SPORT IN BEELD
De Gecombineerde Nederlandsche Sportbladen
DE REVUE DER SPORTEN
ATHLETIEK
Hoe verging het Tollien Schuurman tot du^vpi*^
vivijTVii • Haar vierjarige athletiek-carrière — In Nederland nog nimmer geslagen — Los Angeles en Londen brachten niet wat ze hoopte — Breekt in 1935 de zon door?
balier in Engelsch en Nederlandsch kampioen en recordhouder; Tollien Schuurman was 2| maand na haar debuut bij een onderlingen oefenavond in Drachten reeds tweede bij de wereldspelen voor vrouwen te Praag, die men als de wereldkampioenschappen op dames-athletiekgebied mag beschouwen, benevens kampioene en recordhoudster van Nederland, met een prestatie, gelijk aan het wereldrecord.
* * *
Zeventien jaar was deze dochter van den hoofdonderwijzer in het Friesche
Het is een opmerkelijk feit, dat de Nederlandsche sportwereld momenteel op sprintgebied in diverse takken van sport beschikt over krachten, die tot de besten der wereld gerekend mogen worden (Willyden Ouden, Berger, van Vliet, Tollien Schuurman), terwijl we in aïezelfde sporten niet meetellen op den langen afstand. Een Nederlandschen 5000 meter-looper van internationale klasse hebben we nooit gehad, om maar te zwijgen van een kracht op de Marathon, onze stayers speelden in de internationale wielerwereld steeds een bescheiden rol, ook al veroverde de sprinter Moeskops wereldtitel na wereldtitel.
In de athletiekwereld van I934 beschikt geen ander Europeesch land over twee zulke puike sprintkrachten als Nederland met B e r g e r bij de heeren en T o I I i e n Schuurman bij de dames; het blijft alleen de vraag of Berger volgend jaar de voorkeur zal geven aan wielrennen, dan wel aan athletiek, waarvoor hij sinds Turijn de speciale training heeft laten varen om zich onder Guus Schilling's leiding te bekwamen in de wielersport.
En Tollien Schuurman? Met de Poolsche athlete Stella Walsh staat ze in de laatste jaren aan den top van de Euro peesche damesathletiek op de I00 en 200 meter, echter met dat verschil, dat de geroutineerde Poolsche athlete haar beste prestaties verricht als het er op aankomt, terwijl de Nederlandsche athlete telkens op de beslissende momenten beneden haar krachten blijft, zoodat ze nog nimmer een kampioenstitel buiten eigen land heeft kunnen behalen. Iets soortgelijks als W i m Peters, die bij drie Olympische Spelen zonder succes uitkwam op den hinkstapsprong.
Maar evengoed als voor den Zwollenaar tenslotte Turijn de belooning bracht, na alle pech en teleurstelling, evengoed kan voor de Windesheimsche sprintster er eenmaal ook een eind komen aan allen tegenslag met een internationale kampioenstitel als de belooning, welke haar in Praag (1930), Los Angeles (I932) en Londen (I934) ontging.
Snelle opkomst.
Tollien Schuurman's opkomst als athletiek-ster in het jaar I930 is zóó verrassend snel geweest, dat men haar, om in astrologische termen te blijven spreken, eerder een komeet dan een ster zou kunnen noemen. Chris Berger veranderde in twee jaar tijds van een niet-athletiekend voet-
Tollien Schuurman
dorpje Rottevalle, toen ze „ontdekt" werd op het oefenveld van de Drachtster Gymnastiek- en Athletiek Vereeniging U.D.I., waar ze voor de eerste maal in haar leven de 80 meter liep en met een tijd van elf seconden ettelijke meters op de anderen voorbleef. Dat geschiedde eind Juni 1930; op 20 Juli reeds werd ze kampioene van Friesland op de I00 meter in 12,6 sec, op 3 Augustus liep ze „proef" voor de bestuursleden en T.C.-leden van de K.N.A.U. bij de kampioenschappen voor heeren te Groningen, op 24 Augustus verbeterde ze op te Werve het Ned. record 80 meter tot 10,4 sec, op 31 Augustus werd ze in Amsterdam Nederlandsch kampioene en recordhoudster met een tijd gelijkstaande aan het wereldrecord (12 sec), op 7 September maakte ze haar debuut in het buitenland bij de wereldspelen voor vrouwen te Praag, waar ze zoowel op de 100 als op de 200 meter tweede werd achter Stella Walsh. Van die 200 meter leidde ze er 198, vlak voor de eindstreep keek de ongeroutineerde Friesche athlete even opzij en dat kostte haar de overwinning.
Dat verrassende seizoen 1930 werd gevolgd door goede prestaties in 1931, waarbij ze o.a. de Ned. records 80 meter en 100 yards verbeterde, met in 1932 als topprestatie driemaal 11,9 sec. op de 100 meter in veertien dagen tijds te Haarlem en Amsterdam. Vol verwachtingen zag men haar naar Los Angeles vertrekken, helaas, ze bleef daar ver onder haar gewonen vorm en werd reeds vóór de finale uitgeschakeld. Het aantal internationale athletiekwedstrijden voor dames is niet bijster groot; veel kans om zich te onderscheiden kreeg de inmiddels naar Windesheim bij Zwolle verhuisde athlete niet, al liet ze bij de jaarlijksche stadionwedstrijden haar snelheid nog eens bewonderen en al maakte ze bij de jaarlijksche wedstrijden in Brussel weer 11,9 sec.
De pech van Londen.
Het athletiekseizoen 1934, dat thans achter ons ligt, bracht voor Tollien Schuurman den derden grooten strijd en ... . de derde teleurstelling: na Praag en Los Angeles kwam Londen, waar ze bij de derde wereldspelen voor vrouwen door een spierdefect uitgeschakeld werd na de demifinale. Harde pech voor de goed getrainde Nederlandsche kampioene, maar wat valt er aan te doen?
Men kan aannemen dat momenteel KatheKrauss (Duitschland), Stella Walasiewicz oftewel Stella Walsh (Polen) en Tollien Schuurman (Nederland) vrijwel gelijkwaardig zijn; de Poolsche, die van dit drietal de oudste maar ook de meest geroutineerde is, werd te Brussel eenmaal door onze landgenoote verslagen, doch heeft in het algemeen zooveel successen behaald in het jaar 1932, dat ze bovenaan geplaatst mag worden, al is ze van nature misschien minder met snelheid begaafd dan het natuurtalent uit Rottevalle, dat echter in techniek te kort schiet.
Tollien Schuurman is thans 21 jaar, een uitstekende leeftijd voor topprestaties in de damesathletiek, waar de kampioenen over het algemeen eenige jaren ouder zijn dan de uitblinksters op het gebied der dameszwemsport; ze heeft dus voldoende gelegenheid om in 1935 of 1936 (Berlijn!) haar pech bij belangrijke wedstrijden te doen vergeten door een kampioenstitel, welken elkeen haar graag gunt. Eén bijzonder merkwaardig record houdt Tollien Schuurman erop na: ze is nog nimmer door een andere Nederlandsche athlete geslagen, haar debuut in Drachten, vier jaar geleden, werd een zege, de eerste in een lange reeks, waarin ze zich een klasse beter betoonde dan het trio A a 11 e n-M a r t i n-D a I m o I e n. Voorts verloor ze in eigen land nog nimmer van een buitenlandsche kracht; slechts buiten onze grenzen boekte ze nederlagen, die, jammer genoeg, juist de belangrijkste wedstrijden betroffen. A. E.
6