SPORT IN BEELD jDE^REVUE DER SPORTEN
HOCKEY
Het
Brusselsche hockey-tournooi.
Nederland's oogst: schrale zege op Zwitserland, een dikke nederlaag tegen de Duitschers.
Brussel, Zaterdag.
Het tournooi van den Belgischen hockey-bond dat ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling te Brussel wordt gehouden, en waaraan deelnemen Duitschland, Oostenrijk, België, Engeland, Spanje, Frankrijk, Nederland en Zwitserland is hedenmiddag geopend en dat wel met de ontmoeting tusschen de oranjehemden en de Zwitsers.
Na langen tijd zag ik het Heysel Stadion weer eens terug, maar het was nu niet in een eenzaam veld gelegen. Rondom het Stadion zijn groote gebouwen verrezen en een geweldige Rutschbaan van het Lunapark.
We kloppen de Zwitsers.
Nederland heeft met 1—0 van Zwitserland gewonnen, maar dat in een wedstrijd, die geen bevrediging heeft geschonken. Dat is natuurlijk te wijten aan het feit, dat het oranjeteam met verschillende invallers is uitgekomen. Op het laatste oogenblik was De Waal verhinderd en Van Lierop viel uit door een voetblessure. Bovendien konden reeds vier van de vijf uit het ware nationale elftal niet meespelen, zoodat de verwachtingen niet zoo bijzonder hoog gespannen konden zijn. Maar toch had ik gedacht, dat de Hollanders een beetje beter van leer zouden trekken tegen de Zwitsers. Voor de rust was het spel vrij onsamenhangend en in de eerste 25 minuten kwam Zwitserland eerder dan Nederland een doelpunt toe.
De Zwitsers spelen technisch niet zoo goed als onze landgenooten, maar ze trekken met een geweldige energie ten aanval, zooals de onzen dat vroeger gedaan hebben, toen de techniek niet ver genoeg reikte om de tegenstanders baas te blijven. Beide doelverdedigers hadden weinig te doen. Onze aanval bracht er niets van terecht, Heybroek was zwak erf G u n n i n g was te goed voor de rest. Eerst de laatste tien minuten voor rust kwamen de Nederlanders op gang door het bezielende spel van Houtzager, die verre uitstak boven De Looper en Ankerman, die zeker de volle 100% niet hebben gegeven, 't Was dan ook in het zon-overgoten Stadion nogal warm en die plotselinge hitte heeft velen onzer blijkbaar verrast. Brand schoot eens tegen den paal en J. v. d. Hagen in het zijnet. T ü s c h e r, de Zwitsersche doelverdediger, stopte verschillende harde schoten, maar doelpunten kwamen er niet. Dat geschiedde eerst in de tweede helft, toen de Hollanders vrijwel voortdurend in de meerderheid zijn geweest. Toen kwamen de Zwitsers weinig over de helft. Eerst een kwartier voor het einde slaagde S c h o o k, na een goed individueel spel van Jan v. d. Hagen, er in Nederland de leiding te geven (1—0). Het was een heele verademing.
Belgen verliezen.
Na Nederland hebben België en Spanje gespeeld. Eerstgenoemd land verloor met 1—0. Maar verdiend was die nederlaag niet. De Spanjaarden zijn sedert 1930, sedert den tijd dus, dat ik ze het laatst zag spelen te Barcelona, zeer achteruitgegaan. De ontmoeting stond op een laag peil en slechts na een oogenblik van verwarring in de Belgische verdediging maakte de linksbinnen Tarruella een goed doelpunt. De Belgen waren zeer teleurgesteld door deze nederlaag en de Spanjaarden omarmden en zoenden elkaar. Dat schijnt nooit te veranderen.
Ouderen van dagen .... Duitschland heeft Frankrijk weer afgemaakt. D.w.z. voornamelijk in de tweede helft. De Fran-
schen deden het voor rust heelemaal zoo gek niet en de Duitschers leidden slechts met 1—0, nadat de mannetjes van C h e v a I i e r (niet Maurice, maar den Franschen linksback) meer kansen hadden gehad dan de Duitschers. C h e v a I i e r de spil waar vroeger alles om draaide, is nog altijd een goede kracht, maar de Franschen worden op tal van punten in het elftal te oud. Ik zag er nog steeds Vologe spelen en de I m b a u I t ' s. Er zal ook bij de Franschen vooral wat jong bloed in moeten komen om het tempo te verhoogen. Na de rust hebben de Duitschers den voorsprong tot 6—0 opgevoerd. De Franschen waren heelemaal de kluts kwijt.
Duitschland neemt revanche.
Brussel, Zondagavond.
