SPORT IN BEELD/DE REVUE DER SPORTEN

De „Millioenen-nota" van het Ned. voetbal!

Enkele cijfers uit de financiën van den K.N.V.B.

In deze dagen van malaise doet het werkelijk goed de millioenen-nota van den K.N.V.B. te lezen. Welke onderneming zal haar verslag over het laatste jaar kunnen beginnen met de mededeeling, dat het afgeloopen jaar vrijwel even gunstig is als het vorige? De K.N.V.B. eindigde het seizoen met een voordeelig saldo van bijna f75.000.—, waarvan ongeveer ƒ 13.000.— op de Huishoudelijke rekening en ƒ 62.000 op de niet-Huishoudelijke rekening. Die splitsing is mij nog steeds niet duidelijk. Waarom de contributies en de boeten geboekt worden op de Huishoudelijke Rekening en de Ontvangsten van de internationale wedstrijden op de Niet-Huishoudelijke rekening ontgaat mij volkomen. Doch dat is ten slotte maar een bijzaak. Het voornaamste is, dat de bond in het afgeloopen seizoen weer ƒ75.000.— rijker geworden is. Men heeft dat bedrag weer in de verschillende potjes gestopt.

Te klein behuisd.

Blijkbaar is de bond aan het tegenwoordige bondsgebouw wat ontgroeid, immers men heeft een fonds gevormd voor den aankoop van eennie uw Bondsgebouw en in dat fonds, om te beginnen, maar vast tien mille gestopt. In het vormen van fondsen en het reserveeren is de K.N.V.B. sterk. Hij heeft nu een reservefonds van ƒ60.000.—, een Terreinfonds van ƒ55.000, een fonds voor erkende bonden van ƒ20.000.—, een reservefonds voor de viering van het vijftigjarig bestaan van ƒ15.000.— (dat kan een aardig feestje worden!), een reserve voor internationale tournooien van ƒ15.000.— (zorgen voor het uitzenden van een elftal naar het Olympisch voetbaltournooi heeft men dus niet; het geld ligt er voor gereed, hoewel we nog meer dan een jaar van die spelen af zijn), nog een reserve voor liefdadigheid van ƒ5000.— en voor crisissteun aan vereenigingen van ruim ƒ38.000.—.

Terecht zegt de samensteller van het jaarverslag dan ook, dat de toekomst van den K.N.V.B. niet tot ongerustheid aanleiding zal behoeven te geven.

De melkkoetjes.

Het blijkt, dat de opbrengst van de internationale wedstrijden nog maar steeds de voornaamste post van inkomsten van den K.N.V.B. is. Die wedstrijden leverden dit seizoen ƒ90.872.38 op, precies tweemaal zooveel als men had begroot. Trouwens men is met die begrooting van de ontvangsten — terecht! — steeds aan den zuinigen kant geweest.

Slechts een enkele post werd te hoog begroot en toevallig is dat juist verblijdend ! Men had n.l. begroot, dat de boeten ƒ4000.— zouden opleveren, doch ze brachten het

doch heeft men in dit bijzondere geval hiervoor een uitzondering gemaakt. Die onkosten bedroegen ruim ƒ3200,—, wat dus de kosten zijn voor het in orde brengen van het terrein, voor de controle en voor de vele andere kleinigheden — samen weer een vrij groot bedrag vormend — die het spelen van zoo'n belangrijken wedstrijd met zich brengen.

Waarom niet met Ned. ballen gespeeld?

Het Stadion zorgt ook voor de ballen. Vermoedelijk zullen die wel door leveranciers gratis ter beschikking gesteld worden ter wille van de reclame.

In verband hiermede slechts deze vraag: „Waarom heeft men geweigerd ballen van Nederlandsch fabrikaat te gebruiken?"

Laat ik ten slotte nog enkele grepen doen uit de vele belangrijke cijfers, die in het jongste jaarverslag van den K.N.V.B., wat de financiën betreft, zijn te vinden.

De Spelleiderscursussen hebben dit jaar ƒ5.921.59 gekost. Welbesteed geld ongetwijfeld, doch de K.N.V.B. kon daarvan veel meer voordeel trekken. Lotsy zegt in het verslag van de Technische Commissie, dat de Nederlandsche trainers, die 't groote diploma behaald hebben, in vele opzichten beter onderlegd zijn, dan het meerendeel der vreemdelingen, dat onze grenzen passeert. Hij had het gerust nog wat scherper kunnen zeggen.

