SPORT IN BEELD/DE REVUE DER SPORTEN

ENGELAND EN HET CONTINENT.

Schotland heeft het gevoel van natuurlijke Uebergelegenheit der Albionneezen door de treffende 5—0 op de Tsjechen weer hersteld en tevens getoond wat een geweldig sterke ploeg in het aanstaande voorjaar te Amsterdam het Nederlandsch elftal een lesje komt geven. Maar met dat al blijft de 5—4 genoteerd en óók het feit, dat Tsjechoslowakije destijds in Praag, zéér verdiend, met 2—1 van Engeland won en het totaal resultaat van drie uren voetbal dus 6—6, een gelijk spel, is. We herhalen dat het nog te vroeg Is voor definitieve vergelijkingen en zien o. a. met groote belangstelling den wedstrijd Duitschland— Engeland op 15 Mei tegemoet. Dan zullen er ook wel enkele van de prominente Nederlandsche sportjournalisten een kijkje gaan nemen.

In de Tsjechische pers is men content, betreurt men alleen Kostalek's enorme pech toen hij kort voor het einde koppend een houdbaar schot van richting veranderde, waardoor het géén gelijk spel werd. Maar men geeft toe, dat deze uitslag het spelbeloop beter weergeeft. Overigens schrijft ook de Daily Telegraph van een gelukkig doelpunt, dat de overwinning bracht. Slechts door dit voor de Tsjechen onzalige doelpunt kon Engeland nog juist met één doelpunt verschil winnen.

En de 7/mes vindt óók, dat 5—4 de juiste uitslag is, waarbij dit blad er op wijst, dat de Engelschen hebben moeten spelen voor alles wat zij waard zijn om de nederlaag te ontgaan.

Ondanks de koude douche van de Schotten kunnen de Tsjechen tevreden zijn. De Engelschen ook. Dat is het mooie van deze visite van de Tsjechen aan Groot Brittanje!

ADVIEZEN!!

Het is duidelijk, ieder heeft het beste voor en 't is dan ook niets nieuws dat het adviezen regent aan het adres van de keuze commissie van den K.N.V.B., zóó zeer, dat ik me eerlijk begrijpen kan, dat de heeren Herberts c.s. er wel eens om lachen moeten. Zij kunnen trouwens tevreden zijn, want over het algemeen is men op hun hand en zwenkt het adviseerend gilde vroolijk met de keuzecommissie mee. Het gaat er tenslotte om op het goede moment de spelers te kiezen, die dan in de beste conditie zijn *) en zeker is, dat Herberts c.s. al het mogelijke doen, om te dien opzichte goed georiënteerd te zijn. Hoofdzaak wordt de voorbereiding van de ploeg. Het hangt bovenal van de betrokken clubs af, wat de technische leiders kunnen ondernemen. Zij zullen, juist bij de algemeen erkende gelijkheid in kracht

*) Er was een tijd, dat spelers eerst dan in de oranjeploeg gekozen werden, als ze goed en wel over hun hoogtepunt heen waren. Daarvan zijn vele voorbeelden! — Red.

van diverse ploegen, de gelegenheid wel aanvaarden willen goede ploegen aan elkaar te toetsen. De vrees, die nu ai bij enkele adviseurs aan het licht treedt, namelijk dat door dergelijke krachtmetingen nieuwe gezichtspunten zich openbaren zullen, dat spelers die men dwarsboomt goed zullen blijken te zijn en anderen, die geen kwaad kunnen doen, het tegen die minder gewilden bij een eerlijke test afleggen, die vrees mag voor de commissie geen beletsel zijn. Eenzijdigheid ware hisr kortzichtigheid. Maar krijgt de keuzecommissie van den K.N.V.B. dezelfde kans, die destijds L o t s y kreeg?

Eén ding is bij al die tegenstrijdige inzichten duidelijk geworden: dat men zich bespottelijk gedraagt als men zich boos maakt over het advies, dat anderen geven, of het oordeel dat anderen uitspreken. Wat zijn dat toch voor begrippen in de sportjournalistiek, dat men elkaar attaqueert (en hoe?!) over eikaars afwijkende meening. Hebt ge ooit gehoord, dat bijvoorbeeld tooneel-recensenten elkaar grofheden en hatelijkheden toevoegen, omdat zij het over een stuk, over een ensemble, over de regie of over de artiesten niet eens zijn? Wat zou het een vervelende boel zijn, als ieder het wèl eens was! Maar laat men tenminste zoo behoorlijk zijn, dat men zorgt voor motiveering van eigen beschouwingen in stede van te trachten, die van anderen verdacht te maken. Niemand vraagt daar om en het getuigt in elk geval van slechte manieren!

WERELD-KAMPIOENSCHAP VOETBAL.

We hebben ergens gelezen, dat men niet al te veel waarde hechten moet aan het tornooi om het wereldkampioenschap. Het komt er niet zooveel op aan wat het Nederlandsch elftal daar presteeren zal, werd gezegd. Natuurlijk respecteeren we deze meening, doch we deelen haar geenszins. De belangrijkste krachtmetingen, welke ook in eerste instantie de internationale positie der landen bepalen, zijn die om den wereldtitel en afgezien daarvan

kan naar onze meening slechts één opvatting de juiste zijn, namelijk deze, dat als men mee doet het zoo goed als maar even mogelijk is gedaan wordt.

Hoe is nu de situatie op dit oogenblik?

Gequalificeerd zijn reeds definitief Duitschland, Zv/eden, Noorwegen, Oostenrijk en Frankrijk als organiseerend land en Italië als titelhouder.

Voor groep II moeten Polen en Joegoslavië nog een return-wedstrijd om één plaats spelen. (In Warschau won Polen met 4—0).

Voor groep III spelen Roemenië en Egypteoméén plaats1) voor groep IV spelen Zwitserland en Portugal 24 April.

Voor groep V moeten eerst Griekenland en Palestina tegen elkaar spelen, de winnaar vervolgens tegen Hongarije.

Op 24 April speelt voor groep VI Tsjechoslowakije te Praag tegen Bulgarije. (In Sofia was het resultaat I — I).

Groep VIII is „onze" groep. Hiervoor zullen dus naar alle waarschijnlijkheid Nederland en België zich wel qualificeeren.

Voor de overige, alle overzeesche, groepen, komen dan nog drie representanten in aanmerking, die door verschillende nog te spelen voorwedstrijden (o. a. één wedstrijd van het Nederland-Indisch elftal tegen een winnaar van een der andere groepen) moeten worden aangewezen.

Het is dus waarschijnlijk, dat Europa vertegenwoordigd wordt door de 13 landen: Frankrijk, Italië, Duitschland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Polen, Roemenië, Zwitserland, Hongarije, Tsjechoslowakije, België en Nederland.

Er komt weer een indeeling sterkere acht tegen zwakkere acht en daarna wordt dan de eerste ronde vastgesteld. Tot de sterkere acht te behooren is een voordeel. Men weet dat Nederland er in 1934 toe behoorde. Thans zullen Italië, Duitschland, Oostenrijk, Hongarije en Tsjechoslowakije daar zeker bij gerangschikt worden. De overige drie plaatsen zijn dubieus. Zal Nederland tot dit bevoorrechte trio behooren? Dat hangt af van het spel van het Nederlandsch elftal in de aanstaande landen-wedstrijden tegen België en Schotland. J- H.

*) Zie Sportieve Snipperhoek.

Bij het Oostelijk elftal—Reading: Oostelijke defensie slaat een aanval der Engelschen af.

2