Ziezoo, daar zijn we weer in het Hotel teruggekeerd, nadat we de oranjehemden in de kleedkamer, niet geheel verslagen weliswaar, maar toch minder opgewekt, hebben verlaten. De Duitschers hebben de onzen vanmiddag in het Heysel Stadion, waar het weer vrij warm was, met niet minder dan 5—1 geklopt. En nu is het wel mogelijk, dat het cijfer-resultaat wellicht iets milder had kunnen geweest zijn: feit is, dat de Duitschers een dusdanig prima wedstrijd gespeeld hebben, dat het voor een duchtig gehandicapt Nederlandsch elftal geen schande behoeft te worden geheeten van zoo'n ploeg te verliezen. Want een duchtig gehandicapt elftal noem ik een nationale ploeg, die zonder het spel en het leiderschap van ReindeWaal uitkomt en de schotkracht en speelkunst van een E r n s t v. d. B e r g, wiens handigheid en vitesse zeker hedenmiddag van pas zouden zijn gekomen. Laten we sportief de nederlaag erkennen en constateeren, dat het een gewonde ploeg is geweest in aanval en verdediging.
De Duitschers zijn de vorige week door de snelheid en de dash van de onzen in de war gebracht. Ik geloof, dat ze van de methode der onzen wat hebben geleerd, want heden zijn we met eigen wapenen geslagen. De tegenstanders waren steeds een tikje eerder bij den bal en in snelheid waren zij steeds baas op het veld. Bovendien bleken de Duitschers op het terrein, dat springeffecten veroorzaakte, waarmede de onzen last hadden, buitengewoon stickvast te zijn, zoo vast als ik ze zelden heb gezien.
De onzen hebben ondanks de nederlaag heel, heel hard gewerkt, maar er was nu eenmaal een sterkere partij en tal van aanvallen, wel of niet in combinatie opgezet liepen dood op de geduchte middenlinie der Duitschers, die ditmaal was samengesteld uit Gerdes, Milner en Schmalix, van wie in het bijzonder de vleugelhalves uitnemend werk hebben verricht. Bovendien was de voorhoede der tegenstanders zeer, zeer stickvast.
En bij dat alles verloren de Duitschers hun productiviteit niet uit het oog. Na drie minuten was D e L o o p e r Jr. al gepasseerd, in de 26e minuut ging nr. 2 langs hem (een historische goal van W e i s s) en in de 31e minuut voltrok de Duitsche ploeg door Scherbarth en Huffmann (met diagonale schoten) het vonnis over dit gehandicapte Nederlandsche elftal. Het was 4—0. Wel bleek De L o o p e r het voor het schieten van Scherbarth niet eens met den scheidsrechter, maar eerste vereischte mag blijven, dat een doelverdediger eerst den bal stopt en dan protesteert. Nu was Liegeois (gelijk ik het trouwens ook zag) van een andere meening
en hij die toch heel streng fluit voor beide partijen, wees onverbiddellijk naar het midden.
Na de rust waren de Duitschers niet zoo overwegend sterker. Misschien vonden ze het welletjes, misschien ook hadden ze in de eerste helft en dat met succes, het meeste gegeven, feit bleef, dat de score tot 5—0 beperkt bleef en de oranjehemden daarna door Schnitger de traditioneele eer hebben gered.
Intusschen moet Nederland nog tegen Frankrijk spelen. Wint de ploeg dien kamp, dan gaat het tegen nr. I van de andere poule, wellicht de Engelsche internationals, die België vandaag geklopt hebben en (alle Theorie ist grau); wordt dat ook een succes, dan komen we zelfs in den eindstrijd Wellicht tegen Duitschland. Denken Sie 'nmal an. Om zes uur hebben Oostenrijk en Spanje gestreden. In den waren zin des woords. De stukken vlogen er af. De kerels speelden hockey als voetbal met kick and rush. Spanje heeft waarachtig met 2—0 gewonnen. LEX IZAKS.
Het Engelsche elftal.
De dagbladen hebben reeds de samenstelling van het Engelsche elftal, dat tegen Nederland zal komen spelen, medegedeeld. Uit de door de pers daarop geleverde commentaren heeft men ook kunnen opmaken, dat het inderdaad een zeer sterke ploeg is. Wij kunnen hieraan nog toevoegen, dat de Engelsche elftalcommissie zich tot taak had gesteld inderdaad het sterkste elftal te kiezen, dat men bijeen kon brengen. De veranderingen, die in het elftal, dat tegen Schotland speelde, zijn gebracht, zijn dan ook — en daarmede is men het ook in Engeland algemeen eens — verbeteringen, voor zoover ze niet door ongevallen noodzakelijk waren. Dat laatste is het geval met Bastin, wiens knie noodzakelijk eenigen tijd rust zal moeten hebben. De Engelschen komen reeds Donderdag aan. Ze vertrekken eerst Dinsdag na den wedstrijd.
De heer Bauwens, die den wedstrijd zal leiden, en die den Engelschen beker-eindstrijd had bijgewoond, verzekerde ons nog, dat de Engelschen er stellig alles op zouden zetten om een zoo groot mogelijke overwinning te behalen. C. J. G.
Vrugt's Sigarenmag.
GEDEMPTE OUDEGRACHT 72 Haarlem — Telefoon 16506
BEKENDMAKING van SPORTUITSLAGEN
4