DE REVUE DER SPORTEN
De Gecombineerde Nederlandsche Sportbladen
SPORT IN BEELD
Is internationaal voetbal
toestemming daarvoor door het K.N.G.V. niet mogelijk; wel kan die vereeniging zich aansluiten bij een Bondswandeling. Dus schiet het K.N.G.V. als landelijke bond te kort. En toch is de betreffende Bondsverordening van zeer recenten datum. Deze was dan ook niet bedoeld voor een wetgevend wandellichaam, maar dan moet het K.N.G.V. ook van andere vereenigingen afblijven!
De thans gevolgde handelwijze zal binnenkort wel moeten leiden tot een openlijk conflict, want het zal wel niet toevallig zijn, dat verscheidene plaatselijke Bondstochten precies of bijna samenvielen met wandeltochten van de N.U.W. Daarin moeten de wandelliefhebbers toch een vingerwijzing zien!
Handbal komt uit Groningen.
De bekende Groningsche R.H.B.S.leeraar J. Daams schrijft het volgende in het Groninger Dagblad:
„In uw geëerd blad komen herhaaldelijk artikelen voor over handbal, die, zoo niet geheel, dan toch grootendeels onwaar zijn. Bovendien geven de schrijvers, die gewoonlijk „Hero", „Men" enz. heeten, daarin blijk al zeer slecht met het ontstaan en de ontwikkeling van dit spel op de hoogte te zijn. Waar een dagblad zeer zeker op prijs zal stellen, dat den lezèrgeen knollen voorcitroenen worden verkocht, verzoekt ondergeteekende beleefd 't onderstaande te willen plaatsen. Op verschillende tijden kwamen in Uw blad mededeelingen voor, dat het handbal in 1917 in Duitschland was uitgevonden, dat één der importeurs in Groningen is de heer Faber, leeraar in de Lich. Oef. en dat de Turnkring de verdere verspreiding heeft voortgezet. De noodige overdrijving, die deze berichten vergezelt, vindt wel haar hoogtepunt in een artikel van „Men" van 20 November, dat men zal trachten het handbal ook op de Middelbare Scholen in te voeren.
Welnu, mijnheer de Redacteur, het handbalspel wordt sinds 1908 door mij op de R.H.B.S. onderwezen, waardoor alle bovenstaande berichten tot het rijk der fabeltjes behooren. Door de talrijke leerlingen, die gedurende plm. 25 jaar dit spel hebben geleerd en die zich over geheel ons land en daarbuiten hebben verspreid, is het spel uitgedragen en ook in de gymnastiekvereenigingen bekend geraakt.
Het handbal is van zuiver Groningschen oorsprong en heeft met Duitschen import niets te maken.
J. DAAMS.
„spel" of
Als men zich herinnert, hoe sommige wedstrijden om het wereldkampioenschap in Italië verloopen zijn, hoe er in andere landenwedstrijden schier gevochten is om de overwinning en hoe ook in de wedstrijden om den Mitropacup het spel zelf vaak volkomen op den achtergrond gedrongen is door het gevecht om de overwinning, dan vraagt men zich wel eens af, of internationaal voetbal nog een spel is.
De Engelschen beschouwen een verloren landenwedstrijd als een verloren spel, zonder meer. Enkele andere landen zien in een verloren wedstrijd een nederlaag van het land, een soort nationale ramp!
De Engelsche voetballer acht spel, zooals door de Italianen op Highbury vertoond, een verkrachting van het begrip sport.
De Italianen daarentegen vonden den wedstrijd te Londen een prachtigen strijd, waarin de geestdrift, moed en wilskracht der Italianen een beter lot hadden verdiend.
De Italiaansche voetballers wierpen zich in den strijd, alsof ze in den oorlog vochten voor hun vaderland. In het Duitsche Reichssportblatt las ik: „onze sportlui moeten voor de vlag van ons vaderland vechten, ze moeten zijn als de soldaten, die den eed van trouw aan het vaandel hebben afgelegd!"
Wat het Engelsche standpunt betreft, wi! ik slechts opmerken, dat dit voor de Engelschen blijkbaar alleen slaat op voetbal. In andere takken van sport vechten ze blijkbaar wèl voor de eer van hun land. Hoe dikwijls is het
„strijd"?
niet voorgekomen, dat b.v. bij Olympische athletiekwedstrijden een Engelschman met inzet van alle krachten de overwinning wist te behalen en dat hij, zoodra hij de finish had gepasseerd, bewusteloos in elkander zakte.
Ik voor mij geloof, dat de juiste opvatting in het midden ligt. Voetbal js een spel, zoolang men speelt club tegen club. Het wordt echter een kamp, een krachtproef tusschen twee naties, indien de uitverkoren spelers van twee landen tegenover elkaar komen. In zoo'n kamp moeten de spelers strijden met inzet van al hun krachten, zonder dat ze echter de regels van het spel en van de sportiviteit overschrijden. Een overwinning door ruw of oneerlijk spel behaald, is een moreele nederlaag.
Een nederlaag is wel is waar geen nationale ramp, doch evenals wij trotsch waren op de mannen van de Uiver, even verheugd zal men geweest zijn over het succes van ons kranig vertegenwoordigend elftal in den wedstrijd te Bern.
Men moet in een landenwedstrijd het juiste midden weten te houden.
Het is aan de voormannen der internationale voetbalbeweging er voor te zorgen, dat het juiste midden wordt bewaard. Vooral in landen, waar de voetbalsport genationaliseerd is, zooals in Italië en Duitschland, zal dat niet gemakkelijk gaan, hoewel ik hieraan onmiddellijk moet toevoegen, dat men in Duitschland daarin tot dusver veel beter in geslaagd is dan in Italië.
C. J. GROOTHOFF.
In stroomenden regen bekampten de Nederlandsche en Duitsche rugby'ers elkaar te Maastricht; slechts de witte shirts der Duitschers (gauw genoeg werden die zwart in den modderpoel!) zorgen voor eenige opvroolijking op deze sombere regenkiek.
9