klasse wendt zich te spoedig tot de verschillende armkassen, waar zij welligt te gemakkelijk hulp verkrijgt. In het stedelijk armhuis wordt mede touw geplozen, en andere arminrigtingen hebben dit voorbeeld hier gevolgd, doch weder om redenen gestaakt.
De genootschappen tot hulp en onderstand van behoeftigen te Maassluis, MonniJcJcendam, Zwolle en meer andere plaatsen in ons land, voorzien de scheepmakerijen te Rotterdam en omstreken, zoodra de vraag naar breeuwwerk eenigzins belangrijk wordt.
Door de strengere toepassing der policie-wetten en stedelijke verordeningen, zijn de touwpluizers thans beroofd van plaatsen om het werk te droogen, dat zij bij gebrek van ruimte in hunne woningen, aan de leuningen van bruggen en hekken ophingen; hetgeen zeker den welstand der publieke gebouwen niet bevorderde, doch de armen in hunne kleine broodwinning te hulp kwam.
Sedert eenigen tijd wordt het breeuwwerk ook gehekeld, waardoor het zachter en gelijker wordt, doch tevens eenigzins in lengte van vezel verliest.
BLOKMAKERS.
In deze stad zijn 5 blokmakerswinkels of werkplaatsen; 35 a 40 man zijn daar werkzaam tegen een daggeld van f 1, ƒ 1,10, ƒ 1,20 tot ƒ 1,50, de overwerkuren worden tegen 10, 12»/, en 15 cent betaald. De werktuigen van een blokmaker zijn, behalve de gewone handgereedschappen , welke mede door den blokmakersbaas bekostigd worden, draaibanken en boorschulpen. De beweegkracht wordt door menschen uitgeoefend, behalve bij den voornaamsten blokmaker in deze stad die eenen paardenmolen gebruikt; omtrent dezen molen hebben wij echter geene verdere inlichting kunnen verkrijgen, zoo dat wij niet kunnen oordeelen in hoeverre hij met de Engelsche en Amerikaansche machines overeenkomt. De