SPORT IN BEELD IDE REVUE DER SPORTEN

K.N.Z.B.-MOEDERDAG

Bij den 70sten verjaardag van Mevr. Triebeis—Koens

Een troonzaal dezen middag, de receptiezaal van het Amstel-hotel....

Een troon, omslingerd door flora's kinderen. In de zaal de fine fleur der Nederlandsche zwemwereld .... Dan komt zij moeder Triebels.... door een haag van adspirantjes, haar adspirantjes, die rozen strooien op haar pad, dat leidt onder bogen door, die letters torsen ....

Letters, die hun kleur, hun leven van haar ontvingen ....

Een K, een N., een Z., een B. en een kroon ....

* * *

Als een vorstin schrijdt ze aan den arm van bondsvoorzitter d e V r i e s binnen .... om vorstelijk gehuldigd te worden ....

Een zwemvorstinne .... zóó zit ze op haar troon .... Eerbewijzen ontvangend van al haar onderdanen, die haar hun hart verpanden, omdat z ij het Hart is van de Nederlandsche Zwemwereld.... Een ontzaggelijke hoeveelheid eerbewijzen in allerlei vorm ....

* * *

Een vorstelijk geschenk .... van 's lands Vrouwe aan 's lands zwemvrouwe, de Oranje Nassau Orde ....

Van den Bond, haar Bond, een eeuwigdurende wisselbeker met haar beeltenis, van vereenigingen eere-onderscheidingen, uit Indië een wierookvat, als symbolische gave aan de moeder in het moederland .... en bloemen, veel bloemen .... Rozen en Chrysanten .... /A/weer een symbool .... van zomer en herfst....

Tien interviews!

Bondsvoorzitter Jan de Vries:

, dit Bondsgeschenk komt voort

uit de volheid des harten van iederen K.N.Z.B.'er .... Wij hebben onze moeder lief. . . ."

Oud-Bondsvoorzitter Kellenbach: „ Onze Bond telt 23000 leden.

Hiervan zijn geen 10 ontevredenen. Omdat onze moeder haar gezin weet te leiden . . ."

Bondssecretaris A I t i n g:

, Ook in onze bestuursvergaderingen is zij, ondanks haar hoogen leeftijd, nog altijd de personificatie van kracht en levenslust . . . ."

Gerard Blitz, voorzitter van het IJ:

, de prestaties van onze zwem-

meisjes in het buitenland zijn een gevolg, de moeder in Nederland de oorzaak

Dhr. T o r d o i r, voorzitter van de Rotterdamsche Zwem Club:

haar geest zal blijven zweven

over al de meren, rivieren en plassen van ons vaderland . . . ."

Wethouder van M e u r s:

, haar werk: een belang en zegen

Het was, hoewel het droog bleef, een koude geschiedenis Zaterdagavond j.l. op de Vekabaan. Dat de belangstelling niet bijster groot was (er waren ruim 1500 bezoekers aanwezig) vindt m. i. zijn oorzaak in het feit, dat het te ver in het zomerseizoen is voor openluchtbokswedstrijden, vooral wanneer deze bij avond en dan nog wel op een Zaterdag worden gehouden.

Bij de opening van dezen boksavond had ik behoefte mede te deelen verheugd te zijn, dat de burgemeester van Ouden Amstel, toestemming had gegeven tot het houden van deze wedstrijden en dat de Wielerbaan directie bereid is gevonden deze wedstrijden te doen plaats vinden. Hierdoor werd de gelegenheid geopend te toonen, dat het wedstrijdwezen en organisatie onder leiding van de N.B.U., in betere banen is geleid dan dit voor een tiental jaren het geval was. Temeer had dit zijn waarde waar deze wedstrijden plaatsvonden onder den rook van Amsterdam; en wij hopen nog steeds, dat het boksverbod te Amsterdam, dat in dien tijd is uitgevaardigd, opgeheven zal worden. * * *

De hoofdpartij ging over 15 ronden van 3 minuten om het kampioenschap van Nederland in het midd. gewicht tusschen Leen Sanders (kampioen) en Beb Donnars uitdager.

