SPORT IN BEELD/DE REVUE DER SPORTEN
Hoe men als biljartspeler Minister kan worden!
Een en ander uit de historie der biljartsport.
Niet ten onrechte wordt Engeland het „moederland der sporten" genoemd, want een belangrijk deel der verschillende takken van sport, die thans over heel de wereld beoefend worden, is van Engelsche origine; waarbij er sporten zijn als voetbal, tennis en cricket, waarin het Engelsche stamland tegenwoordig weer (of nog steeds) de wereldsuprematie bezit. Maar er is ook één sport van Engelsche afkomst, die in tallooze landen beoefend wordt en telkenjare wereldkampioenschappen doet verwerken, zonder dat er ook maar één Engelschman iets mee te maken heeft.
Dat is é€ biljartsport, bedoelen we.
Biljarten toch is in Engeland ontstaan, ook al eischen Frankrijk en Italië eenigermate de eer voor zich op, maar doordat men in Engeland een zakkenbiljart met heel andere puntentelling gebruikt dan op het Europeesche continent en in Amerika zal men bij de wereldkampioenschappen en de Europeesche kampioenschappen nimmer een representant van Albion zien, evenmin als de U. !. F. A. B., de internationale biljartfederatie, eenig contact heeft met den Engelschen biljartbond. Aan hun zakkenbiljart zijn de Engelschen even trouw gebleven als aan hun yards en hun twaalfdeelig munt- en gewichtstelsel, zonder zich te bekommeren hoe de rest van de wereld al sinds Napoleon andere normen heeft aangenomen.
Die exclusiviteit van de Engelsche profen amateurwereld op biljartgebied ten opzichte van het overige deel der wereld neemt echter niet weg dat de biljartsport van Engelschen bodem stamt. De overlevering wil dat de naam „biljart" is ontstaan uit „ball" en „yard" (staaf), hoewel een document in het Britsche museum den naam afleidt van een pandjeshuishouder B i I I K e w, die omstreeks 1550 in Londen woonde en in zijn vrijen tijd de drie ballen, welke bij iedere Engelsche bank van leening als een soort uithangbord boven de winkeldeur hangen, gebruikte om er op een tafel mee te spelen met zijn houten ellemaat, de yard. Volgens dat niet bijster geloofwaardige verhaal moet uit den naam van Bill's yard, dus feitelijk de ellemaat van Bill, het woord „biljart" zijn ontstaan. De andere afleiding komt ons nog waarschijnlijker voor!
Degenen, die aan Frankrijk de eer van de uitvinding willen toekennen, leiden den naam af van den hoveling C I a u d e Bi I j a r t, die aan het hof van Margaretha van Valois leefde of van een samenstelling der woorden „bille" en „art", letterlijk
dus balkunst. Dat blijven echter vermoedens, die niet verder gesteund worden.
Koning Lodewijk de Veertiende was een geestdriftig biljarter. Om hem lichaamsbeweging te verschaffen, schreef zijn lijfarts hem eiken dag een partijtje biljart voor, waarbij meestentijds het Parijsche raadslid Michel de Chamillard zijn tegenstander was. De Chamillard buitte zijn biljartpartijtjes ten paleize handig uit: hij zorgde ervoor dat hij meestentijds verloor om den koning in een goed humeur te brengen en door zijn biljartkunst promoveerde het raadslid geleidelijk tot .... minister! Eerst had hij de portefeuille van financien, waarbij hij zijn eigen financiën niet vergat, en later werd hij minister van oorlog, tot een paar verpletterende nederlagen van het Fransche leger hem zijn ministerDortefeuille kostte.
Verschillende presidenten van ae rransche republiek zooals Grévy, Faure, Faillières en Poincaré volgden het voorbeeld van Koning Lodewijk XIV en werden ijverige biljarters, waartoe ze les namen bij bekende profs. Het voorbeeld van het raadslid de Chamillard om
Voetbal
Aan alles komt een eind.
Onze internationale midvoor Beb Bakhuys is gerechtigd met ingang van
deze maand uit te komen voor H.B.S
Men herinnert zich de moedeloos makende berichtenserie, waartoe de Bakhuys-overschrijvingskwestie aanleiding gaf.
De serie hield op met het bericht, dat Bakhuys definitief in Z.A.C. bleef!
het via de biljartsport tot een hooge positie te brengen, werd nagevolgd door den koster van Saint Roche, evenwel niet met evenveel succes. Deze koster speelde dagelijks in het café de la Régence een partijtje biljart tegen Jules Grévy, den lateren president, en won constant. Toen Grévy president van de Fransche republiek was geworden, werden de biljartpartijtjes voortgezet in het Elysee, waarbij de koster regelmatig won, tot hij eenmaal de nederlaag leed tegen den president.
Met het voorbeeld van de Chamillard voor oogen vroeg de koster, na zijn eerste nederlaag, aan den natuurlijk zeer voldaan gestemden president om zijn kosterschap te mogen verwisselen met het beroep van belastingontvanger.
De president weigerde.
Waarna de teleurgestelde koster de volgende partij met 100 tegen 10 caramboles won.
De bekendste Nederlandsche sportsmen
gebruiken regelmatig Ovomaltine, omdat zij weten, dat het grooter krachtsverbruik moet worden aangevuld. Deze aanvulling vonden zij in Ovomaltine, het trainingsvoedsel bij uitnemendheid. |
In busjes van 60 cents af.
OVOMALTINE
Meer uithoudingsvermogen
12