543
w.o. „DE CORINTH1AN'
HOCKEY
eemige oeirscnnq
Nederi&ndschte
Het hockey-spel begint populair te worden. Ook in Nederland wijzen daar zekere symptomen op. Alleen al het feit, dat bij wedstrijden als Hilversum—Amsterdam een talrijk publiek zoo intens meeleeft, dat men op een afstand meent in de nabijheid van een voetbalveld te zijn door de schrille kreten, die van 't veld opstijgen, bewijst, dat het hockey zijn weg naar het publiek, ook als kijkspel, gevonden heeft.
Duitschland maakt een bloeiende hockey-periode mee, terwijl Zwitserland, België en Frankrijk al lang belangrijke gebieden van de internationale hockey-wereld zijn.
In Engeland, het land, dat het hockey voor 't eerst beoefende, doet zich het merkwaardige feit voor, dat dit vlugge spel het niet tot een al te groote populariteit heeft kunnen brengen. Weliswaar wordt er veel hockey gespeeld, maar van den kant van het toeschouwende publiek bestaat weinig of geen belangstelling voor het spel van stick en bal.
Het gebrek aan belangstelling van het publiek voor hockey komt voor een groot deel voort uit het ontbreken van een competitie; alle wedstrijden zijn vriendschappelijk, met als gevolg, dat serieuze training voor hockey in Engeland haast niet bestaat. Maken we hier wel eens mee, dat een speler vlak voor een paar belangrijke wedstrijden zich het genot van een cigaretje ontzegt, in Engeland neemt men dit zoo nauw niet.
Al bestaat dan geen kampioenscompetitie, vriendschappelijke wedstrijden moeten natuurlijk ook georganiseerd worden. Aan het begin van het Ceizoen krijgen de leden van de clubs z.g.n. ,,fixture-cards", waarop alle wedstrijden voor alle elftallen vermeld staan, alsmede de ligging der speelvelden en de wijze, waarop men die speelvelden kan vinden.
Een ingevoikkeld <app<air<a<at
Het Engelsche hockey-apparaat is gecompliceerd. Boven alles als oppermachtig controleerend lichaam, staat „The Hockey-association". Deze organisatie is het beste te vergelijken met onzen Hockey- en Bandy Bond Het verschil is echter, dat de Engelsche association een meer autocratisch lichaam is dan onze Hockey-Bond.
De association heeft niet direct te maken met de besturen van de vereenigingen, maar wordt geadviseerd door districts-bondsbesturen, die weer
samengesteld zijn uit de besturen van de graafschapsbonden. Deze laatste besturen komen regelrecht voort uit de gewone clubbesturen.... Het is dus niet, zooals bij ons, eenvoudig om met de opperste hockey-magistraten in aan raking te komen.
In de Hollandsche hockey-clubs zijn het hoofdzakelijk de jongeren van middelbare scholen, die het grootste gedeelte van de ledentallen uitmaken. In Engeland hooren leerlingen van scholen niet in de clubs thuis; daarin zitten hoofdzakelijk spelers, die den leeftijd var yintig jaar al bereikt hebben. Voor l. jongeren bestaat er schoolhockey, dat zeer druk beoefend wordt op de Engelsche kostscholen en „colleges".
Het een en ander heeft tengevolge, dat de vereenigingen zelden ongeoefende spelers krijgen. In ons land heet het vaak, dat spelers van 21 jaar uitgespeeld zijn; in Engeland ligt de leeftijd van uitscheiden veel verder.
mispel
Verschil
Zonder overdrijving kan men zeggen, dat de Ned. hockeyers over het algemeen een betere sticktechniek dan de Engelschen hebben. Deze techniek kan in Engeland niet tot volle ontwikkeling komen, daar men bij het Engelsche hockey (zooals het daar in de praktijk beoefend wordt) geen strenge bepalingen heeft voor het gebruiken van den voet. Het gebruiken van dit lichaamsdeel is officieel in Engeland verboden. Maar men stopt b.v. wel met den voet. Het onmiddellijke ge-
Een uitkomst voor Rookers»
I VOROL-tandpasta verwijdert den tnoogeliik bruinen roobaanslag en geeft den tanden de natuurlijke kleur terug.
volg hiervan is, dat de spelers het zich veelal gemakkelijk maken door den voet ook te gebruiken voor het in een betere positie brengen van den bal, vlak voor zij slaan. De Engelsche scheidsrechters letten hierop niet erg; zij streven er naar, in tegenstelling met veel van hun buitenlandsche collega's, om het spel zoo min mogelijk op te houden door streng fluiten voor kleine overtredingen. Deze makkelijke houding van den scheidsrechter, ook ten op zichte van het misbruiken van den voet, geeft den Engelschen hockeyer niet de noodzakelijke overtuiging dat hij zijn sticktechniek zoo ver mogelijk op moet voeren.
Wat positiespel betreft, in dat opzicht kunnen de Hollanders nog wel wat leeren. Bij de hockeytraining wordt van begin af geleerd, dat het zeer belangrijk is een juiste positie tijdens het spel te kiezen.
Het Engelsche nat. elftal
Het Engelsche hockey-elftal wordt door bevoegde instanties uit verschillende proefelftallen samengesteld. We kennen hier een A- en een B-team. In het land van Albion zijn ettelijke proefelftallen, waardoor natuurlijk een veel grondiger selectie van de spelers, die voor de nationale kleuren in aanmerking komen, mogelijk is.
De graafschappen kiezen uit de clubs proefelftallen; hieruit worden (na beoordeeling tijdens de proefwedstrijden) districtselftallen gekozen en zoo komt men langzamerhand tot een superieur nationaal team.
De accomodatie van het Engelsche hockey is zeer fraai. Bij de groote clubs zijn de kleedkamers, gezellige lounges, bars, badkamers en douchecellen, vaak vereenigd in ware paleizen.
In velerlei opzichten verschilt het Engelsche hockey dus van het Nederlandsche. Het is in Engeland meer een genoegelijke sport, waarbij gezelligheid een groote rol speelt. De aangeboren sportiviteit van den Engelschman zorgt er echter wel voor, dat het fraaie hockey-spel als zoodanig niet aan de gezelligheid opgeofferd wordt.
PIET BEISHUIZEN
V.A.jB. tevens eethuis van de! yekeenigtng AM kt er-I damkch bouwfonds!
Telefoon 44949 - AMSTERDAM (C) MONTELBAANSTRAAT 6 bij Nieuwe Jonkerstraat. □ Het V.A.B.
verleent uitsluitend huisvesting aan mannelijke personen. Het bevat 76 vrije slaapkamers, gemeenschappelijke waschlokalen met vaste waschtafels; kosteloos gebruik van stortbaden. Verder een ruime eetzaal, een rustige lees- en schrijfkamer en een gezellige verblijfzaal met muziek, geheel centraal verwarmd. □ Logies per nacht ( 0.60, per week f 3.75, gratis koffie of thee. Volledige kost en inwoning
f 9.50 per week. Ook voor niet-bewoners is in het Eethuis van 4-8 uur
n m. verkrijgbaar: compleet middagmaal f 0.53, alles bereid met natuur¬
boter en le Icw. Hollandsen vleesch.
Aanbevelend, De Beheerder GROOTSTE VOLKSPENSION TE AMSTERDAM
- DAU EN NACHT GEOPEND