SPORT IN BEELD/DE REVUE DER SPORTEN
Scheidsrechterservaringen
van John Langenus
Ihr Mr Calkoen, de winnaar van de aanmoedigingswedstrijden om de „Revue der Sporten"-beker aan het putten op de laatste green van de golflinks te Huis ter Heide, waar deze beker Zondag j.l. verspeeld werd.
Het amusante en geestige praatje van John Langenus over zijn ervaringen als internationaal scheidsrechter voor de leden van de A. S. P. had stellig grooter belangstelling verdiend. Er waren ongeveer vijftig aandachtige hoorders en I hoorderes! De afwezigen hebben echter wat gemist. Langenus heeft eerst kort iets over zijn indrukken van het publiek in de verschillende landen verteld, waarbij hij van Nederland naar het hooge Noorden en verder via Praag en den Balkan, naar Italië en Spanje trok. Vooral het karakter van de Spaansche toeschouwers leek ons bijzonder goed weergegeven. Nu eens Himmelhoch jauchzend, dan weer zum Tode betrübtljEen achterstand stort den Spanjaard in de diepste wanhoop en een voorsprong — vooral als het 't inhalen van een achterstand is — brengt hem in een delirium van vreugde.
Maar het boeiendst en het vermakelijkst was Langenus in zijn beschouwingen over Zuid Amerika. Hij vertelde van een scheidsrechter, in een der wedstrijden om het wereldkampioenschap te Montevideo, die van zijn taak geen flauw begrip had. Later bleek, dat hij ook nog nooit had gescheidsrechterd, doch de trainer was van een der elftallen, ik meen Peru, en dat men hem slechts had opgegeven, omdat men nu eenmaal iemand moest opgeven. De man had tot stelregel elke vijf minuten te fluiten voor een vrijen schop. Wat er in den loop van die 5 minuten gebeurde, liet hem volkomen koud. Een speler kon kilometers buitenspel staan als het niet het oogenblik was voor den vrijen schop, floot hij niet. Maar prompt om de 5 minuten klonk de fluit.
Dan was er een strafschoppen-specialist, die voor spannende wedstrijden zorgde door telkens als een elftal een doelpunt gemaakt had, onmiddellijk daarna het andere elftal in de gelegenheid stelde door een strafschop gelijk te maken....
De hooge afrasteringen van „kiekengaas" rondom de terreinen was, volgens Langenus, niet om het ingrijpen van het publiek in het spel te voorkomen, doch uitsluitend om te beletten, dat de spelers door de opgewonden toeschouwers zouden worden gezoend.
Dat zoenen bleek een belangrijk onderdeel van eiken wedstrijd te zijn. Zoodra er een doelpunt gemaakt was, vlogen de partijgenooten van den gelukkigen fabrikant op hem toe om hem te zoenen. Tegelijkertijd stormden de fotografen in het veld om deze zoenpartijen vast te leggen. Van elk doelpunt kwam ook de omhelzing in de krant!
Merkwaardig was ook het verloop van een door Langenus geleiden wedstrijd tusschen — herinner ik mij goed — Argentinië en Peru. Deze ploegen hadden in den loop der jaren reeds eenige wedstrijden tegen elkaar gespeeld, doch nog nooit was zoo'n match ten einde gespeeld ; steeds maakte een vechtpartij er een ontijdig einde aan. In den bewusten wedstrijd ging aanvankelijk alles goed tot Langenus een strafschop tegen Peru dicteerde. Een der Peruanen streek toen den Argentijnschen spil Monti vriendelijk over het hoofd om hem toen plotseling met een welgemikten kaakslag tegen den grond te slaan. Op hetzelfde oogenblik waren alle spelers regelmatig aan het boksen. De bereden politie kwam in het veld, de eerste hulp volgde; na 10 minuten was de rust weergekeerd en waren de slachtoffers verbonden. Toen stond Langenus voor de vraag wat te doen. Hij besloot verder te spelen, doch eerst hield hij een blijkbaar kernachtige toespraak, die tot resultaat had, dat de wedstrijd tenminste uitgespeeld kon worden.
Een welverdiend applaus beloonde Langenus voor zijn geestig en belangwekkend babbeltje.
