaking van China".

De heer Duyvendak wees op het groote belang van deze beweging, die samenhangt met de ontwaking van het geheele Oosten. Hij gaf een kort overzicht van de oorzaken, die tot deze ontwaking hebben geleid, en zette uiteen, hoe door de vernederingen, die China van de groote mogendheden te verduren heeft gehad, langzamerhand een nationaal besef is ontwaakt, dat begreep, dat hervormingen noodzakelijk waren, wilde men niet ten onder gaan. Door deze hervormingen op administratief en technisch gebied ontstonden vanzelf ingrijpende veranderingen in het geheele leven. Het hervormde onderwijs bracht een konflikt tusschen de geesten, dat zich dikwijls op bizonder pijnlijke wijze in het individueele leven toespitst. Ofschoon enkele lichtzijden niet ontbreken, was spreker niet zeer optimistisch gestemd over de gevolgen van de ontwaking in China. Hij betreurde de ondiepe betweterij en de baatzucht van velen der jongeren, wees op de algemeene korruptie in het bestuur, die de laatste jaren eerder toe dan af schijnt te nemen. Er zal nog veel moeten veranderen, wil China een gelijkgerechtigde plaats naast de andere mogendheden innemen.

Een levendige godachtenwisseling volgde op deze causerie, waaraan o. a. mej. A. Bouvy en mr. P. H. Fromberg deelnamen.

Mr. P. H. Fromberg waagde het tegenover den spreker, die ter plaatse zijn waarnemingen heeft gedaan, op te merken, dat wanneer twee uiteenloopende beschavingen op elkaar werken, gelijk thans in China plaats heeft, in den overgangstijd, noodzakelijk uitwassen ontstaan. Hij legde den nadruk op één omstandigheid, die zijn optimisme kan rechtvaardigen en toelaat, het beste van China's toekomst te hopen. Zij is deze, dat in China de idee der nationaliteit is doorgodrongen en heeft doorgewerkt. Met do groote boycott van Amerikaansche goederen in 1905, toen Amerika het traktaat omtrent de toelating