394

c^f^^ok'^wr^ts TO.o. „DE CORINTH1AN''

GYMNASTIEK

SCHOENMAKER K.N.G.V.,

HOUFiriOlITlSTg

Opnieuw een w><ai&irschiuiw>en<dle sfem De N.K.B."OOorzitter &&n 't unooiré

zw@mi irecoird

Bij de Amsrerdamsche kampioenschappen

Het hoogtepunt van de Amsterdamsche zwemkampioenschappen, welke Donderdagavond in het Sport-

fondsenbad werden gehouden, was de race 100 M. rugslag heeren. Een fel duel tusschen den A.Z.'er Ambagtsheer

De man die een record brak.

en Scheffer van D.J.K. Tot het laatste keerpunt lag de man van de A.Z. voor, daarna kreeg men een machtige eindspurt van Scheffer te zien, zóó machtig — bleek later —, dat het Ned. record van Henk de Haas overtroffen was. Behoorlijk overtroffen. Het was i min. 16 sec. en het werd i min. i51/5 sec.

Van de overige nummers was er nog bijzondere spanning op de 100 M. rugslag dames. Tiny Wagner tikte net iets eerder aan dan haar clubgenoote van het Y, mej. Helms.

De andere Amsterdamsche kampioenen? Hier zijn ze.

Mej. Selbacb op de 100 M. vrije slag dames. Scheffer op hetzelfde nummer voor heeren. Driemaal 50 M. wisselslag estafette dames: het Y; heeren: D.J.K. Schoolslag 100 M. dames: Fransje Hessel, heeren: Van Kalken. Nog vier records veroverde het Y, nJ. op het schoonspringen voor dames en heeren en idem op de 5 maal 50 M. estafette vrije slag.

Voor vroolijke momenten zorgde de Amsterdamsche Reddingsbrigade met een gezellig-mal waterspel. Vroolijke boerinnen, hooggehoede heeren, schuchtere jongetjes, alles viel goedsmoeds en bijna met welgevallen in het water.

De leider van De Revue der Sporten verzocht mij mijn meening te kennen te willen geven over de strooming in het K.N.G.V. om van dit lichaam een soort „sportcentrale" te willen maken. Ware dit niet 't geval geweest, dan zou ik gezwegen hebben, want ik kan, evenmin als de heer Kellenbach, in dit streven iets nieuws zien.

't Is al heel wat jaren geleden, dat het K.N.G.V. met plannen rondliep zich te begeven op het terrein van den Ned. Korfbalbond. Het bestuur van den N.K.B. was niet van plan dit lijdelijk aan te zien. Als gevolg van zijn protest heeft er toen een conferentie plaats gehad der twee besturen f ander leiding van wijlen Baron Van Tuyll, met 't resultaat, dat het niet tot n conflict is gekomen en er nadien ook van K.N.G.V.-zijde, voor zoover mij bekend, geen pogingen zijn gedaan om te trachten korfbal te annexeeren.

Dat de directeuren van gymnastiekvereenigingen 'n jaar of twintig geleden begonnen zijn met de turners ook het ..pel naast de gymnastiek te doen beoefenen, was naar mijn meening meestal 'n kwestie van zelfbehoud. Ze moesten trachten de leden vast te houden, daar met 't verloopen van een vereeniging hun financieel belang was gemoeid. Dat is begrijpelijk en zoo lang die gymn. vereenigingen onder elkaar een of ander spel beoefenen en er zelfs wedstrijden in organiseeren, zie ik daar geen bezwaar in. Degenen, die daardoor liefhebberij krijgen in 'n bepaalde sport, komen dan wel naar den betreffenden bond.

* * *

De gymnastiek is noodig voor eiken serieuzen beoefenaar van den een of anderen tak van sport. De tegenwoor dige opleiding der leeraren en de groote variatie, welke er de laats'e jaren

De N.K.B.-voorzitter N. Broekhuyzen

door de verschillende systemen in de gymnastiek is gekomen, zijn twee factoren, waardoor de beoefening van dezen vorm van lichaamsoefening buitengewoon aantrekkelijk kan worden gemaakt.

Als de leiding van het K.N.G.V. haar volle aandacht wijdt aan goed geleide gymnastiek, die voor ons geheele volk een zoo groote waarde heeft, zal ze niet behoeven te grasduinen op een gebied, welks speciale belangen reeds door anderen verzorgd worden. Ik kan dan ook niet gelooven, dat het bestuur van 't K.N.G.V. zich zal laten verleiden de waarschuwing in den wind te slaan, die ligt besloten in 't aloude, Hollandsche spreekwoord: „Schoenmaker, houd je bij je leest".

NIC. BROEKHUYZEN, Voorz. v. d. Ned. Korfbal Bond.

Het beste dagelijksche middel ter opwekking en verkwikking.

KING pepermunt