ITHIAN"
ds:
eboom I
in' factie-Orkest" Af ls Mose" e.a.
V r door den leider c. lantal vrije schoptii -eeds grooter, doch ij Jstvallig vlak voor e' « maar al te vaak
j , gestraft, wat de slj e- Bovendien liet tm anderen kant van
1 :cnter van B.V.V. 0' fanatiek appei% n°S verder onderis'' ^aakte P.S.V. een u;VeJarbij van beide e'j gedingen werden aC-Ji er over verwon2|e Ie niet reeds was U oal over de lijn
tldj»'let begin van de Jri e v. Beek voor g'eriC' Dit deed P.S.V. 0] J. Het ging hard
■ S
aSde'a net vuur- Het
w lemming verbit-
V\ ongemotiveerde
e%.'*•> waaruit Visser
:rde
tfjjs; strafschop tegen 0' d?aal kon ik niet f L c den storm ont'c> 'en als buiten de
gevankelijk verder L^Pelers trapte den '\ h het aldus onmo: :ri>' rschop te nemen.
t\Q 1 optreaen van
kunnen
bf redd
clj^ uit. Zelfs toen ?rL r hem ziin vla2-
c:de„r "em zijn vlag
A > begreep hij
( ""'W ontbrand
Me
|sck°ntbrandde Wijl: -n et1 supporters van ■frst a^ tenminste de
ï^'jl men ^et n'et .tok I16" °P het veld Pm, "°tseling de po £- he *°°als men dat fee. v?ren. Het werd f' velTan alle kanten fe 1 °p. De sabels I ^ht. Vrede op lik
I dat as men binnen 1 hoe,ni,en den straf-
f W„ Vel er nn„ Wl
lan
V
tasteri
enng ston-
isser werd
Buiten de lijnen hadden de sabels de overwinning behaald. In triomf werden de veroverde Bosschenaren over het veld gesleurd. De stoet was juist achter het doel van Boumans gekomen en dwars over het veld kwam een agent met getrokken sabel aanstormen om nog een handje te helpen, toen een schot op het Eindhovensche doel werd gelost. Wie kan het Boumans kwalijk nemen, dat hij in dit oogenblik niet voldoende geconcentreerd was om het schot te stoppen? Drie-twee voor P.S.V.!
Zou de overwinning van P.S.V. nog in gevaar komen? Een onder hevig protest van B.V.V. toegekende vrije schop juist buiten het strafschopgebied bracht de beslissing.
Tot overmaat van ramp voor B.V.V. kende daarna de scheidsrechter nog een in opgelegde buitenspelpositie gemaakt doelpunt toe, waardoor het 5—2 stond.
Slechts enkele B.V.V.-ers bleven doorspelen, anderen gaven den strijd op en nog anderen saboteerden het spel zoo'n beetje door den bal uit het veld te trappen. Het werd 7—2. Een resultaat, dat echter niets zegt.
Ge vraagt mij, wie zijn de schuldigen aan dit drama?
Als oorzaak gaf ik hierboven reeds de benoeming van dezen scheidsrechter, van wien men vooraf kon weten, dat hij den strijd slechts door een toeval tot een goed einde zou kunnen brengen. In zijn benoeming lag reeds de kiem voor moeilijkheden. Tot op zekere hoogte zijn de spelers daarvan de dupe geworden. Het ruwe spel van B.V.V. en de onaangename repliek van enkele P.S.V.-ers hierop, is niet goed te pra ten, maar als hier een van Moorsel of een Grootmeijer — om slechts twee namen te noemen — had gestaan, zou er niets gebeurd zijn. Deze wedstrijd heeft weer op overduidelijke wijze laten zien, van welk buitengewoon gewicht het scheidsrechtersvraagstuk is.
Het ware verder te wenschen, dat onze politie de onverstoorbare rust van de Londensche bobbies had. Die laten de verontwaardigden even hard schreeuwen als de verheugden. Toen de Franschen in den wedstrijd Engeland— Frankrijk tegen Langenus riepen „vendu!", lachten de bobbies. Mogelijk hebben ze het niet verstaan, doch zelfs als ze het verstaan hadden, zouden ze er toch om gelachen hebben. Dacht ge, dat de spelers, die opgaan in hun spel, of de leider, die al zijn aandacht op den wedstrijd heeft gevestigd, iets van dat geschreeuw aan den kant onderscheidt?
