SPORT IN BEELD jDÉ REVUE DER SPORTEN

DAGBOEK VAN EEN LEEK

Vrijdag 26 Juli: Vier dagen heb ik gewandeld, 5 pond afgevallen. En 's avonds direct door naar den Hoek van Holland Andere menschen blijven altijd in Nijmegen fuiven. Niets voor mij. Ik heb Loman van de Telegraaf naar het diner gestuurd, waar hij in de smoking van Burger geen kwaad figuur sloeg. De Vierdaagsche is nu weer achter den rug, een succes voor Breunese, den waarnemenden leider.

Ik, als gezegd, naar den Hoek. Mij aangesloten bij het gezelschap van de American Express, u weet wel, van m'n vrind K o rpershoek, die zijn journalistieke gaven ten toon spreidt op een der laatste pagina's van ons blad. Heerlijk is het, zoo'n reis met een klein gezelschap. En vooral zoo'n tennisexcursie. Allemaal gedistingeerde menschen.

Zaterdag 27 Juli: In Londen. Ik zit boven op een bus, want het voordeel van deze excursie is, dat we allemaal vrij zijn. We worden niet door musea gedreven en langs mooie plekjes geleid.

Ik vraag me af, waarom organiseert de American Express zulke tochten ook niet voor den Cup-final en voor de bootrace of voor de Testmatches. Het zal ongetwijfeld succes hebben. Er gaan jaarlijks tientallen Hollanders naar die sportgebeurtenissen toe en onder de beproefde hoede van Korpershoek zullen die tientallen weldra honderdtallen worden.

's Middags heb ik het beste tennis ter wereld gezien. Ik zat tusschen S c h e u rleer en Vreeden burg in, die me elk de finesses in het oor fluisterden. Ze spraken elkaar af en toe tegen, maar dat heb je altijd met experts. Het staat bovendien ook zoo goed, expert zijnde, om het oneens te zijn met een ander, die er ook verstand van denkt te hebben.

Eén ding weet ik zeker, dat Perry een aardig balletje slaat. Ik heb hem, gevraagd of hij familie was van dien winkel in de Kalverstraat. Wist-ie niet. Nooit van de Kalverstraat gehoord; zelfs

niet van Amsterdam. Aardrijkskunde leeren ze slecht op Engelsche scholen en bovendien als je goed tennist, wat heb je dan met al die geleerdheid te maken. Al dat intellect voor sportuitblinkers is maar ballast.

's Avonds me afgescheiden van het gezelschap. Teruggevlogen. Was om half elf weer op Schiphol. Bleef dien nacht maar in Amsterdam, want

Zondag 28 Juli moest ik daar toch zijn. Gedéjeuneerd bij m'n uitgever. Dat is een onderscheiding op zichzelf. Hij is heelemaal niet trotsch en hij heeft er den slag van om met zijn personeel om te gaan zonder dat je merkt dat je zijn ondergeschikte bent.

's Middags heeft hij me naar een atletiekwedstrijd meegenomen en me alles over deze sport uitgelegd. Ik heb er nu nog wat litteratuur bijgekregen en ga dus binnenkort critisch over athletiek schrijven

Maandag 29 Juli: Het boek van De Kaag gezien. Erg mooi. In zulke boeken schrijven altijd maar weer dezelfde menschen. Jan Feith en Meerum en N ij I a n d, of N ij I a n d, Meerum en Jan Feith, nu al bijna 30 jaar lang. Zijn er dan geen jongeren? Niet dat deze bejaarde lieden reeds aan het aftakelen zijn; geen sprake van nog. Maar ik zou toch wel eens in deze geshiedboeken de frissche stem willen hooren van een veelbelovende jongere.

Dinsdag 30 Juli: Ons nieuwe blad van de pers en in mijn brievenbus. Ja, hoe dat in Berlijn met die Joodsche kwestie moet gaan. De Nederlandsche Journalistenkring of de Nederlandsche Sportpers mogen er zich wel eens mee gaan bemoeien, want we mogen toch de kans niet loopen, dat Joodsche journalisten, die stellig uitgezonden zullen worden naar de Spelen, daar ook maar eenige last zouden kunnen krijgen.

Magazij'n «Kontakt»

HAAKSBERGERSTRAAT 102

Enschedé - Telefoon 4068

Alles voor:

Radio - Verlichting - Rijwielen

Aanbevelend, Gebrs. Holt kamp

Woensdag 31 Juli: Een boek over honkbal ontvangen en uitgelezen. Heelemaal. Moet een mooie sport zijn; een echt manlijk spel. Maar het zit in Nederland zoo'n beetje in de verdrukking tusschen voetbal en tennis in, die onbescheiden veel aandacht vragen in de pers.

J o r i s v. d. B e r g h bij me geweest. Hij gaat de journalistiek en den Haag verlaten. Maar dat moet zóó maar niet gaan. Laten we hem vooral niet vergeten te huldigen.

Donderdag I Augustus: Voor de functie van directeur van het Stadion te Rotterdam zijn er 312 sollicitanten, onder wie 134 met een academischen titel, 56 officieren van land- en zeemacht, 26 internationals op sportgebied; de leeftijdsgrens van de sollicitanten varieert tusschen 19 en 72. De gevraagde salarissen schommelen tusschen 1200 en 12000 gulden. Bij de sollicitanten zijn 14 oud-burgemeesters, 7 leden van de rechterlijke macht, 22 journalisten en I professor.

Lijkt me een moeilijke keuze.

TARTUFFE.

Rigtersbleek 25 jaar

Zaterdag a.s. bestaat de Enschedésche tweede klasser Rigtersbleek een kwarteeuw, daar ze op 10 Augustus 1910 werd opgericht door een aantal arbeiders van de Fabriek Rigtersbleek, waarvan de directie een terrein vlak naast de fabrieksgebouwen bezorgde. Rigtersbleek is dus een der oudste fabrieksclubs uit ons land, maar in den loop der jaren is de relatie tusschen club en fabriek losser geworden, zoodat al lang niet meer alleen leden van het personeel als lid van de roodwitte club kunnen toetreden.

Rigtersbleek heeft in de tweede klasse steeds een belangrijke rol gespeeld, was meer dan eens kampioen (in 1923 strandend op Vitesse, in 1924 op Wageningen) en tallooze malen nummer twee of drie, ook in het afgeloopen seizoen. Ofschoon de positie van tweede klasser in een niet zoo heel groote stad als Enschede, waarin de twee plaatselijke eerste klassers om de beurt een thuiswedstrijd hebben, heett Rigtersbleek zich, allen tegenslag ten spijt, toch steeds kranig weten te handhaven.

17