SPORT IN BEELD/DE REVUE DER SPORTEN

Lawn tennis

ELLSWORTH VINES IN NOORDWIJK

(Voorheen Wimbledon-kampioen, thans wereldkampioen der professionals)

Waasdorp (links) biedt Vines zijn gelukwensen aan, maar is zelf ook tevreden.

OGEN we U voorstellen: E 11 s wo r t h Vines, slanke, athletisch gebouwde Amerikaan van om en bij de twee meter lengte, met een donkerblond gelokte kop en een innemende glimlach a la Dick Powell, drie jaar geleden Wimbledonkampioen in het heerenenkelspel en de hoop van Amerika voor de Davis Cup, thans wereldkampioen der beroepstennissers en volgens neutrale beoordeelaars de sterkste tennisser van dezen tijd, sterker ook dan de „amateur" Perry.

Vines was als „gast" aanwezig bij den profwedstrijd Nederland—Frankrijk,waarin hij aan de zijde van onze landgenooten meespeelde en ervoor zorg droeg, dat de anders onvermijdelijke 0—5 nederlaag getemperd werd tot een 2—3 nederlaag, 'n uitslag, die overigens geen sterveling interesseerde, daar men uitsluitend gekomen was om den befaamden Amerikaan te zien, die het voorbeeld van Tilden gevolgd had door beroepstennisser te worden.

Succes voor Waasdorp in een verloren partij.

Men heeft Vines op Zaterdagmiddag in twee partijen kunnen zien en het was feitelijk maar goed dat er toen weinig toeschouwers waren, want de wereldkampioen was, na den laatsten tijd op Engelsche grasbanen gespeeld te hebben als oefenmeester van het Amerikaansche Davis Cupteam, allesbehalve in vorm op de harde banen van Noordwijk. Zijn backhand liet hem in de steek en de muurvastheid van zijn blonden tegenstander Waasdorp deed hem de eerste set verliezen en bezorgde hem in de vierde set een I—4 achterstand alvorens hij met 5—7, 6—4, 6—4, 7—5 een resultaat bereikte, dat voor den verliezenden Waasdorp minstens even eervol was als voor den winnenden Vines. Dit was overigens een partij, die buiten den eigenlijken ploegwedstrijd viel.

Cannon-services suizen . . .

Zondagmiddag echter genoten eenige duizenden tennisliefhebbers van Vines' cannonservice van zijn daverende smashes van 3| meter hoogte geslagen en van zijn gecamoufleerde backhandshots, die zelfs een ervaren prof als Martin P I a a soms meters van den bal deden blijven. Het werd in een warm zonnetje een boeiende tennismiddag, die voor de toeschouwers interessanter was dan de finaledag der internationale kampioen¬

schappen (veertien dagen geleden op dezelfde baan) en besloten werd met een vuurwerk-heerendubbel, in de juiste exhibitionstijl gespeeld om het publiek te bekoren. Met Vines mee waren de Fransche profs Plaa en Ramillion gekomen die onlangs in Amerika door een 4—I zege op Tilden en Barnes de Coupe Bonnardel voor hun land veroverd hadden en voorts waren er de bescheiden Hollandsche oefenmeesters Waasdorp, Hemmes en Jan Goedraad, wier spelpeil in den laatsten tijd zoo verrassend omhoog gegaan is en thans onloochenbaar uitsteekt boven het spelpeil van onze sterkste amateurs.

De clou: Vines—Plaa.

Vines—Plaa was het hoofdnummer van dezen ploegwedstrijd, de strijd tusschen den slanken Amerikaanschen jongen en den gebruinden Bask met zijn bovenlichaam van een worstelaar en zijn buldoggezicht, waarbij Vines met 4—6, 6—2, 6—4, 6—4 in precies anderhalf uur zijn meerderheid bewees, ongeveer dezelfde score dus als den vorigen dag tegen Waasdorp, maar na veel hoogstaander spel. De wijze, waarop Vines zich af en toe op de hoogopspringende tweede service van den Franschman „wierp" om met een doodelijke kogel in de uiterste hoeken bij de baseline te scoren verwekte geestdrift, zijn smashes „uit de eerste etage" oogstten bewondering, zijn optreden zonder star-allures verwierf sympathie, die tot uiting kwam in hartelijk applaus en in ... . handteekengebedel door dames van alle leeftijden. Bij zijn tweede bezoek aan Noordwijk,

waar hij in 1932 eenmaal als amateur en kersversch Wimbledon-winnaar geweest was zonder er wegens een spierblessure te mogen spelen, veroverde de jongensachtige Amerikaan, die heelemaal niet den indruk van een beroepsspeler maakt, aller sympathie.

Naast hem was Martin Plaa de consciëntieuze hardzwoegende tennisprof, die zijn moeilijk handwerk goed verstaat en op alle onderdeelen goed vertrouwd is, naast hem was Waasdorp het toonbeeld van Hollandsche degelijkheid: in-solide baselinespel met een betrouwbare drive, naast hem was R a m i II o n de tennisgoochelaar met een repertoire als M i s h u vroeger had en door de variatie van zijn effectvol spel ongenaakbaar voor Waasdorp en Hemmes, die geen van beide een set tegen den fantastischen Franschman konden scoren.

Hemmes speelde de eerste en laatste partij van dezen tweedaagschen wedstrijd; de laatste was de beste, want, al begon hij eenigszins als het bedeesde kleine joggie naast den grooten broer Vines, hij paste zich zoo goed aan dat de 3—6, 6—|, 7—5, 6—2, waarmee Vines en hij de goed ingespeelde Fransche dubbel Plaa—Ramillon klopten in een niet voor 100% serieus te nemen partij, een uitslag is waar hij trotsch op mag zijn evenals Waasdorp dat kan zijn over zijn score tegen Vines, die goed aanpast bij zijn overwinning op Najuch, zijn vijf-setsnederlaag tegen Plaa in het winterseizoen en zijn goed partij geven aan Tilden te Parijs.

13