DE REVUE DER SPORTEN
De Gecombineerde Nederlandsche Sportbladen
SPORT IN BEELD
Een causerie over Jiu Jitsu
De edele kunst der absolute zelfverdediging
Wat is Jiu Jitsu? Naar een oude Japansche sage zou een Japansch arts de boomen in den storm hebben gadegeslagen. Toen viel hem op, dat terwijl de wilg buigzaam meegaf en geen schade ondervond, van den kersenboom de twijgen en takken afbraken. De daaruit te bepalen conclusie vinden wij in het Jiu Jitsu terug.
Jiu beteekent week (zacht), Jitsu beteekent kunst, dus „zachte kunst". De leus bij het Jiu Jitsu moet zijn: Handigheid, geen brute kracht, niet hard tegen hard, maar het voordeel trekken van de kracht waarmede de tegenstander aanvalt. Dit is vooral voor den lichamelijk zwakkere van gewicht, die op deze wijze ook een sterkere overwinnen kan.
Zelfverdediging.
Wie zich in de zelfverdediging wil verdiepen, moet wat dit betreft het rijk der dieren aanschouwen, bij welke het gevechtsinstinct heelemaal ontwikkeld is, terwijl de gecultiveerde zich direct met een wapen kan beschermen en daardoor wordt de mogelijkheid van een wapenlooze zelfverdediging te weinig in het oog gehouden. De zwakkeren in het rijk der dieren hebben onophoudelijk te vechten en zij kunnen dikwijls blijven bestaan door handigheid en list door bukken of uitwijken enz.
De Jiu Jitsuer moet dus ook met die hier en daar afwisselende aanvalseigenschap vertrouwd zijn, dan is hij in staat reeds uit de houding van den tegenstander diens aanvalsbedoelingen te herkennen. Dit alles is vastgelegd in het Jiu Jitsu, de feillooze zelfverdediging der Japanners.
Jiu Jitsu geeft moed en zelfvertrouwen.
ledereen kan wel eens in de onaangename situatie komen, dat hij wordt aangevallen. Het komt dan meestal voor, dat men zich onhandig gedraagt. Men verliest vaak de tegenwoordigheid van geest en staat op het oogenblik van den aanval als versuft.
Het leeren van Jiu Jitsu nu voedt op tot een rustig, helder doch bliksemsnel overleggen en handelen. Eigenschappen die niet slechts voor het geval, dat men aangevallen wordt, maar evenzoo voor het dagelijksche leven en het beroep van groote beteekenis zijn. Leeftijd en sekse spelen bij deze zelfverdediging geen rol, m. a. w. een jongen en een man kunnen zich van deze waardevolle methode evenzeer bedienen als een meisje of een vrouw.
Enkele wenken.
Op drie punten moet men geschoold zijn:
Ie. Het lichaam. Men moet weten hoe men zich het voordeeligst plaatst en beweegt en men moet over een normaal lichaam beschikken.
2e. Het verstand. Men moet ten volle de gedachten erbij hebben en bliksemsnel uitvoeren, hetgeen op een gegeven oogenblik noodig blijkt te zijn.
3e. Concentratie. Men moet lichaamsconcentratie verkrijgen. Door oefening komt men zoover, dat men de bedoelingen van den tegenstander reeds van te voren herkent, b.v. men moet een stoot van een bokser niet pas begrijpen als hij dezen uitgevoerd heeft, maar reeds voor den stoot moet men zijn bedoeling doorzien. Deze drie eigenschappen zijn voor iedereen van groote waarde en worden in het Jiu Jitsu bijzonder geschoold.
Het ligt niet in de bedoeling van deze ridderlijke sport den tegenstander ongelukkig te maken, doch het beoogt wel hem zijn fout op een afdoende manier te laten voelen. Deze sportieve opvatting is de opperste wet van het.Jiu Jitsu.
Het beginsel van het Jiu Jitsu berust hierop: de gewrichten der ledematen, die natuurlijk slechts een beperkte beweging toelaten, zoo te verdraaien, dat tegenstand onmogelijk wordt en pijn wordt veroorzaakt. Een verder doordraaien dier ledematen zouontwrichting tengevolge hebben
Jiu Jitsu en Judo.
