70

voorwerpen door de blokmakers vervaardigd, zijn talieblokkeu, juffers, pompen, riemen, handspaken, windboomen, stuurraden, ezelshoofden, marsen, enz.

Zij gebruiken inlandsch esschen-, ijpen- en wilgenhout, bolletrie, paardenvleesch en andere houtsoorten uit onze WestIndische koloniƫn en mahonij- en pokhout van Si Domingo.

De patentbussen met stalen in plaats van met koperen rollen, worden als eene verbetering in den laatsten tijd opgegeven.

De blokmakers-werkplaatsen zijn, zoo als hier ter stede met vele andere het geval is, zeer bekrompen; hierin wordt te gemoet gekomen door een gedeelte der werkzaamheden op de kaden en straten te verrigten en deze als bergplaatsen te gebrmken. Dat geschiedde vroeger bij oogluiking, de bazen moeten thans vergunning der stedelijke regering daartoe verzoeken. Aan slikken om het ijpen- en esschen hout te wateren is voor dit vak groote behoefte.

TUIGEN DEK SCHEPEN.

Het gereed maken en opbrengen van het staande want, het inscheren van het loopend touwwerk, het aanslaan der zeilen, aan boord brengen van ketting, ankers, enz. het vullen der watervaten, het inzetten der masten en opbrengen van het overige rondhout en het verder zeilklaar maken van nieuwe schepen, wordt, zoover het arbeidsloon betreft, gewoonlijk aangenomen door de takelaarsbazen, waarvan er zich in deze stad omtrent 5 a 6 bevinden. Het getal takelaars in hunne dienst loopt zeer uit een en regelt zich geheel naar de behoefte van het oogenblik; het zijn zeelieden, die of tijdelijk aan wal zijn, of die het zwerven moede, liever aan land hun bestaan trachten te vinden.

Het afnemen, nazien, lapzalven en weder opbrengen van het tuig van in de vaart zijnde schepen, wordt mede dikwijls aanbesteed; cle gebruikt wordende materialen en gereedschappen zijn voor rekening van het schip.