DE REVUE DER SPORTEN De Gecombineerde Nederlandsche Sportbladen SPORT IN BEELD
CRITISCHE OPMERKINGEN
De Stadion-bouw
te Rotterdam
Er is destijds in een uitvoerig artikel in de Revue gewezen op de consequenties, welke voortvloeien uit den bouw van een stadion te Rotterdam. Die bestaan daarin, dat in de eerste plaats aan Sparta een concurrentie wordt aangedaan, die ook de exploitatiemogelijkheden van die kostbare inrichting ongunstig zouden beïnvloeden. Maar belangrijker is het feit, dat als er in ons kleine land meer dan één stadion gebouwd zou worden, dat geen enkel stadion dan meer op de wijze, waarop dat behoort, geëxploiteerd kan worden. Zonder de baten van alle interland-matches, die in ons land georganiseerd worden, is een inrichting als die van het Nederlandsch Sportpark te Amsterdam al zeer bezwaarlijk te exploiteeren en de exploitatie van een nieuw te bouwen stadion is — zelfs als men het zuiniger zou aandoen dan voor de inrichting noodzakelijk is — aanmerkelijk duurder.
Dat zijn in korte trekken de argumenten, die te berde gebracht werden. Intusschen bereikten ons dezer dagen de notulen van de bestuursvergadering van den K. N. V. B., waaruit blijkt, dat de voorzitter van Feyenoord in de vergadering van het bestuur van den K. N. V. B. 20 minuten toefde en daar aan het bestuur verschillende ontwerp-teekeningen toonde van en de noodige explicaties verschafte over een door Feyenoord te bouwen stadion.
Er kan nooit iets tegen zijn. dat het bestuur van de nationale voetbal-organisatie kennis neemt van bouwplannen van een stadion, doch als die plannen eventueel baseeren op door den K. N. V. B. mogelijk te maken inkomsten, dan staat toch wel vast, dat de K. N. V. B. verantwoordelijkheid aanvaardt voor die plannen. In de calculatie van de eventueel als stadionexploitante optredende vereeniging Feyenoord, wordt — behalve met semi-officieele wedstrijden — gerekend met één landenwedstrijd. Is dat op grond van een officieele of van officieuze toezeggingen? En door wie zijn, resp. door wie is die toezegging gedaan?
Het gaat hier om zeer belangrijke „zaken". Om een millioenen-plan in Rotterdam, om groote belangen in Amsterdam en vooral ook om een principe, dat voor het geheele land geldt.
Het wil ons voorkomen, dat de K. N. V. B. zijn standpunt dient vast te stellen en bekend te maken. De betrokken partijen behooren precies te weten waar zij aan toe zijn en als zij, of als enkelen hunner dat reeds zouden weten, dan geldt het hier toch zeker een zaak, die aan de openbaarheid prijs gegeven dient te worden.
J. H.
Op de overdekte loopbaan in het Amsterdamsche A.M.V.J. gebouw, waarin voor de juryleden maar bitter weinig ruimte overbleef in de tunnelgewelven der ronde baan, hielden A.A.C. en A.M.V.J. Maandagavond j.i. een dualmeet, waarvan we hier de start voor den 100 meter weergeven.
H.B.S. leed weer een nederlaag
Met eenige verwondering heb ik al eenige weken naar de ranglijst in de tweede afdeeling gestaard, waar H.B.S. fungeert als „la lanterne rouge", hekkesluiter, portier der afdeeling o hoe men gewoonlijk de ploeg pleegt aan te duiden, die er van de tien mededingende clubs het slechtst voor staat. Na hetgeen ik Zondag op de D.W.S.-tribune van de Hagenaren heb aanschouwd, kan ik me levendig voorstellen, dat de heeren dit jaar moeite zullen hebben om te voorkomen, dat ze het voorbeeld van Blauw Wit volgen. Nog zetelen in de ploeg voetballers als Vermetten, Van Vliet, Graafland, Diehl e. d., maar de prestaties van allen zijn zeer achteruitgegaan. En uit een oogpunt van teamwork kan er bij H.B.S. op het oogenblik al heel wat veranderen ten goede.
't Is opmerkelijk hoe niet alleen bij de zwarthemden, maar ook bij D.W.S. dat teamwork over het hoofd wordt gezien. Het aantal malen, dat een bal goed wordt geplaatst, dat een verraderlijke pass wordt gegeven, is te tellen. Ik geloof, dat er Zondagmiddag feitelijk één goede pass is gegeven. Het was toen v. Stokken den bal overgaf naar M e I c h e r s, die van de outlijn bijkans, voorzette en zijn voorgegeven bal in een doelpunt zag omgetooverd door Van E s, de vroolijke spring-in-het-veld van de Spaarndammerdijk-club. Over het algemeen werd het leer maar weggewerkt, zonder dat gekeken werd, waar het terecht kwam. Dit had ook tengevolge, dat een collega m'n ochtendblad vroeg en als hij het gekregen had, zou hij eerst hebben moeten opkijken van z'n lectuur in het tweede gedeelte van den kamp, toen Taverne op verrassende wijze voor H.B.S. den achterstand had verkleind tot 2—I.
Nadien kwam de traditioneele moeilijke periode voor D.W.S. om een overwinning te handhaven. Dat gebeurt in den regel met ku nst- en vliegwerk en men maakte ook ditmaal op de traditie geen inbreuk. H.B.S. bracht het zelfs tot eèti penalty, toen Huisman een bal met de hand in het strafschopgebied stopte. De ervaren Vermetten zette zich achter het leer en trapte op onervaren wijze glorieus over, zoodat de Hagenaren zich ook dat eéne punt zagen ontsnappen.
Een van de amusantste gebeurtenissen bij de ontmoeting was Wel de acrobaat op het veld .... voor den kamp, een meneer met veel spierballen en sterke tanden, die salto's maakte en twee stoelen met één ruk van z'n tanden omhoog bracht Het lijkt me bij verschillende eerste klasse wedstrijden niet onbe'angrijk om een acrobaat voor, tijdens en na den wedstrijd te laten °Ptreden .... LEX IZAKS.
Drie S.C.H.C.'ers aan het werk om één H.D.M.-speler den weg naar 'SHER te versperren bij den competitiewedstrijd op H.outrust,
7