Spvrtopvoeding
in Duitschland
0Q00000030000000S0000000000S00
Het Olympisch uurtje.
Het Olympisch congres, verleden week te Berlijn gehouden, is stellig een der belangrijkste sport-gebeurtenissen van den laatsten tijd geworden. Sportleiders uit alh oorden der wereld waren te Berlijn bij elkaar gekomen om enkele voorname grondbeginselen van de sport te bespreken. Op zich zelf was dat reeds van bijzonder belang. Doch de Duitschers hebben bovendien deze gelegenheid aangegrepen om aan de heeren van dit ccngres eens te laten zien, wat er in Duitschland op het gebied van de lichamelijke ontwikkeling wordt gedajn. ,. ,
Het komt ons voor, dat air nog oelangrijker was dan het eigenlijke congres zelf. Immers op een der dagen heeft men ons in auto's elf uren lang door Berlijn gevoerd om allerlei sportterreinen te bekijken. Men had het natuurlijk zoo georganiseerd, dat we op alle velden de zaak in volle actie vonden, zocdat we waarschijnlijk alles iets gunstiger hebben gezien dan ze in werkelijkheid wel
1S Doch zelfs als men daarmede rekening houdt, dan moet men toch verbaasd staan over hetgeen de Duitschers hier hebben tot stand gegracht. Het merkwaardige is, dat men met een speciale sport beoefent, doch dat allerlei sporten evenveel belangstelling trekken. Dit is hier geen sportbeoefeningj om het genot dat de sport schenkt, doch men beoefent hier allerlei sporten en spelen om het lichaam te ontwikkelen. Een veelzijdige lichaamsontwikkeling is het gevolg.
Daarvan kreeg men reeds op den openingsdag van het congres een kijkj«. Men had in het gebouw van de opera een „Olympisch uurtje" georganiseerd, dat eigenlijk veel meer beteekende, dan dz naam aanduidde. Het was een lust al die van gezondheid en levenslust blakende jonge vrouwen en mannen in actie te zien. Het waren hoofdzakelijk leerlingen van ds Duitsche Academie voor Lichamelijke Opvoeding, die hier optraden, doch ook kinderen van gewone scholen namen aan deze demonstratie deel. Er kwamen ook turners, die aan rek en op andere wijze merkwaardige staaltjes van hun vaardigheid ten beste gaven. Dat ging tot den grens van acrobatiek.
Als demonstratie van de lichamelijke ontwikkeling was dat zeker met het beste gedeelte van het programma, hoewel het bij het publiek geweldig insloeg. De turners waren met zoo harmonisch van bouw als de meer veelzijdig ontwikkelde leerlingen van de Berlijnsche Hoogeschool.
De Duistche schooljeugd.
De Duitschers beginnen met de schooljeugd. De geheele opzet gaat uit van de school. In de eerste plaats heelt men een geheel andere indeeling van den schooltijd als bij ons. Onze begeleider vertelde, dat de meeste scholen te Berlijn reeds des morgens om acht uur beginnen en dan onafgebroken duren tot een uur. Daarmede is de schooldag echter voorbij, de geheele middag kan aan sport en spel worden gewijd. Onder leiding van een leeraar trekt de klas
dan naar een der vele sportterreinen,
waar men Zien dan mei anenei ucit ningen bezig houdt. . .
Eigenaardig is het dat men weinig ot geen voetbal ziet spelen. Generaal Kenthis, die naast ons zat, maakte dezelfde opmerking, waarop werd verteld, dat dit hoofdzakelijk het gevolg is van.... de voetbalschoenen! Voor voetbal heeft men voetbalschoenen noodig, die kunnen niet door kinderen uit het volk worden bekostigd. Voor de spelen, - die thans werden beoefend, heeft men alleen een gemakkelijk zittend broekje en een dito truitje noodig, de jongens oefenen zelfs voor een groot gedeelte met een geheel ontbloot bovenlijf.
