SPORT IN BEELD
De Gecombineerde Nederlandsche Sportbladen
DE REVUE DER SPORTEN
Tweede aanmoedigingswedstrijd
Ned. Golf-Comité
Calkoen (de Pan) eerste; Steel (Haagsche G.C.) wint buiten mededinging; betere scores dan te Hilversum
DEN HAAG, Zondag.
Op dezen frisschen Novemberdag, welke zich zeer goed voor golf leende — slechts viel de duisternis 's middags wat al te plotseling — is de tweede Aanmoedigingswedstrijd om den beker van ,,De Revue der Sporten", waarvoor slechts onze beste Nederlandsche spelers in aanmerking komen, een succes geworden. Niet alleen was de deelneming op de Haagsche Golfclub aanmerkelijk beter, doch ook de geleverde verrichtingen wijzen een grooten vooruitgang aan, vergeleken met de scores welke veertien dagen geleden te Hilversum werden bereikt.
Daar de wedstrijd bedoeld is om een leidraad te vormen voor het Ned. Golf Comité bij de keuze van het nationale team, dat het volgend voorjaar reeds direct twee landenwedstrijden tegen België en Frankrijk krijgt te spelen, is de wedstrijd slechts open voor spelers van Nederlandsche nationaliteit. Het Engelsche lid van de Haagsche Golfclub, C. E. Steel, deed daarom buiten mededinging mede. Hij bereikte van allen verre het beste resultaat, nl. 76 en 77, totaal 153, waarmede hij nummer één, Jhr. Mr. A. Calkoen van Limmen met zeven slagen voorbleef'. Steel, die zich dezen zomer
Te ,'s Gravenhage is het Ned. Kampioenschap floretschermen gehouden en door Montfoort gewonnen. Booy (links) in strijd tegen Weber.
reeds onderscheidde door in het Int. Amateurkampioenschap van Nederland de finale te bereiken, is een zeer kundig golfer, die met veel overleg en zuiverheid speelt. Van hem kunnen onze jongeren nog veel leeren.
Eerste werd dus ditmaal Jhr. Calkoen van de Utrechtsche G. C. „de Pan" met een score van 160 (79 en 81). 's Morgens begon hij direct goed door de eerste negen holes in bogey 36 te doen, waarvan de achtste en negende twee birdies waren. Zijn regelmatig spel is altijd de moeite waard en wij achten hem momenteel wel onzen sterksten speler, sinds Kerkhoven zijn ouden vorm van dezen zomer niet meer weet terug te vinden. Vlak achter Calkoen eindigde Van Leyden, die 's morgens met 85 de verwachtingen niet beantwoordde, doch 's middags met 77 één van de laagste scores van den dag binnenbracht. Onze ervaren internationaal Jhr. Mr. A. M. Snouck Hurgronje was er ook 's middags het beste in en kwam toen met de laagste score, nl. een keurige 76, binnen. Dit resultaat gevoegd bij zijn score van 87 's morgens, bracht hem nog op de derde plaats, welke hij moest deelen met den anderen Haagsche internationaal R. F. Schill, die regelmatige ronden van 82 en 81 scoorde. Met 164 volgde dan Jhr. Mr. E. Nichiels van Verduynen, eveneens een lid van onze landenploeg, die vooral 's morgens heel fraai, rustig golf vertoonde.
Del Court, die te Hilversum met Wetselaar ge-tied had, scoorde 165, evenals Looman. Wetselaar kwam ditmaal in de achterhoede met 170. Van de jongeren viel het spel tegen van Hubrecht en Van Zinnicq Bergmann. Carp en Bierman, die elk met een ronde van 81 binnenkwamen, gaven ditmaal een goede „show". Zij zullen zich hopenlijk nog verder ontwikkelen. Onze amateurkampioen Mr. A. Kerkhoven had het 's morgens weer met zijn approaches te kwaad. Het driven was als steeds heel goed, doch de slagen op de pin lieten veel te wenschen over. 's Middags maakte hij 82 en het ging toen gelukkig weer veel beter. Hopen wij, dat hij zijn inzinking vóór het aanstaande seizoen te boven is gekomen.
Wij laten hier nog de resultaten der eerste tien aankomenden volgen: C. E. Steel (76 en 77) 153 (buiten mededinging); Jhr. Mr. A. Calkoen van Limmen (79 en 81) 160; K. G. van Leyden (85 en 77) 162; Jhr. Mr. A. M. Snouck Hurgronje (87 en 76) 163; R. F. Schill (82Tken 81) 163; Jhr. Mr. E.'F. M. J. Michiels vanWerduynen (79 en
= ELBIEDUBBELJOE! =
Neen, waarde lezer, wat hierboven staat is geen raadsel, doch slechts de phonetische weergave van een oordeel, dat eiken batsman — we zitten in de cricketsport — heel onaangenaam in de ooren klinkt, zoodra het over hem uitgesproken wordt. L. B. W.!
Elke cricketer weet natuurlijk wat die drie letters beteekenen. L. B. W. is de alleronaangenaamste manier om in cricket uit te gaan, juist omdat men zelf eigenlijk nooit goed weet of de beslissing juist is. Ik herinner me dan ook heel goed, dat we vroeger als we op die manier uitgegeven waren, in het scoringboek in plaats van „I. b. w." noteerden „U. O." (umpired out!).
Nu komt er een nieuwe regel. In Engeland neemt men er in het volgend seizoen een proef mee. Tot nu toe moest de bal gepitcht hebben in de strook tusschen beide wickets en dan, volgens de meening van den umpire, het wicket geraakt hebben, doch volgens de nieuwe regeling kan men ook worden uitgegeven op een bal, die aan den off-kant van het wicket pitcht. Op inkomende ballen mag derhalve voortaan de batsman z'n beenen niet meer gebruiken, zooals tot dusver door heel wat batsmen werd gedaan. Prachtig! Men heeft een bat om den bal te stoppen en moet dat niet met de beenen doen.
Maar toch geloof ik, dat ik bij toepassing van dezen nieuwen regel maar geen gehoor meer zal geven aan de vriendelijke uitnoodigingen van aanvoerders om als umpire op te treden. Want hoe ik dan moet beoordeelen of een bal, die een flink stuk aan den off-kant pitcht, het wicket geraakt zou hebben, zou ik waarlijk niet weten! Men zal er een derden umpire bij noodig hebben, die ergens op mid-off gestationeerd moet worden! C. J. G.
85) 164; G. M. del Court van Krimpen (80 en 85) 165; W. F. Looman Jr. (81 en 84) 165; O. van Zinnicq Bergmann (83 en 83) 166; Mr. G. M. Bierman (86 en 81) 167; M. Wetselaar (86 en 84) 170; W. Hamm (84 en 86) 170.
j. A. B.
8