SPORT IN BEELDIDE REVUE DER SPORTEN

DAGBOEK VAN EEN LEEK

Vrijdag 14 Juni: Ze kon geen afscheid nemen. Komt meer voor. Sportlui hebben daar ook last van. Overleven dan hun roem. Sportlui van de daad en sportlui achter de groene tafel. Bestuurderen van bonden, die te lang blijven zitten; scheidsrechters die van geen weggaan willen hooren; journalisten, die vermolmd en bespinragd maar voortsukkelen.

Maar zij kon ook geen afscheid nemen. Een heel ander geval.

Ze liep zoo tegen de 35. Een getrouwde vrouw van dien leeftijd is jong; een meisje van denzelfden leeftijd is oud. Ze miste haar Varsity nooit; liep nog alle bals af; geen concert van Semper in Leiden sloeg ze over; ze danste op Noordwijk en in House of Lords, maakte nachtfeesten in 't Carlton mee, verkocht champagne op fancy-fairs, liep met bloemetjes voor liefdadige instellingen en ze roeide en tenniste en deed van alles.

Dat wordt dan pijnlijk, dat wordt dan de tragedie van het vergeten meisje. De sportwereld telt ze bij tientallen. Kijk om U heen, maar wees aardig voor ze. Ze hebben 't hard.

Zaterdag 15 Juni: Zijn bril schoof hij van zijn oogen voor zijn voorhoofd en reikte me het ochtendblad van het Handelsblad.

„Mijn lijfblad," zei hij, „lees ik nu al, zoolang ik lezen kan; heb gedweept met Van Dag tot Dag; Charles' woord was mij een wet. En Chr. N u y s Zondagochtend met zijn citaten. En E I o u t en vroeger Querido en de Falklandjes en Jan F e i t h in zijn goeden tijd en van M i I I igen en Sibmacher Zijnen. Wat een staf. Wat een prachtkrant. En nog: ik houd van het blad, zooals ik houd van Amsterdam, zooals ik gehecht ben aan mijn huis. Maar kijk nu eens, kijk die eerste pagina. Op de eerste kolom van de eerste pagina, bovenaan de krant een bericht over een tennisspeelster die verloren heeft. Met een plaatje van die juffrouw er bij. Daarna een stuk over het Concours-Hippique ook met een foto. Dan nog een foto van jongens in roeibooten. Daarnaast een artikel over den Olympischen Dag. En dat alles op de eerste pagina van mijn lijfblad."

„Maar dat is de geest van den tijd" — 

trachtte ik troostend te sussen — „dat doen toch immers alle bladen."

„Dat is juist het ellendige; de krant geeft geen leiding meer, de krant volgt. Het publiek wil sensatie, de krant biedt ze. Nog één stap verder en we krijgen verhalen over echtscheidingen en zelfmoorden."

„Maar sport is toch de moeite waard, is toch nuttig voor ons volk."

„Tot op zekere hoogte, maar ze blijft toch altijd van minder beteekenis dan kunst en wetenschap en dan cultureele uitingen van ons volk. En als de kranten dat niet meer begrijpen zijn ze uit de rails; dan wordt de pers de prostituée van het publiek."

Hij greep zijn lijfblad en sloeg de voorpagina, die zooveel ergernis had gewekt, om.

Zondag 16 Juni: Eindelijk een kampioensclub van Nederland. Lang leve P.S.V. Hulde aan J a n v a n Bel met zijn Zuiden.

Mijn nichtje te eten; had het geweldig leuk gehad bij Hollandia. Dolletjes gedanst en een twoseater met tweede-jaars 's nachts naar huis.

Mag allemaal maar tegenwoordig. Ik vroeg haar wie de oude vier gewonnen had? Wist ze niet! En de jonge acht? Wist ze ook niet. Toch op Hollandia geweest. Sport-belangstelling heeft heel dikwijls met sport weinig te maken.

Maandag 17 Juni: De Groene van Zaterdag gelezen op de sociëteit. Uitstekend stuk van mevrouw S z é k e I yLulofs over Vrouwen en Sport. Mij uit het hart gegrepen. De vrouw moet behouden „het typische van haar sexe: bevalligheid, teerheid, zachtheid, in één woord: vrouwelijkheid."

En daarom moet de vrouw takken van sport beoefenen, die haar vrouwelijkheid vervolmaken, maar laat zij de sporten, die haar kostelijkst bezit kunnen schaden, mijden.

Dinsdag 18 Juni: Rapport van de Technische Commissie van den K.N.V.B. gelezen. D. w. z.: gezien. Ze zeggen, dat Groothoff het gedicteerd heeft aan Herberts. Er moeten nog wat spelleiders-cursussen komen, dan verdienen we allemaal nog wat. Er zijn nu al privaatdocenten in Voetbal. In Amsterdam Zuid, op een tweede étage, woont meneer A. J. D u p o n t, voetbal-leeraar, in het heele land te ontbieden. Wat zou men denken van een leerstoel aan een onzer Universiteiten. Nog zoo gek niet. Tegen dien tijd wordt Han Hollander doctor honoris causa. i 's Avonds een handballer op visite gehad.

1 «iel*op deze vrouw. Zy stond Juist voor de spiegel in de foyer van het theater. Haar onberispelyk gevormde figuur trok zyn.opmerkzaamheid. Z, leerden e kaar kennen ontmoetten elkaar vaker - en thans is zy vrouw. Aan „Mammolo.nV'danken vee hun goéd figuur, dikwyls ook haar noodlot. Leest U heet 48 bldz. dikke boek Hne verkrvn ik een onberispelyke buste? Tl 36 eeldingen (drukwerk fis 0 35 of

als gesloten brief fis "«^postzegels,

■ tranco), en wetenschappe yke inhcMmpr.

■ over oorzaken, verwydering en bewezen

■ „..,.., door het eerste, sinds 7 |aren

■ S Zr^ en medisch aanbevolen

■ Gegarandeerd onschadelyk. De vervaardi-

■ „?„90 „eschiedt onder voortdurende weten-

■ sohaoDelyke contrdle van de openbaar

■ benoemde beëedlgde rechtbankchem.ker

■ n Wirth. e .enalsvan een door de staat

■ ëriiende apUheker. „Mammoform" werd

■ met de hoog.te onderscheiding, .Gouden

■ Eer,°chlld en Diploma" bikroond.rtj.ii

■ nleU verlangd rembours. »e»k,u,»'-M»'

■ ruai-Kniracht 33. Amsterdam /1 60

Heeft verteld van zijn spel. Of ik wilde komen kijken. Zou binnen 15 jaar voetbal verdringen. Clubs die vooruit zien handballen al. Koolhaas is in alle stilte een handbalteam aan het trainen. Als het met voetbal niet meer wil, dan dat maar.

Woensdag 19 Juni: Amsterdam krijgt een stadion voor 60.000 menschen. Rotterdam ook. Bij ons op het dorp vlotten de plannen al heel aardig. Maar wie durft nu een stadion van 80.000 menschen aan, ergens op de hei, waar de grond niet duur is, waar men niet hoeft te heien of te betonniseeren. Het moet gemakkelijk centraal liggen niet verder van Amsterdam, den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Arnhem, Zwolle, Utrecht enz., dan één uur of anderhalf uur per auto. Daar zit muziek in.

Donderdag 20 Juni: Ferry Triebei aan de telefoon. Of ik het verslag van de T.C. gelezen had. Wilde er met Miel Mundt en Izaks over beraadslagen. Stelde zich veel voor van de deskundige voorlichting van den laatste.

Ik ook!

TARTUFFE.

II