DE REVUE DER SPORTEN
De Gecombineerde Nederlandsche Sportbladen
SPORT IN BEELD
Op de Amsterdamsche sintelbaan werd de rugbywedstrijd A. A. C. Delftsche Studenten gespeeld.
Rugby
Een rugby'er behoeft geen mannetjesputter te zijn!
Daar in de gevallen, dat het doel bij rugby bij het scoren betrokken is, de bal altijd over de bovenlat heen moet gaan, zal het duidelijk zijn, dat bij rugby geen doelverdediger noodig is. In zekeren zin verricht de full-back zijn werk. Hij is de speler die in laatste instantie het scoren kan verhinderen. Heeft de aanvallende partij de overige spelers van zijn team gepasseerd, dan staat alleen nog de fullback in den weg. Daar het scoren over de heele breedte van het veld kan geschieden, moet de full-back over' een groote snelheid, een goeden kijk op het spel en een groote tegenwoordigheid van geest beschikken. Hij moet altijd zorgen achter de overige spelers van zijn partij te blijven, maar mag mede ten aanval trekken. Indien hij hierbij toevallig dichtbij het vijandelijke doel komt, moet hij trachten een drop-kick te plaatsen. Daar de verdedigende taak bij rugby geen gemakkelijke is, zal men doorgaans een stevigen kerel als full-back zien optreden.
Op den full-back volgt de linie der threequarters, die uit vier vrij lichte, snelle spelers bestaat. De factor van snelheid is bij deze spelers een vereischte, omdat zij meestal de aanvallen moeten verzorgen of inleiden. Zij stellen zich, terwijl de forwards den strijd om den bal voeren, zoo vrij mogelijk in een linie op. Als zij den bal toegespeeld krijgen, moeten zij al passend trachten den bal naar voren te brengen en een try te drukken. Bij een aanval van de tegenpartij trekken zij zich terug en verdedigen dapper mee.
De halfs vormen den schakel tusschen de three-quarters en de forwards, vooral wanneer hun de bal uit den scrum wordt toegespeeld. Verder brengen zij den bal
weer in het veld als deze is uitgetrapt. Het inwerpen geschiedt echter ook wel door een der forwards. De halfs vallen, als zij de gelegenheid krijgen, natuurlijk ook zelf aan en verdedigen meer, wanneer dit noodig is.
De taak der forwards is drieërlei: aanvallen, verdedigen en de scrum. Dit laatste vooral'. De scrum wordt gevormd door de twee maal acht forwards op de volgende manier. Drie forwards van de eene partij leggen de armen over
eikaars schouders en bukken zich. Achter hen komt een rij van twee forwards, die elkaar met een arm stevig om het middel pakken en daarna bukken. Zij plaatsen hierbij hun hoofden zoodanig tusschen den eersten en den tweeden en den tweeden en derden speler van de eerste rij (lid), dat zij met hun schouders aanstaan tegen de plaatsen waar de ruggen der spelers van het eerste lid hun naam verliezen. De resteerende drie spelers stellen zich nu net zoo op als het eerste lid en sluiten zich precies zoo bij het tweede aan, als het tweede zich bij het eerste lid aansluit. Tegenover deze formatie hebben de forwards van de andere partij zich inmiddels eender opgesteld. Hierna duwen de beide formaties
tegen elkaar in met schouders en nekken. Terwijl dit gebeurt, werpt een half van de niet overtredende partij den bal tusschen beide formaties in. De spelers in den scrum moeten nu trachten het leer met de voeten naar achteren te werken, den scrum uit, waar de halfs gereed staan het verder te expedieeren. Natuurlijk heeft de partij die het hardst duwt, de meeste kans op den bal.
Het houdt tevens in, dat acht der sterkste spelers van de ploeg als forward fungeeren, daar de scrum een niet te onderschatten deel van het rugbyspel uitmaakt. Daar de scrum zeer vaak voorkomt en op de forwards, zooals gezegd, tevens een deel van de aanvallende en verdedigende taak rust, begrijpt men, dat hun werk zeer zwaar is.
Zooals uit deze korte spelersrevue blijkt, is het volstrekt niet noodzakelijk, dat elke rugbyer een mannetjesputter is, zoodat niemand van wat tengerder postuur hierom het spel hoeft te laten.
Fa. Unkel&Meyer
Weesperzijde 93 - Tel. 5 1697 AMSTERDAM (O.) Herstelplaats voor automobielen-en bootmotoren
BILLIJK EN VAKKUNDIG
Vertegenwoordiger van de
ROYAL SCHRIJFMACHINE
Bijzondere krachtsinspanning vraagt bijzondere middelen. Bijzondere krachtsinspanning eischt hetdagelijksch gebruik van
OVOMALTINE
VELE vooraanstaande sportsmen gebruiken regelmatig Ovomaltine en verklaren gaarne, dat OVO voor hen onontbeerlijk is. Ga ook OVO gebruiken. Bedenk dat Uw sport veel van Uw krachten vergt. Hoe kunt U dan beter Uw uithoudingsvermogen opvoeren, dan door dagelijks één of twee koppen Ovomaltine te nemen ?
IN BUSJES vanaf
60 CENT
OVOMALTINE
GEEFT UITHOUDINGSVERMOGEN
15