De gemeente Berlijn trekt voor de
DOLF v. d. SCHEER, de Ned. schaatsenkampioen, zou, naar men weet, binnen afzienbaren tijd naar Indië vertrekken, 'n land, waar men nu eenmaal weinig aan zijn capaciteiten als schaatsenrijder heeft. Door verandering in zijn studie zal de jonge Wageningsche student echter in Nederland zijn toekomst zoeken en dus voor de Ned. sportwereld behouden blijven.
sportterreinen reeds een millioen Mark per jaar uit; moest ze ook nog voor voetbalschoenen zorgen, dan zou dat bedrag veel te klein zijn. Meer kan de gemeente op het oogenblik met missen.
Spciale voetbalterreinen Ziet men te Berlijn dan ook slechts betrekkelijk weinig, die heeft men in onze groote steden veel meer. Generaal Kentish, die voorzitter is van de Commissie voor Speelvelden van het I.O.C. was vol geestdrift over hetgeen men ons liet zien; zijn eenige opmerking was, dat hij wat meer voetbalvelden zou willen hebben, wat men van een Engelschman, die z'n hart nu eenmaal aan voetbal en cricket heeft verpand, wel kan verwachten!
Men heeft ons langs een vrij groot aantal prachtig ingerichte sportterreinen gevoerd, waarbij de Domimcusplatz wel den grootsten indruk maakte. Hier heeft men 90.000 M, die uitsluitend voor sportbeoefening zijn aangewezen.
Toen wij er kwamen waren hier hoofdzakelijk meisjes aan het oefenen. Handbal, slingerbal, en enkele andere balspelen werden druk beoefend. Verder zag men veel rythmisch dansen en allerlei oefeningen, die wij hier als indoor-training beschouwen. Men had daarvan weer spelletjes gemaakt, waardoor er een element van strijd in kwam, dat de animo verhoogde.
'n Voorbeeld voor Nederland Bij de meeste terreinen was voorts een roeibassin met een vaste boot, derhalve een soort binnenshuis roeien, waarbij het roeien meer een oefening is om het lichaam te ontwikkelen dan een sport. Maar er wordt ook wel op het water geroeid. Toen we aan het Wannseebad kwamen, trokken een veertigtal vierriemsgieken, bemand met jongens en meisjes van openbare scholen, over het meer. . ,
Ook voor zwemmen en baden wordt uitstekend gezorgd; iedere Berlijnsche schooljongen en ieder Berlijnsch schoolmeisje heeft gelegenheid zwemmen te leeren. We hebben een paar prachtige inrichtingen bezocht. Vooral de pas geopende inrichting Mitte was schitterend. Dhr. Kellenbach, voorzitter van den Nederlandschen Zwem Bond, heeft hier heel wat nuttige gegevens verzameld, die stellig ook in ons land wel in de praktijk gebracht zullen worden.
Het is een uiterst vermoeiende tocht geweest van ongeveer elf uur, maar het was buitengewoon belangrijk, daarover was iedereen het eens.
Generaal Kentish heeft dan ook later in zijn rapport over de speelvelden, aan alle landen warm aanbevolen het Duitsche voorbeeld te volgen. Hij erkende, dat de uitvoering er van zonder den steun der overheid onmogelijk was, waarom hij dan ook verklaarde, dat men thans overal in de allereerste plaats er naar moest streven de regeeringen voor de zaak der lichamelijke opvoeding warm te maken. We zijn er van over¬
tuigd dat men m deze neming m ^ land ook wel wat gedaan zou kunnen krijgen, indien men de desbetreffende autoriteiten maar eens eenzelfde rondrit door Berlijn liet maken als Wij hebben meegemaakt. Al die dicht bevolkte speelterreinen en al die flinke meisjes en jongens maken zoo'n blijvenden indruk, dat men wel in geestdrift moet komen voor de wijze, waarop men in Duitschland tracht de zaak der lichamelijke opvoeding tot oplossing te brengen. q ; GROOTHOFF.
AUTO LAKKER»
IM. VAN EKEREN
SPUITINRICHTING SYSTEEM„DUCO"
DECORATIES, LETTERS, BltZtN, TRANSPARANTEN VOOR LICHTRECLAME.
TELEFOON 83618 MARCO POLOSTR. 282-284, AMSTERDAM. W.
Inrichting voor Moderne Kunstfotografie
F. VAN DER WERF
stelt zich ten doel, de intérieurs en extérieurs, zoo artistiek en getrouw mogelijk weer te geven Kr. Nie we Gracht 15, - U'KECHT Telefoon 15^57