SPORT IN BEELD/DE REVUE DER SPORTEN
Onze hockeyploeg met 2-1 geklopt
Nederlaag om trotsch op te zijn
meerderheid der Engelschen
Van de groote technische was weinig te bekennen
Amsterdam, Zaterdag. Eu was eens een tijd ....
t Begint als een sprookje, dit verhaal van de hockeyontmoeting tusschen de vertegenwoordigende ploegen van Nederland en Engeland. Maar inderdaad is het voor den hockey-insider een sprookje, dat het oranjeteam in 1935 ten slotte zulk een prachtigen wedstrijd tegen de beroemde Engelschen heeft gespeeld, dat we met niet meer dan 2—I verloren en deze nederlaag der Hollanders bijna .... als een overwinning mag aangemerkt worden, vooral als gevolg van het feit, dat het technische verschil tusschen beide ploegen zoo uiterst klein is geweest.
Er was eens een tijd .... dat de Hockey Association er niet aan dacht een wedstrijd te arrangeeren tusschen een vertegenwoordigend team van Nederland en Engeland. Neen, aan den overkant van de zee stond een hockeyploeg nog niet op het peil, dat Engeland daartegenover de bloem van zijn hockeyspelers zou plaatsen. En de oranjemannen kregen Associationteams te bestrijden, zij het dan met aardig succes.
De eerste full-international had in 1930 plaats, dus na Olympische Spelen enz. enz. en toen .... och arme, werd het Nederlandsch elftal in Scarborough op een onmogelijk nat en doorweekt veld met 9—1 vernietigd. Er waren factoren, die voor ons duchtig telden, maar het viel niet ontkennen, dat de Engelschen in 1930 met onze ploeg speelden en reeds na eenige minuten was de score geopend.
Tot Zaterdag j.l. hebben we moeten wachten alvorens de Engelschen de oranjehemden ons wéér waardig keurden hen te bestrijden ....
Die tijden zijn nu voorbij. Nederland heeft jaren en jaren gezwoegd om een prima elftal op de been te krijgen. Tal van keeren heb ik in deze kolommen gewaagd van het prachtige materiaal, hetwelk in ons land aanwezig was en eindelijk is er een dusdanig elftal geformeerd, een team, waarvan ik sommige onderdeelen steeds geadviseerd heb, hetwelk in staat is gebleken ons land thans met één slag te plaatsen in de rijen der allereerste
nockeyianden.
*
Er waren niet veel belangstellenden in het Stadion. Oorzaak: het slechte, koude weer. Maar indien de omstandigheden een beetje gunstiger waren geweest zouden er zeker 6 a 7000 bezoekers zijn gekomen. Die minder groote belangstelling heeft tenslotte niets afgedaan aan de goede sportiviteit van en de groote rivaliteit in de ontmoeting. De oranjehemden hebben de machtige tegenstanders op het toch zware veld met weergalooze geestdrift bestreden, een enthousiasme, dat nimmer versaagde in den geheelen wedstrijd, ook al, omdat allen wisten, dat er, na Scarborough iets goed te maken was.
En hoe heeft de nationale hockeyploeg zich gerehabiliteerd tegen de Engelschen!
Toen ik na afloop nog een praatje gemaakt heb met eenige Engelschen, onder wie buitengewoon goede hockeykenners (S h o v e I I e r b.v., een van de
De toss bij den hockeywedstrijd] Nederland—Engeland
links de Waal, rechts Ogilvy, de Britsche captain, beroemdste internationals, die Engeland ge^(!
tciuc ■ ■ i«— r ■ mij vei Uddiu ie Z.IJII .(
het spel der Hollanders. Shovelier had nooit
Nederlandsche ploeg zien spelen, maar hij ac'
iaiiu ttu van uc iici l^sLC MULK.cyiai' |i
En de secretaris van de elftalcommissie B o w n\ I zeide zelfs, dat Engeland in dezen wedstrijd n'*,; beter had gespeeld dan de oranjemannen. Als I ons eerst nog even de eerste helft terugdenk.
spee siasr bor( Wa;
Hop
Hie, derf de | Voo Gu ook
lOo
vr0,
een
°nt:
Soe,
de
vor<
voe
cee,
daat
en
elft;
wer
ene
2e z toet niet the D,
dan is het Nederlandsche Xl-tal voor de
gevaarlijker geweest dan de Engelschen. uf! W a a I en zijn mannen zetten er toen zulk een vj3f
in, dat de tngelschen inderdaad eenigszins °'
8