210
CAECILIA EN HET MUZIEKCOLLEGE.
van Heinze altijd veel steun ondervonden. Die liet je altijd vrij gaan, en ook later, toen ik op eigen beenen stond, interesseerde hij zich veel voor zijn vroegeren leerling. Hij was altijd vol vreugd als ik hem weer wat nieuws liet zien. Was ik hem soms misschien wat te modern — aan aanmoediging van zijn kant ontbrak het mij nooit."
In '87 is zijn opus 1 verschenen: „Fünf Lieder." Naderhand heeft hij nog maar eens Duitsche teksten gecomponeerd, Geibel's liederen en Dahn's balladen van zijn opus 4. Opus 2, Hollandsche zangen, opgedragen aan Heinze, werd vijfmaal gedrukt. Evenveel uitgaven hebben wij van zijn pianostukken op. 7; vier van zijn 24 Préludes, op 32.
De litteratuur van zijn instrument heeft hij bovendien vermeerderd met op. 5, een suite die door hem ook voor strijkorkest bewerkt en door Hutschenruijter uitgevoerd is; met op. 10, een sonate; 13 en 14, Bonte bladeren en Miniaturen; 17, Fantasie voor twee piano's, van zijn door de dames Roll gespeelde werken het eenige dat in den handel is.
Ik noem nu maar enkele compositiën of compositiënbundels van hem die bekend werden door druk en vertolking, (zooals ook de zes tweestemmige kinderliederen op 57 van 1907, zes en dertig latere voor één stem en 't in veel plaatsen gehoorde kinderenzangspel met klein orkest Een Amsterdamsche jongen) of door onderscheiding zooals zijn liederen op. 6, zijn scherzo, quatremains, op. 9, en zijn kwintet voor klavier, hobo, klarinet, hoorn en fagot op. 40, alle drie met prijzen van de Nederlandsche Toonkunstenaars-vereeniging. Meer titels biedt de catalogus der Nederlandsche Koorvereeniging. Die van een niet door haar verspreide reeks vrouwenkoren met piano zouden er bij te voegen zijn.
Dan hebben wij Letzer's opsomming, waarin veel manuscripten belangstelling
wekken: strijkkwartet — trio — viool — violoncel — orgelstukken, klavier-polyphoniestudiën, een pastorale voor blaasinstrumenten en meer. Die lijst heeft op. 63 als hoogste nummer; op het oogenblik is het op. 77, Capriccio voor twee piano's, opgedragen aan onzen te Budapest wonenden, door propageeren onzer componisten in den vreemde zéér verdienstelijken landgenoot Henry Wilhelmus en zijn vrouw. Ik heb van hem twee handschriften zonder opustal, die naar ik hoop spoedig eindelijk ter perse kunnen gaan: de fantasieën Avondklokken I en II voor het Nederlandsche Beiaardboek. Voorts is niet weinig van zijn muziek in tijdschriften verstrooid.
Onderwijspraktijk, ook aan Belinfante's en Van Adelberg's inrichting, liet Van Tetterode gelukkig veel componeertijden lust. Gelijk de waardige Heinze verheugt zich menigeen als hij weer wat nieuws heeft. Wij houden van zijn frisschen, fijnen, hartelijken, goed Nederlandschen geest. Die blijve nog vele jaren vaardig! v. W.
Wegens gebrek aan plaatsruimte moeten we op 't laatst moment verschillende stukken uitstellen.
*
Meermalen komt het voor, dat door niet tijdige terugzending der proeven door de schrijvers, hun artikels zonder auteurscorrectie moeten worden opgenomen.
Medewerkers worden verzocht de proeven omgaand te willen terugzenden.
INHOUD:
De Nedcrl. Componisten van 't seizoen.
„Amsterdam" door Herman Rutters. Personalia:
C. van der Linden f W. L.
H. L. Berckenhoff f . . . S. Bottenheim.
W. J. Otto Lessmann. f
Théo Ysage. f
Joh. A. Sikemeier.
Theodoor H. H. Verheij.
J. A. Tak.
Aanvulling. Allerlei.
Belangrijke Data.