De <ailhleiiekd<aig ///ra het stadion

■■■■■■ !!pil!l!!l!!!l!!P!!!li^

(Vervolg van pag. 27). leiding nam en behield. Zelden zal zulk een loopen op onze banen worden gezien, prachtig heupwerk mei een voor Hollandsche begrippen geheel verkeerde armbeweging bracht den Amerikaan in den schitterenden tijd van 47.9 aan de finish.

Jammer was het, dat R a m p 1 i n g ontbrak, vermoedelijk zou dez: prikkel Hardin tot nog iets beters hebben gedreven. De beste Hollander van deze race was Van R ij n, die den recordhouder en kampioen van België Prinsen achter zich liet en tevens voor den geleden nederlaag in Haarlem revanche nam op K 1 a s e m a.

* * *

De wondeilooper Eastman,

waarvan men reeds zooveel gehoord had, bleek wel een tengere jongen, maar dan geladen met een energie, die hem een grooten voorsprong op al zijn concurrenten geeft.

Het was ongeloofelijk met welk een doorzettingsvermogen Eastman deze 800 meter liep, van de s.art af nar: hij de leiding en gedurende c'en geheelen loop zag men geen oogena'-k een tempovermindering; integendeel,

een welgedaan mecanicien te voor schijn en zegt „hier". De jong: Snoek met zijn wat te blceke jongenskop zit binnen een wieltje te inspecteeren. Als ik hem over Leipzig aan de tand voel, wat hij hoopt en gelooft, aarzelt hij wat.

,.Rijd je de 100 K.M. ..it?" bs proef ik.

Dan ineens heel beslist.

.,Uitrijden in ieder geval. En ik kom in de finale ook, ik móet in de finale komen."

Dus dat spreken we, met een handdruk, af. Maar n'et voordat bü m ■ eerst een brief van Bontekoe lieert laten z'en. Bontckoe die uit Leipzig schrijft: „breng dat wiel van Moeskops mee, je kan het hier noodig hebben". En Bontckoe, die een practisch menscli is schrijft erbij: „breng ook 10 sigaren mee."

In de kleedkamer zijn alle gangmakers inmiddels „in stidlonkleeding" present en het bakje gaat rond met de lootjes der volgorde voor den stirt Daar heeft dan de metamorphose plaats, die van deze mannen in h.-.t wit, mannen in het zwart maaktgroote plompe lecren poppen, die zich straks met moeite op hun motor zullen hijschen.

• Motoren motoren!!" schalt het door de gangen. Eén voor één komen de zware kasten voor den dag uit de Stadion gewelven en vóór ze hun pliatsen in het middenterrein gaan in nemen is er eerst. ... de duimstok van Douwes, dat venijnige en onverb'dd.-l

N ï instrument.

Eén voor één passeeren ze, worden overgchevld — via den duimstok — uit de donkere catacomben naar het licht. Hun berijders vleien zich neer tusschen benzineblikken. Vleien - h neer tót het sein, dat de motoren in Je baar. roept.

H.

steeds hooger werd het tempo en hiertegen was geen enkel ander athleet bestand. Z.jn tijd van 1.53.3 onder deze omstandigheden gemaakt, is zoo buitengewoon goed, dat men slechts kan verlangen hem nog een; een t'crgdi.ken afstand te zien loopen, mr.t.r Jan cn !er betere weersomstandighejen.

Lovelock's 1500 M.

