fig. 16. | voormalige muntofficine.

U.„..... . _ .. .'I

nog en geven 't bewijs, dat de typische pomp er in lateren tijd is voorgeplaatst (fig. 16). De kelders zijn niet meer toegankelijk. In den muur aan de straat „Achter de muren" is te veel veranderd, dan dat men van den oorspronkelijken toestand iets met zekerheid kan zeggen; de tralievensters zijn reeds van ouden datum. Het torentje, dat veel booger is geweest, wijst op een 16en eeuwschen bouw, doch het huis zal wel een paar eeuwen ouder zijn en heeft misschien als als zoogenaamd wighuis deel uitgemaakt van den oudsten ringmuur der veste. Aan het zoo evengenoemde huis der vrijmetselaarsloge „Le prejugé vaincu",

staande op het hoek der Rijkmanstraat en de Muntengang, zijn de sporen der Gothische bouworde nog duidelijk zichtbaar.

Figuur 17 geeft een blik in 't interieur vóór 1884, toen het nog eene particuliere woning was. Oudtijds heette het „Het Ossenhoofd.

Wij begeven ons thans door de Rijkmanstraat, waarin nog drie huizen met oude gevels overzijn, naar hethoogstepuntder stad, „den Berg", van welken men langs de Menstraat, Bergstraat, Roggestraat en Walstraat weer naar den Brink kan afdalen. M. E. Houck.

(Wordt vervolgd).

fig. 17.

rijkmanstraat 16. voormalige vestibule.

147