DE „CLUB DE TIEN.*

den lande den steun vond, die de kunstenaars zoozeer behoeven en verdienen.

Toen volgde in het hooge noorden Groningen, en daarna Apeldoorn, Zutphen en Deventer; in welke plaatsen nog vier kunstwerken elk een liefhebber vonden.

1904 volgde met de bestorming van Arnhem, gevolgd door die van Rotterdam, in welke steden weer vier werken geplaatst werden. Daarna werd even uitgeblazen, ten einde niet in concurrentie te komen met de verschillende voorjaars-cxpositics, die toen hun intocht deden.

En daarna was 't weer Hilversum. Dit nederige

en in Baarn en Rotterdam telkens een, zoodat in iets meer dan een jaar veertig stuks door particulieren aangekocht werden. Hierbij kan nog geteld worden een tiental kunstwerken, die naar aanleiding der exposities, dus indirect, verkocht werden.

August Le Gras is een bizonder krachtige en energieke persoonlijkheid. Groot dierenvriend, voelde hij zich reeds vanaf het begin zijner kunstenaarsloopbaan aangetrokken tot het schilderen van dieren, waartoe hij in »Artis«, de prachtige Amsterdamsche diergaarde, ruimschoots gelegenheid vond. Door toevallige omstandigheden werd hij in 1891 in de gelegenheid gesteld

(i. W. VAX r.I.AAhEKEN.

Het koolsiiijUen.

dorpje is een goudmijn. De kunst wordt er geëerd als nergens elders. 1 wintig kunstwerken verdwenen daar uit de collectie, die wegsmolt als sneeuw voor de zon. Er was geen bijhouden aan en de tien leden konden niet hard genoeg werken om die gaping aan te vullen. Het wapen van Hilversum moest tot belooning van den kunstzin der ingezetenen eigenlijk veranderd worden in dat van den patroon der schilders, de heilige Lucas, n.1. in een schild van azuur met drie zilveren blokken, en als wapenhouder de gevleugelde ossenkop. In Haarlem werden daarna drie schilderijen verkocht

een reis te maken naar Noord-Afrika, en zóó sterk is de indruk geweest, die het wondere land op hem maakte, dat hij tot 1900 in vijf reizen zes jaar in het land der eevwige zon heeft vertoefd. Mooie, zonnige straatjes met Arabieren en Kameclcn, de ondergaande zon in de onmetelijke woestijn, markttafereelen in het Mozabietenstadje Ghardaya, zijn de resultaten geweest van zijn langdurig verblijf ginds, waarvan hij terugkeerde vol geestdrift over de tooverachtige schoonheid van het land, waarvan Mahomed de profeet is.

In de Vereeniging St. Lucas te Amsterdam, waarvan

17