De bekende Japansche Prof. D j i g o r o Rano, die het Jiu Jitsu meer op den voorgrond bracht en het gelijktijdig tot een breeder systeem uitwerkte, noemde het Jiudo of Judo. Jiu Jitsu en Judo zijn niet verschillend van elkaar, dit wordt duidelijker, wanneer men de beteekenis vertaalt n.l. Jiu Jitsu beteekent immers „Zachte Kunst" en Judo wil zeggen „Zachte Wetenschap".
Het is een opvallend feit, dat de bovengenoemde „Vechtmethode" in den laatsten tijd Nederland meer en meer aan het veroveren is. Personen uit milieu's waar werkelijk nooit eerder aan vechten werd gedacht, schromen thans niet, openlijk te verklaren, dat ook zij het noodig vonden zich de kunst dezer vechtmethode eigen te maken.
Opzettelijk houd ik mij nog even vast aan het woord vechtmethode, wel wetende, dat dit beter door edele kunst der absolute zelfverdediging vervangen behoorde te
Rugby
Nederlandsche Rugby bond.
(Officieele Mededeelingen)
Holland—Duitschland.
De teams, die Zondag a.s. (2 Dec.) te Maastricht in het veld zullen verschijnen, zijn als volgt samengesteld:
Holland: Full-back: v. d. Berg (Delft); three-quarters: Pabbruwe, Addicks, de Laine.Ter Poorten (allen Delft); half-backs: Bieger en Vught (A.R.V.C); forwards: v. Swol (A.R.V.C), v. d. Meulen (Delft), Goosen (R.C.E.), van Beek (A.A.C.), Alofs (A.R.V.C.), Wilson (A.R.V.C), v. Aanholt (A.A.C).
Duitschland: Forwards: Reger (Berliner R.C), Lippold (Fortuna.Düsseldorf), Schröers (Deutscher R.C.-Hannover), Kochem (Blaurot-Bonn), Albert (R.C. Köln), Sengbusch (Blaurot-Bonn), Metzger (Frankfurt '80), Kürten (R.C. Köln); halfbacks: Zichlinski en Heinecke (beiden 1897 Linden); three-quarters: Gyr (R.C. Köln), Motz (A.S.C. Leipzig), Sander (OdinHannover), Kieffer (Frankf. '80); fullback: During (Frankfurt '80).
De match zal worden geleid door den Belgischen referee Truyens, Voorzitter van den Belgischen Rugby Bond.
Aan voorbeschouwingen zullen wij ons niet wagen; alleen willen wij vaststellen, dat een nederlaag, eervoller dan die in Düsseldorf verleden jaar geleden, reeds op een voortuitgang, een beduidende vooruitgang zelfs, van het Nederlandsche rugby zal getuigen.
Aanvulling ledenlijsten. Zoo spoedig mogelijk wordt aanvulling van de begin Oct. ingezonden ledenlijsten tegemoet gezien.
Programma. Eventueele wenschen t.a.v. het voor de 2e helft van het seizoen vast te stellen programma, moeten uiterlijk 15 December a.s. in het bezit van ondergeteekende zijn.
SECRETARIS.
worden. Maar .... moet men niet eerst vechten om .... het verdedigen te leeren ?
Jiu Jitsu vereischt geen groote spierontwikkeling, evenmin brute kracht. Er wordt hierbij niet met de vuisten gewerkt en er worden geen krachtpatserige houdingen van U verlangd.
Beheerscht men eenmaal het Jiu Jitsu, dan is men een niet te onderschatten tegenstander, ook voor den sterksten man.
R. WYBRANDTS Jr.
LID B. T. O. N. - PRIVÉ EN CLUBLESSEN - LEVERING VAN ENGELSCHE EN ITALIAANSCHE RACKETS - UITVOERING VAN NIEUWE BESPANNINGEN EN REPARATIES — ADRES AMSTERDAM : HARMONIEHOF 52 — TELEFOON 90231 — HAARLEM : KAREL VAN MANDERSTRAAT 80
19