Voor den tweeden keer kreeg Donnars de geboden kans Sanders te onttronen. Verloor hij den eersten keer op punten, dezen keer moest hij met het resultaat match nul tevreden zijn. Inderdaad heeft Donnars bewezen, dat hij tijdens zijn verblijf in Frankrijk is vooruitgegaan. Althans hij is meer agressief in zijn optreden als hij ooit is geweest. Hij heeft echter blijkbaar nog niet de juiste manier gevonden de sublieme verdedigingstactiek van Sanders te niet te doen. Ongetwijfeld zou Sanders tegen den lichamelijk sterkeren Donnars ten onder zijn gegaan, indien hij met hem mede was gaan vechten. Sanders die letterlijk de kunst verstaat van „the noble art of selfdefence", voelde hiervoor niet veel. De aanvallen van Donnars strandden dan ook steeds op de hechte dekking van Sanders en al vestigde hij hierdoor waarschijnlijk bij de oppervlakkige toeschouwers den indruk, dat hij hierdoor in het voordeel kwam, de jury beziet dit door een anderen bril.

Tallooze keeren stootte Donnars doordat Sanders een kleine wending met het hoofd of een zijstap deed, mis, terwijl Sanders op korten afstand z.g. in het lijf aan lijf, vaak harde linksche hoeken wist te plaatsen. Weliswaar boekte Donnars in het begin van den strijd eenig voordeel door zijn

voor de gezondheid van Amsterdam

Dhr. B i e r I e e, voorzitter Ned. Bond voor het Redden van Drenkelingen:

Als mevrouw Triebeis van den

K.N.Z.B. de moeder is, dan is zij van den N.B.R.D. de schoonmoeder, in de allergunstigste beteekenis van het woord . . . ."

Mevr. van Wijckhuyse, Rotterdam :

, moeder Triebeis .... een persoonlijkheid op zich zelf. ... die we niet kunnen missen

Een werklooze:

ook voor ons werkt ze ... . ook in ons zonloos bestaan bracht ze zonnige dagen . . . ."

En tenslotte de kranige jubilaresse zelf:

mijn liefste wensch op dezen dag?

Wel, de kracht om nog lang te kunnen blijven leven en werken voor onzen K.N.Z.B "

aanvallen, wat hij later weer moest afstaan en zelfs iets achter liep; in de laatste ronden lukte Sanders het korte werk weer minder.

Zij waren beiden niet zeker van de overwinning, want de laatste en 15de ronde was er een met een flinke slagwisseling beiderzijds, in de meening blijkbaar, hierdoor de beslissing te zullen krijgen. * *

Het zwaargewichten gevecht tusschen H a r ry Staal, kampioen van Nederland en den Belg Leo Ver beer en, eindigde in de 4de ronde door opgave van laatstgenoemde. Hoewel het begin van den strijd liet aanzien dat Staal gedurende den zomer veel bijgeleerd had, is hiervan in dit gevecht niet veel gebleken. Zijn ontstuimigheid zal hem nog wel eens noodlottig worden, als hij maar een tegenstander aantreft, die voldoende wedstrijdroutine en een harde punch ter beschikking heeft. Hij moet nog veel leeren al beschikt hij momenteel reeds over een flinke dosis moed wilskracht, uithoudingsvermogen en een groote stootkracht. Zelfbeheersching, verdediging, dekking, ontwijken enz. ontbreken hem ten eenemale.

Het gevecht van Rienus de Boer en den Italiaan Z a n e 11 i, beiden 80 K.G., bracht de Boer de overwinning op punten. Hoewel de Boer alles in het werk stelde een snellere overwinning te behalen is hem dit niet mogen gelukken.

De Italiaan gaf goed partij en toonde zich een knap bokser, die weet, hoe hij een lichamelijk sterkeren tegenstander van zich moet houden.

Vervolgens vulden nog twee wedstrijden van Nieuweling-Professionals het beroepsprogramma aan.

In den eersten wedstijd zegevierde de Rotterdammer van Es over de Haas op upnten. Van Es toonde zich in alle opzichten den beteren bokser.

In den tweeden Nieuwelingen wedstrijd zegevierde de Amsterdammer van L i I, die een besliste meerderheid over D i e s e n toonde. In de vierde ronde werd deze wedstrijd door den scheidsrechter gestaakt. Van Lil was gedurende den strijd het meeste in den aanval en wist zijn tegenstander dikwijls door linksche directe en rechtsche hoeken tegen het hoofd en lichaam te treffen. D i e s e n wist echter zijn tegenstander dikwijls met goede rechtste opstooten in zijn aanval te stuiten, doch zou op den duur den druk die Lil door zijn aanhoudend aanvallen op hem uitoefende niet hebben kunnen doorstaan, het ingrijpen van den scheidsrechter was zeer juist.

Beroepsboksers op de Veka baan

door E. WESTBROEK, Voorzitter der Ned. Boks Unie

5