Eir is oerschih 11 ay // oj 1 x 11

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

CLUBPLOEG OF GECOMBINEERD ELFTAL?

Zondag vroeg iemand mij, hoe of het mogelijk was, dat onze ploeg destijds tegen een Italiaansch vertegenwoordigend elftal met 2—2 gelijk speelde en nu door een clubploeg, die in het midden van de Italiaansche ranglijst staat, met 5—1 wordt geklopt.

Het is een heel gewoon verschijnsel, dat in landen, waar het 'clubvoetbal sterk ontwikkeld is, een vertegenwoordigend elftal soms zwakkere prestaties levert dan een clubelftal. Toen Engeland met klein verschil te Londen van Oostenrijk had gewonnen, werd door verschillende Engelschen beweerd, dat het cftal van de Arsenal het er bet:r afgebracht zou hebben.

Ook hier heeft men vroeger, in de groote jaren van Ajax, wel beweerd, dat men Ajax 1 gerust de taak van onze internationale ploeg zou kunnen opdragen. De Tsjechen hebben zich meermalen door. Sparta of door een combinatie van Sparta en Slavia, laten vertegenwoordigen. Dat eerste was b.v. het geval bij de Olympische Spelen in 1920. Dit is mogelijk doordat een clubelftal een geheel vormt waarvan de spelers eikaars krachten gewoonlijk door en door kennen en door een goeden trainer tot een zeker systeem gebracht zijn.

Vocrjl de taktiek kan in een clubelftal veel beter verzorgd worden dan in een gecombineerde ploeg. De taktiek is immers in de meeste gevallen niet het werk van de spelers doch van de leiders, die waaiscbijnüjk ook eenige maanden nocdig hebben om de goede taktiek er in te krijgen.

Haalt men de beste spelers — en hierbij kan men de spelers natuurlijk alleen slechts naar hun individueele prestaties beoordeelen uit verschillende ploegen bijeen, dan zal men nog niet altijd een sterk elftal hebben, omdat die spelers er nu vaak toe gebracht moeten worden de in hun eigen vereeniging gebruikelijke taktiek te laten varen en op een andere manier te spelen. Dat gelukt niet altijd. Een goed oefenmeester kan van 11 gewone clubspelers, die geen van allen door hun individueele prestaties in aanmerking zouden komen voor een plaats in het Nederlandsch elftal in eenige maanden toch een zeer sterke ploeg maken, door ze te brengen tot de voor deze spelers het meest geschikt zijnde taktiek. Het is wel voorgekomen, dat ' Nederland een ploeg in bet veld bracht, waarin geen enkel speler van de kampioenclub, omdat de kracht van die club niet lag in enkele sterren, doch in een goed sluitend, taktisch spelend geheel. Mocht K.F.C. dit seizoen No. 1 blijven, dan heeft men daarvan een voorbeeld.

In een vertegenwoordigend elftal komen in de meeste gevallen de beste individueele spelers. Derhalve: voorwaarts met een bijzonder goed schot, uiterst handige vleugelspelers, halfs met een groot uithoudingsvermogen en goede techniek en snelle, doortastende en goed trappende achterspelers. En nu gaat het maar om de vraag of de individueele capaciteiten van de verschillende spelers groot genoeg zijn, om het gemis van eenheid en een goede taktiek, te doen vergeten.

Men heeft echter in den laatsten tijd in ons land voor onze nationale ploeg de beste individueele spelers uitgezocht en daarvan door regelmatige samenoefenen een heel gemaakt, zonder er echter een voor de geheele ploeg geldende taktiek in te brengen. Men heeft overigens de meest moderne middelen toegepast, om de ploeg zoo sterk mogelijk te maken. Door een systematische training heeft men de ploeg in topvorm weten te brengen. Wat de ploeg toen heeft gepresteerd, is voldoende bekend. Maar die door mij bedoelde moderne middelen zijn, zooals ik reeds eerder schreef, eigenlijk slechts injecties; het is een soort geestelijke „doping". Die middelen verliezen op den duur hun kracht. Wat we dan ook te Milaan en nu weer tegen Roma gezien hebben, was slechts een combinatie van 11 goede spelers zonder meer. Tegen Roma moest onze ploeg het afleggen tegen 11 spelers, die mogelijk technisch wel een tikje beter waren, echter niet zooveel, dat daardoor alleen de 5—1 nederlaag wordt verklaard, doch die een beter geheel vormden, waarbij de spelers elkaar op taktische wijze wisten aan te vullen.

C. J. GROOTHOF.

In Engeland heeft men een eigenaardige gewoonte: het verzamelen van sport-tropeeën.

De allereerste maal, dat ik een voetbalwedstrijd in Engeland scheidsrechterde, kreeg een van de Engelschen in de allerlaatste minuut van den wedstrijd den bal voor z'n voet. Iedereen dacht, dat hij het leder langs de lijn zou opbrengen en dan zou voorzetten. Hij bracht inderdaad op, doch van den voorzet kwam niets. Integendeel, hij liep met den bal terug! Toen hij er een tiental meters mee achteruit ge loopen was, moest ik het einde aankondigen. Op hetzelfde oogemblik rende hij met den bal van het veld. Ik wist toen nog niet, wat dat betcekende. Eerst later ontdekte ik, dat het hier ging om den bal als aandenken te bewaren. Later, bij een cricketwedstrijd zag ik hoe een fielder den laatsten man uitving en den bal onmiddellijk in z'n zak stak. In ons land zou men het eigenlijk diefstal noemen, doch in Engeland heet dat verzamelen van sport-tropeeën.

Na een Test-match tusschen de Australiërs en de Engelschen wordt niet alleen de bal als buit verklaard, doch ook stumps en 'bails verdwijnen als sport-tropeeën. Onze foto geeft hiervan een aardig beeld. Na afloop van den laatsten Testmatch in Engeland, ziet men hier de Australiërs in actie bij het veroveren van den buit. Er zijn zes stumps en vier bails te verdeden. C. J. G.

„KLEIN WEU"

u.d. Lek te JAARSVELD Lopikerkapel

Gemakkelijk bereikbaar per Autobusdienst

— Utrecht-Schoonhoven —

BAD- EN ZWEMINRICHTING NATUUR - ZON - ZAND - WATER

— Sport-, Kampeer- en Parkeerterrein — Tnripf npr rinn ■ Volwassenen 10 cent larief perang. Kinderen 5 cent Prima consumptie tegen billijken prijs

Voor gezelschappen en schoolkinderen een waar ontspanningsoord

Aanbevelnd Th. HEYMAN

Een eigenaardige traditie in test-cricket.

881