DUITSCHE BILJARTBOND

IIMflIMIN ]l!!llilfl!]ijl!n!!lll[li;MiMUII]llll[!INI[lll!lll!i!!lS:i!lllEIUIIl!l!i HM MUMIii il I MMM 1 MlilUillill! f!M!i MHI Illlllllllllllllllllilllllllllllllllll Illllllllllllllllllllllllllllllllll

VOOR 'N JAAR UITGESLOTEN

■iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

HET BESLUIT VAN WEENEN

De z.g. „Duitsche kwestie" heeft in de Ned. biljartbeweging al heel wat narigheid veroorzaakt. Zelfs was het gevaar van een scheuring in den N.B.B. lang niet denkbeeldig. De populaire voorzitter van den Bond, de heer J. Sanders uit Den Haag heeft er ten slotte het bijltje bij neergelegd, van meening zijnd, dat het voor de belangen van de Ned. biljartbeweging beter was, dat een niet-Jood praeses zou worden. Hetgeen is geschied door dc benoeming van den eveneens eminenten leider Jhr. Dr. J. C. M o 11 e r u s.

Uren lang is er in buitengewone alg. vergaderingen gekrakeeld over de Duitsche kwestie. Zelfs dreigden politieke elementen naar voren te komen: heimelijk werd gesproken van een „fascistische kliek" in de beweging. Thans evenwel heeft het int. congres te Weenen een belangrijk besluit genomen: Duitschland is gedurende een jaar geschorst.

Alles tot in de finesses uit te pluizen is doelloos. Maar dit willen we hier dan toch wel even met vreugde constateeren: dhr. J. Sanders, die uit eerlijke overwegingen zijn functie ter beschikking stelde en oorspronkelijk niet naar Weenen zou gaan, omdat aanvankelijk alleen dhr. Pijper naar Oostenrijk zou vertrekken, heeft kunnen bijdragen tot het „besluit van Weenen" omdat in een der buitengewone alg. vergaderingen spontaan besloten werd het zenden van een tweeden afgevaardigde, i.c. Sanders, uit eigen clubkassen te bekostigen! Dhr. Sanders, die dus onverwacht naar Weenen geroepen werd, heeft met graagte aan het verlangen van z'n biljartvrienden voldaan en thans keert hij weer en heeft groote groepen van belanghebbenden in den Bond een blijde boodschap kunnen brengen. Dc Duitsche Biljart- en Kegelbond, die marxisten en Joden uitstoot, weert en hun het spelen onmogelijk maakt, is door de U.I.F.A.B. geschorst.

Men kent de geschiedenis van -:c Statuten en Huish. Regl. van den Dur'tschen Bond. Nederland wilde, dat '':e eindelijk eens ter int. vergadering werden getoond. Maar zoover kwam h°:: niet, want de heeren lieten zich in Weenen niet zien (hetgeen logisch is na het geschiedenisje van 25 Juli). Wel waren er de statuten en het huish. regl. Dat was al veel gewonnen. En

A. SCHUTTER

j|§Êp BINNENWEG 1a = = HE EMSTEDE

Levering en Reparatie van Goud, Zilver en Uurwerken op elk gebied

nu is het aan' het verstandige, koele hoofd van Avé, „de" man in de int. biljartbeweging en alg. secr. van de U.I.F.A.B. te danken, dat Duitschland is geschorst op gronden, die inderdaad schorsing wettigen. Avé heeft altijd willen voorkomen, dat Duitschland er uit werd geworpen door een beschuldiging, gebaseerd op het uitstooten van Joden en Marxisten, omdat Duitschland dan terecht kon zeggen: Waarmede bemoeien jullie zich, in binnenlandsche aangelegenheden doen wij wat we willen.

Avé heeft het handig anders gedaan. Er is een commissie benoemd, die de Statuten en het Huish. Regl. bestudeerde (dhr. Sanders had in die Commissie zitting) en wat was het resultaat: Avé constateerde, dat de Stat. en H.R. niet in overeenstemming waren met die der federatie, want dat een rijkssportleider een leider van een biljartbond kan ontslaan en een ander kan benoemen, dat past niet in de statuten van de U.I.F.A.B.

Bovendien was er nog wat anders: Aan den Duitschen speler J o a c h i m (een S.A.-man) was door de regeering verboden in Weenen uit te komen. Niet door den bond was dit bevel uitgevaardigd. Oók in strijd met de gewoonten van de U.I.F.A.B., redeneerde Avé triomfantelijk en het congres nam de schorsing van Duitschland voor een jaar aan.

Aan een lange, onaangename historie is thans voor den Ned. Biljartbond een einde gekomen. Een onderwerp, dat aanleiding gaf tot voortdurend gekrakeel is verdwenen. We gelooven, dat de Bond thans weer een

Voorzitter Avé

tijdperk van bloei tegemoet gaat, indien opnieuw eendrachtig wordt gewerkt aan de biljartbelangen. De schorsing van de B.C. Rembrandt is opgeheven, de clubs, die geijverd hebben voor breken met Duitschland zijn gerustgesteld, dat de U.I.F.A.B. er tenslotte toch wel wat aan doet. Niets staat er feitelijk meer in den weg te werken voor den bloei van den Bond, nu men er dit jaar zeker van is, dat geen Duitschers op de int. tournooien zullen worden aangetroffen.

JAN PIJNENBURG DRAAGT

EEN VERO-SPORT

De PET der kampioenen De kampioen der Petten

De eersïe sïap op de roeg naar heroepsBoetbai . . . .

I

In Het Sportblad van 28 Februari 1902 vond ik een artikeltje, waarin de aandacht wordt gevestigd op het feit, dat het bondsbestuur aan dhr. Hirschman had opgedragen te onderzoeken, hoeveel de kosten zouden bedragen voor het doen overkomen van een voetbal-professional en aan de clubs te vragen, wie van zoo'n voetbal-professional — bedoeld is blijkbaar een trainer — gebruik willen maken.

De schrijver van het bewuste artikeltje meent, dat hier gevaar dreigt voor ons amateurisme; hij vindt het de eerste officieele stap, die naar het beroepsvoetbal voert. „Hebben wij" — zoo lees ik — „helaas gelijk gehad, toen wc eenige maanden geleden de aandacht vestigden op het door toedoen van de H.V.V. ontstane precedent, toen de H.V.V. een elftal van beroepsvoetballers ons land heeft binnen geleid? Komen de ernstige gevolgen daarvan nu reeds opduiken van achter de groene tafel, waaraan ons B.B. zetelt?"

Dat H.V.V. eigenlijk dc eerste stap heeft gedaan op den weg, die Nederland naar het beroepsvoetbal zou voeren, zal zeker niet van algemeene bekendheid zijn. Het succes is intusschen niet groot geweest, want 32 jaar later staan we nog met beide beenen stevig op den grond van het zuivere amateurisme!

We voetballen allemaal nog uitsluitend voor ons pleizier en heelemaal niet terwille van de duiten!

C. J. G.

R.WYBRANDTSJr.

,LID B.T.O.N. - PRIVÉ EN CLUBLES3EN - LEVERING VAN ENGELSCHE EN TALIAANSCHE RACKETS — UITVOERING VAN NIEUWE BESPANNINGEN

EN REPARATIES

ADRES — A'DAM : HARMONIE HOF 52

HAARLEM: KAREL VAN MANDERSTR. 80

TEL. 90231

78