202

DE VEREENIGDE TIJDSCHRIFTEN

school de eer van uw koninklijk instrument hebt weten op te houden.

„Ongetwijfeld stemt het u weemoedig, dat gij door het bereiken van den 70jarigen leeftijd het onderwijs moet verlaten, maar er is toch ook heel veel, dat u in deze ure van scheiden tot troost kan strekken : gij zit hier niet onder den last van uw 70 jaren, maar ge zijt in het volle genot daarvan. En dan.... ge blijft in contact met de kunst! Moge de kunst uw levensavond vermooien zooals zij dat vermag 1"

De heer Tak bedankte voor het huldebetoon in de taal die hem het liefst was: onder zijn leiding droeg de vioolklas twee fragmenten voor uit Haydn's 4de symphonie.

En toen weerklonk het applaus voor het laatst: de heer Tak verliet het lokaal en verdween onder de eereboog van de violen, die zijn leerlingenschaar voor hem omhoog stak.

„Telegraaf."

Aanvulling.

Onder het artikel in de vorige aflevering „Na twintig jaar" van den heer S. Bottenheim is weggevallen de bemerking dat het geplaatst werd zonder auteurscorrectie.

Allerlei.

De firma G. Alsbach & Co. heeft den 4en jaargang van haar „Aankondiger van nieuwe muziek-uitgaven" afgesloten.

Omtrent de verschijning van den nieuwen jaargang kan, met het oog op de minder gunstige omstandigheden, nog niets met zekerheid bepaald worden.

* * *

Naar „de Vaderlander" bericht, heeft de beroemde pianist Ferruccio Busoni besloten niet meer in het publiek als pianist op te treden. Hij wil zich uitsluitend aan

zijn composities gaan wijden en heeft reeds zijn laatste concert gegeven, te Bern. Een dergelijk besluit van een groot uitvoerend kunstenaar, a la Liszt, moet men respecteeren. Maar men mag het toch ten zeerste betreuren en hopen, dat het niet onwrikbaar blijkt.

* *

Het Nederlandsch concert te Stockholm.

Te Stockholm is het tweede der „neutrale" concerten gegeven, dat aan Nederland was gewijd. Het programma bevatte werken van Bernard Zweers (twee deelen uit de symphonie „Aan mijn Vaderland"); Wagenaar (voorspel tot en intermezzo uit „De Doge van Venetië"); C. van Oosterzee; Dirk Schafer („Javaansche Rhapsodie"); von Brucken Fock; en Van Anrooy („Piet Hein Rhapsodie"), en werd uitgevoerd onder leiding van Willem Kes.

Orkesten en Kwesties.

De Gemeente 's-Hertogenbosch heeft aan de leden van het stedelijk orkest een duurte toeslag toegekend van 15 % der salarissen, bovendien f40.—per jaar voor elk kind beneden 16 jaar.

* * *

De Orkestleden van het U. S. O. hebben zich tot het gemeentebestuur gewend om een duurte toeslag te verkrijgen. In 1916 zijn vorige pogingen afgestuit op de overweging, dat bedoelde orkestleden niet door de gemeente zijn aangesteld en dus niet als gemeente-ambtenaren kunnen worden beschouwd.

Men hoopt nu op beter succes. Het Bestuur der Vereeniging „Het Utrechtsch Stedelijk Orkest" keerde in de voorafgaande jaren als duurte toeslag uit ƒ40.— ƒ35.— en over het afgeloopen contract aan ƒ27,45 per hoofd.

Met 1 Mei 1.1. is een salarisverhooging in werking getreden.