De 1500 meter was naast de 5000 meter een van de mooiste nummers van den dag, omdat op dit nummer eenige keien aan den start verschenen, die elkaar reeds meermalen in titanenwedstnjüen hadden ontmoet. Na de start neemt Cor nes direct de leiding en voert ïcï aan a tierde ronde m_. een tiental meters voorsprong het gcheele peleton. In de derde ronde zien wij dan ook Lovelock en Bont h r o n langzaam bijkomen, maar wanneer Lovelock het tempo nog meer gaat verhoogen moet ook Bonthron loslaten. Lovelock, die nu dicht achter Cornes is gekomen spaart zich zichtbaar voor zijn eindsprint en deze komt dan ook ongeveer So meter voor de finish. Met energieke passen pas seert hij Cornes, die zich nog inspant om hem te volgen hetgeen echter ms lukt. Lovelock wordt dan ook de onbedreigde winnaar, maar voor hij aan den finish is, zien wij nog iets op deze laatste 80 meter gebeuren, dat zoo aangrijpend is, dat het wel lijkt alsof het show-werk is. Bonthron, die namelijk een zekere derde leek te zijn, schijnt in de laatste 80 meter nog over een dergelijke reserve te bezitten, dat hij in staat is om een 15 meter achterstand om te zetten in een halve meter voorsprong, waardoor hij een eervolle tweede plaats veroverde en den Engelschman Cornes naar de d r de plaats terugwees. Een race om nooit te vergeten.

Kusocinsky, de kleine Pool.

De 5000 meter verloor veel van haar waarde, doordat de Deen N i e 1s e n wegens ziekte niet aan den start kon verschijnen; deze concurrentie zou waarschijnlijk dan wel oorzaak zijn geworden, dat Kusocinsky in zijn pogen om het 4-miles record te verbeteren geslaagd was. Nu liep deze Pool, die sinds Los Angelos door een knieblessure niet in staat was aan wedstrijden deel te nemen, een race, die de bewondering van het geheele Stadion afdwong en die hem de sympathie van alle toeschouwers bezorgde. Onder aanhoudend handgeklap steunde men Kusocinsky in zijn pogen en dat het niet gelukte is niet te wijten aan dezen kleinen man, maar aan de plasregen, die zich tijdens dit nummer boven het Stadion losliet. De loop deed denken aan het schitterende duel, dat wij indertijd in 1928 op dezelfde baan van Nurmi en Ritola hebben gezien, maar nu was er slechts een athleet, die tegen zichzelf en zijn vermoeidheid heeft moeten strijden. On getwijfeld de mooiste prestatie van 'den dag en heel zuur voor dezen klei nen grooten athleet, dat zijn pogen niet geslaagd is. De beide Belgen kon den natuurlijk tegen deze wereldklasse net op en eindigden met een groot \ 5rsct.il achter den Pool.

Prachlis s'.otnumm:"

Als slotnummer van de loopnumra-rs had de 4 X 100 meter plaats; d: Amerikaansche leiding had haar s-'. ste ploeg opgesteld en wel in de volgende formatie: P e a c o c k, Har d i n, B e a r d en K a n e. Hiertegen ever stond onze nationale estafette waarin alleen Van Be vér en door Boersma vervangen was. Ut eerst" 100 meter leverde een klein yerlj :.s voor de Hollandsche ploeg op, maar ! et slechte wisselen der Amerikanen w.s oorzaak, dat deze voorsprong te [oor ging. Boersma op het recht: stuk 'tegenover de Marathontribune lier, voor wat hii waard was en ga

hjkertija met

de Amerikanen over.

lansen kon zich tegen Beard niet

heelemaal handhaven en zoodoend: o-'rig de laatste 100 meter met een klei nen achterstand in. Berger zette e' echter direct zoo'n vaart achter, dat hij meteen een kleinen voorsprong op K a n e veroverde en deze tot den finish wist te behouden. Een pracht van een slotnummer, dat tot groote vreugde in het Stadion aanleiding gtf.

N.V.

Nog een neger-athleet? Neen, Beb van Klaveren tijdens zijn training touwtje springend.

„AMOVA"

PAS S AG F 82, DEN HAAG TELEFOON 117666 en 117667

AUTOCARS AUTORE1ZEN EXCURSIES

KLCINE COOCHES voor intieme clubjes (8-10-12-14 personen) beschikbaar

C. HAGEMAN

30