C. J. GROOTHOFF.
OM DEN REVUE-BEKER
Calkoen wint 3de aanmoedigingsmatch
Op de in goeden toestand verkeerende course van de U.G.C. ,,de Pan", echter onder minder prettige weersomstandigheden — 's morgens viel een miezerig regentje, 's middags bleef het guur en koud — werd Zondag te Huis ter Heide de derde Aanmoedigingswedstrijd voor heeren gehouden. Na op de hem welbekende course uitstekend golf te hebben gespeeld, eindigde jh"\ Calkoen van Limmen (de Pan) als eerste met twee uitnemende scores van 77 en 82. Deze laatste score had zelfs nog beter kunnen zijn, wanneer op de laatste green de bal bij het innemen van de „stance" niet heel weinig had bewogen en Calkoen vervolgens — eenigszins uit zijn spel gebracht — niet drie putts had noodig gehad. Hij maakte hier dus een 7, waar een 5 verdiend was geweest.
Tweede werd B. Carp (Hilv.G.C), die 's morgens de tweede score beneden de 80 binnenbracht, nl. 79 en 's middags 82 scoorde. Tijdens deze ronde op de home-green ontlokte hij het eenige applausje, dat wij dezen dag hoorden, aan het „half bevroren publiek" door een birdie te maken, dank zij een prachtige lange putt van zeker 10 meter.
Werden over het geheel 's middags betere scores dan 's morgens gemaakt, in de tweede ronde kwam niemand beneden de 80. Zoowel Calkoen, Schill als Bierman maakten 81, Carp, Kerkhoven en Wetselaar scoorden 82. De 81 van Bierman was een welkome verrassing. Deze Utrechtenaar neemt zijn golf zeer ernstig op en na gestadige oefening zullen we van hem we! meer hooren. Even verblijdend was de tweede plaats welke Carp innam.
De scores luiden: I. Jhr. Mr. A. Calkoen van Limmen 158; 2. B. Carp 161; 3. en 4. M. Wetselaar 171 en R. Schill 171; 5. Mr. A. Kerkhoven 172; 6. O. v. Zinnicq Bergmann 175; 7. Mr. G. M. Bierman 187; 8. B. Heldring 181; 9. Ir. J. H. C. Salberg 183; 10. W. F. Looman Jr. 184.
De stand voor den „Revue der Sporten"-beker is thans I. Calkoen 487; 2. Schill 495; 3. Wetselaar 500; 4. Del Court 507; 5. en 6. Carp en Kerkhoven met 515.
J. A. B.
BELGIE-NEDERLAND: RUGBY
We winnen met 8-6
(In telegramstijl)
Brussel, Londen. Beerschot-stadion. Internationale sfeer. Volksliederen. 5000 toeschouwers. Prima organisatie. Holland aan België: bloemen. België aan Holland: vaantje.
Na 5 min.: Door fout in Holl. verdediging maakte Loewis een try, niet in goal omgezet. België: 3—0. Na een kwartier: Holl. herstelde zich.
Na 20 min.: Wederom foutief overgeven der Hollanders. Van der Veken een try; niet converted. België: 6—0. Nu strijd gelijk op met België iets in meerderheid.
Na rust: Holland windvoordeel; alles gaat nu veel beter. België beschikt over schitterende verdediging. Door goed samenspel Holl. voorhoede maakt Ter Poorten een try, die jammer genoeg niet in goal werd omgezet. België 6—3. Uit een line-out kreeg v. S w o I, daarop den bal. Zich prachtig door alles heenslaand, scoorde hij try, die door B i e g e r in een goal werd omgezet.
Einde België—Holland 6—8.
Vooral tegen eind zeer hard gespeeld van beide zijden. Doch zeer plezierige en sportieve wedstrijd.
Holland niet minder dan 5 invallers: voor Fuente, Pabbruwe, A I o f s, v.Leeuwen, v. d. M e u I e n.
Team als volgt: Gosen (Eindhoven); Mooy (Eindhoven); Berenschot (Delft); d e L a i v e (Delft); Ter Poorten (Delft); Bieger en V. V u g h t (A. R. V. C.); Aanholt (A. A. C.) v.d. W a I (A. R. V. C); H o b b e I m a n(A.A.C); v. S w o I (A. R. V. C.); H e I I e n b e r g (den Haag); M e e r t e n s (A. R. V. C.) Ter Poorten (Delft); v. d. Beek (A. A. C).
Geheel nieuwe 3/4 linie van Holland heeft vrij goed voldaan. Verdedigend waren Belgen beter; in aanval wonnen de 3/4 Belgen geen duimbreed grond. Holl. 3/4 vooral goed in aanval. De forwards voldeden vooral na de rust.
Uitblinkers: v. S w o I, v. Beek, Hellenb e r g en Bieger. (Oordeel van Jhr. R e u c hI i n, voorz. Techn. Commissie).
Van de Belgen: R a d e I e t de full-back.
Scheidsrechter T r u y e n s leidde den wedstrijd op gemoedelijke manier.
13