Het is mij op het oogenblik niet bekend of protesten zijn ingediend.
De zaak is echter m.i. ernstig genoeg om een nader onderzoek van de zijde van den K.N.V.B. te rechtvaardigen. C. J. GROOTHOFF
>ERVEN COi S SCHÖORL
' ''NOENS'LVE^FN MOLENBEECKER" Kalverstraat 32 Amsterdam (C.) i Telefoon 42149
......... &F»< )RTPRIJZEN
In het belang uwer gezondheid!
Maakt Uw sport- en reiskleeding volkomen
ondoordringbaar voor regen door ééne
behandeling met
H*EH
3
rkrijgbaar bij Drogisten en in Sportzaken
r. verpakking 75 ct. - KI. verpakking 30 ct.
KersMennis fin de hoofdstad
Een bakker eet veel brood, een slager een massa vleesch, een vischhandelaar van die zwemmende wezens zooals scbelviscb en ,.pieterlieden" en een sportjournalist schijnt niet buiten sport te kunnen, ook in tijden van „Vrede op aarde" en in de „Menschen welbehagen". Hij voelt zich slechts behagelijk bij sport en wat er voor versleten wordt en toen dus het Stadionterrein afgekeurd was, omdat er eerder een schaatsen- dan een voetbalwedstrijd op gehouden kon worden, heeft hij zich, na zich een uurtje vermeid te hebben in de zul-partijen van automobilisten en andere voertuigen op de bevroren straten, naar het R.A.I.gebouw begeven, waar eenige uren tennis is gespeeld, zoo ongeveer het eenig belangrijke, dat beide Kerstdagen in de hoofdstad aan sport is gegeven. In den regel is tennis juist een sport, die de meeste bladen van Nederland van tennis voorzien worden door één journalist, die er dan ook bliksems veel van afweet, t.w. onze heer Vreedenburgh, dien ik er in druk gesprek vond met Hughan en v. d. Sluis van den Amsterdamschen Lawntennisbond. De heeren hadden twee tennisballen in de handen, waarvan de eene een stuk grooter was dan de andere en ik hoorde technische uiteenzettingen en begreep er tenslotte dit van, dat op zekeren dag in Nederland met slechts één bal mocht worden gespeeld, d.w.z.
met in alle wedstrijden tezamen, maar er mag slechts van één soort bal gebruik gemaakt worden. Blijkbaar is dit niet naar ieders zin. Het ging alles heel gemoedelijk onder het savoureeren van een kopje koffie in het kippenrennetje, dat den weidschen naam van restaurant draagt en grenst aan de overdekte banen in de R.A.I.
Overdekt tennis mag geen groote belangstelling trekken: wanneer er spelers aan deelnemen als Leembruggen, Van Berkel, Hughan, Scheurleer, Van Olst en de dames Mechel, Jurrema, Belzer en Kerckhof is het zeer de moeite waard en zoover ik er kijk op heb, genoot ik van het spel.
Ik bleef dicht in de buurt van Vreedenburgh staan, om technische termen op te vangen, doch ik ben nooit een baas in spieken geweest, zoodat ik bevreesd ben juist het verkeerde woord op de verkeerde plaats te gebruiken, indien ik iets zou vertellen van de ontmoeting tusschen het pittige meiskc Mechel met mej. Jurrema tegen mej. Kerckhof en mej. Belzer. En telkens wanneer er een partij uit was holden de belangstellenden van de eene baan naar de andere. Zoo ging het door van 's morgens vroeg tot 's middags laat. Toen ik 's middags wegging, was Vreedenburgh bezig aan z'n twintigste verslag; hij moest nog den geheelen nacht doorwerken. J....S.
In het R.A.I.-gebouw speelde Amsterdam een tenniswedstrijd tegen Den Haag. De Amsterdamsche speelsters en spelers wonnen met 10—j. V.l.n.r.: Leembruggen, Knottenbelt, Scheurleer en Heijnen.