V —47e Jaargang.

61

NOVEMBER—DECEMBER 1927. N"s 11—12.

Maandblad van het Provinciaal Geschied- en Oudheidkundig Genootschap in Limburg,

Prijs per Jaargang::

Voor de leden gratis. Voor niet-leden : Voor Nederland 4.— gld. Voor't buitenland 5.— gld.

Redactie : de heeren P. Albers S. J-, Tongerschestr. 53, Maastricht, Dr P. Doppler, Rijksarchivaris in Limburg en Dr W. Goossens, chartermeester (hoofdcommies) aan het

Rijksarchief in Limburg.

De nadruk van artikels, buiten toestemming der schrijvers, is verboden.

Advertentiën: 10 cent per regel.

Uitgevers : BOOSTEN & STOLS, St Amorsplein 16, Maastricht.

OFFICIEELE MEDEDEELINGEN.

Tot lid is aangenomen :

Jhr. Mr. R. A. van Ryckevorsel, substituut-griffier arr.rechtb. Maastricht.

LEDENBIJEENKOMST OP DINSDAG 8 NOVEMBER.

Den vorigen keer was er geklaagd, dat de maandelijkse he bijeenkomsten zoo weinig meer bezocht werden, ofschoon er soms zeer interessante dingen ter tafel gebracht werden. Dezen keer was de vergadering beter bezocht.

De volgende heeren waren aanwezig : K. Beesman, P. Doppler, W. Goossens, A. Kengen, P. Peters, D. Sassen, I. Schrammen, W. Sprenger, E. van Aelst en A. Welters.

Pastoor Kengen had weer verschillende zaken medegebracht : een houten schuimspaan, die hij aan het Museum schonk : 'n Romeinsche fibula, 'n munt uit den tijd van Valentinianus (4e eeuw), 'n vuursteenen pijlpunt, een wrijfsteen, een spinschijf, een „percuteur" en een scherf van een vroegen Romeinschen beker, welke hij allemaal te Caberg kort bij elkaar in de leemafgraving van Belvédère gevonden had.

Dhr. Peters uit Heerlen toonde den leden weer eenige bijzonderheden, n.1. een gebogen Romeinsche haarspeld, en een voorwerp, dat hij in Romeinsch puin gevonden had. Dit voorwerp ging rond, doch niemand wist wat het was. Tenslotte verklaarde dr. ^Goossens dat het een primitieve Romeinsche sleutel was. Verder nog liet dhr. Peters een mooie fotografische reproductie zien van een grafsteen, die ziqh in de oude kerk te Gulpen bevond,

waar hij in den zijmuur was ingemetseld. Groote belangstelling trok ook het boek „Friesland tot in de 11e eeuw" door mr. P. J. C. A. Boeles, uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Friesch Genootschap. De bedoeling van dit werk was, zoo verklaarde dr. Goossens, om aan de hand der opgravingen en der voorwerpen, die zich in het Museum te Leeuwarden en elders bevinden, een overzicht te geven van de oudste beschaving van Friesland tot de 11e eeuw. Aan het slot der vergadering ontspon er zich nog een interessante gedachtewisseling over den oorsprong van den schildhouder van het Maastrichtsche wapen. Naar dr. Doppler mededeelde, staat het nog niet vast of de schildhouder een maagd of een engel is, in geen geval O. L. Vrouw, zooals een der leden meende. Tenslotte werd nogmaals de wensch geuit, dat er iemand vast aan het Museum zou verbonden worden, wat het zeer ten goede zou komen. Ongeveer te 6x/2 uur ging de bijeenkomst uiteen, in de hoop dat in het vervolg weer op een trouwe opkomst zou kunnen gerekend worden.

BIJDRAGEN.

PASTOORS VAN WYLRE.

Medegedeeld door H. Mosmans C.ss. R.

Hoewel onvolledig meenen wij goed te doen de volgende lijst te publiceeren. Bij haar samenstelling maakten wij gebruik van de Institutiones Hasbaniae (Biss. Archief Seminarie Luik) en van de te Wylre berustende parochiale registers (1).