De grootste uitgave-post.

Ik zeide reeds, dat de grootste ontvangstpost die der internationale wedstrijden is. Hierop volgt de contributie, een bedrag van bijna ƒ33.000.—, voorts de heffing — een soort inkomstenbelasting — die ruim ƒ25.000 op bracht en dan het aandeel in de ontvangsten bij serie-en kampioenswedstrijden, ten bedrage van bijna ƒ 19.000.—.

De grootste uitgavepost is die van salarissen en wel ƒ41.836,53, een post, die weer hooger is dan in voorafgaande jaren. Men moet hieruit wel de conclusie trekken, dat het personeel uitgebreid is, want natuurlijk is ook het salaris van het bondspersoneel met een zeker percentage verminderd.

De verschillende commissies hebben den K.N.V.B. een bedrag van ruim ƒ28.000.— gekost, waarvan de Scheidsrechter-commissie het grootste gedeelte en wel ruim ƒ6000.—. Dat bedrag is besteed aan kosten voor vergaderingen en voorts voor cursussen en lezingen. Waar en wanneer die cursussen werden gehouden, wordt nergens medegedeeld. Gepubliceerd wordt wel een lange lijst van cursussen en lezingen, doch blijkbaar zijn dat alleen lezingen.

C. !. GROOTHOFF.

slechts tot ongeveer ƒ3200.—, waaruit blijkt, dat het beheer der vereenigingen steeds accurater wordt.

Onze leidende clubs en onze internationale voetballers kunnen verder met voldoening terug zien op hetgeen ze in het afgeloopen seizoen voor den K.N.V.B. weer hebben bijeen geschopt. De vijf afdeelingskampioenen gaven als aandeel van de recettes in de wedstrijden om het kampioenschap van Nederland, aan den K.N.V.B. een bedrag van ƒ12.000.—, waarbij het wel merkwaardig is, dat P.S.V., de kampioen van Nederland, het kleinste aandeel had. P.S.V. heeft slechts ruim ƒ1200.— betaald, dan volgt Velocitas met ƒ1900.—, Ajax met ƒ2100.—, Go Ahead met ƒ2200.—en D.W.S. met ruim ƒ2800.—. Merkwaardig dus, dat de geldelijke belooning in den vorm van recettes blijkbaar omgekeerd evenredig is met de kracht van het elftal. Blijkbaar hebben de wedstrijden van D.W.S. in het Stadion een flinke recette opgeleverd. Ajax heeft met de indeeling van het wedstrijdprogramma een strop gehad. De laatste wedstrijd, die tegen Velocitas, leverde vrijwel niets op. * * *

Voor de interlandwedstrijden is het Stadion steeds uitverkocht geweest. De recette was daardoor steeds ongeveer ƒ93.000.—, waarvan de gemeente Amsterdam telkens ruim ƒ16.000 — aan belasting ontving. De F.I.F.A. kreeg van eiken wedstrijd ruim ƒ750.—, zoodat de K.N.V.B. op financieel gebied stellig een der verdienstelijkste leden van dat lichaam zal zijn. Er zijn natuurlijk bij eiken wedstrijd heel wat onkosten, doch ten slotte hebben de bond en het Stadion samen nog wel een behoorlijk bedrag te verdeelen. Gemiddeld kreeg ieder per wedstrijd ƒ35.000.-.

Wat de Engelschen kregen.

Het blijkt thans, dat de Engelsche V.B. toch van den gewonen eisch, 50 % van de recette, is afgestapt. De Engelschen hebben voor hun wedstrijd te Amsterdam een vergoeding gekregen van £ 3000 of ƒ21.678, waarmede de heeren echter tevreden kunnen zijn. Vermoedelijk zullen ze op het vasteland wel wedstrijden gespeeld hebben, waar hun aandeel van 50 % nog beneden het bedrag bleef, dat ze van den K.N.V.B. hebben gekregen. Ondanks deze hooge vergoeding hebben de bond en het Stadion ten slotte ieder nog ruim ƒ22.000.aan dezen wedstrijd verdiend.

Een bedrag, dat men anders nooit te zien krijgt, is dat van de kosten, die het Stadion heeft voor het organiseeren van zoo'n grooten wedstrijd. Blijkbaar moet het Stadion dat bij de gewone wedstrijden betalen uit het aandeel, dat het krijgt,

8