hebben op de geschiedenis der stad. Tot deze verzameling behooren o.a. de helm van den „Grooten Pier" en twee fraai bewerkte zilveren drinkbekers in 1696 aan Sneek geschonken door Henriëtte Catharina, Prinses van Oranje, Burgeres der stad. Bezienswaardig zijn ook twee mooie drinkhorens van het voormalige schippersgilde.

Den 16juli 1760 werd door Titia Vrieswijk, dochter van den toenmaligen secretaris, de eerste steen gelegd voor een belangrijke verbetering van het Stadhuis in zijn tegenwoordige gedaante. Het hardsteenen bordes is in 1745 vervaardigd door Gerben Naura,een bekwaam Sneeker architect en steenhouwer. Jammer, dat door verven en witten veel van het schoone verloren is gegaan, weshalve de Raad in 1905 besloot allengs de verf- en kalklagen weg te laten nemen. Een aangename drukte heerscht des Dinsdags bij en in het „Waaggebouw". Als soldaten staan de botervaten op een rij. De kooplieden, gewapend met een boor, steken deze in een vat, proeven den inhoud en bepalen den prijs naar den smaak. Arme vrouwtjes met vuurtesten of pannetjes volgen hen als trouwe satellieten en ontvangen het restant uit de boor, waardoor zij vaak voor een heele week boter voor haar huishouden verzamelen.

Van de „Waag" naar de naastbij gelegen gracht ligt smalspoor, waar langs de boter

en kaas vervoerd worden naar de wachtende schepen en schuiten. Onder de „Waag" wordt ook dekievitseierenmarkt gehouden, waarvan duizenden ten verkoop worden aangevoerd en waarmede de eierenrapers in den legtijd goede zaken maken. Daar Sneek reeds in 1427 het waagrecht bezat, moet het gebouw, dat herhaaldelijk vergroot werd, een hoogen ouderdom bezitten. Aangezien de boterfabricatie in Friesland thans meestal in fabrieken geschiedt, die haar product gewoonlijk niet ter markt aanbieden, heeft de Waag in de laatste jaren veel van haar belangrijkheid verloren. Omstreeks 1780 was de aanvoer soms 1400 vierendeelen boter en 300 schipponden kaas per week. Toch bedroeg deze in 1905 nog 1924 vierendeelen en 248achtste deelen natuurboter en 3458 derde deelen en 1262zesdedeelen fabrieksboter, benevens 25507 K.G. kaas.

Wie aan het steeds vooruitgaande Sneek een bezoek brengt, zal zich den tocht niet beklagen, vooral indien hij dit doet, als op het Sneeker Meer de jaarlijksche zeilpartijen gehouden worden. Bovenkarspel. P. Fransen Jz.

177