287

ATHLETIEK

MECHANISCH TDDOPNEMEN

ZWAKKE PUNTEN VAN HET JÊk MENSCHELIJK ORGANISME

i

Even oud als het gebruik van chronometers zijn de verschillen van 1/5 en 1/10 seconde bij het opnemen der tijden, verschillen die vooral bij de sprints van beteekenis kunnen zijn.

Het is volmaakt logisch dat die verschillen — en soms geschillen — ontstonden en zij zullen ook ongetwijfeld blijven bestaan, zoolang de manipulatie van tijdopnemen wordt overgelaten aan de onvolmaaktheden van het menschelijke organisme, hoe geniaal dit in onderdeden ook moge zijn.

Zoo goed als voor de deelnemers bestaat ook voor den tijdwaarnemer een reactietijd — de tijd die er bij hem verloopt tusschen het sem waarop hij moet reageeren en dit reageeren zelf — en die tijd is niet voor eiken functionaris dezelfde en voor denzelfden functionaris niet dezelfde op verschillende tijdstippen.

Waarbij nog komt, dat voor den tijdwaarnemer die reactietijd tweemaal een rol speelt: eerst bij het startschot, later bij de finish. Het is mogelijk, dat de reactiefout bij den start wordt gecompenseerd door een tegengestelde fout bij het stoppen van den chronometer, het kan evengoed zijn, dat de eerste fout door een tweede wordt vergroot. Wat er in werkelijkheid gebeurt, is achteraf niet meer na te gaan.

Verschillen van 1/10 of 1/5 seconde zijn onder die omstandigheden volstrekt niet onbegrijpelijk, vooral niet als daarbij ook nog de invloed van minder deugdelijke chronometers en minder geroutineerde tijdwaarnemers moet worden verdisconteerd.

En daarmede is tevens verklaard, dat van twee sprinters, die eenzelfden recordtijd op hun naam hebben, de een den ander gedecideerd klopt, ook al zijn beiden in normalen vorm.

En daarom is het ook verklaarbaar, dat men reeds jaren geleden begon te peinzen over middelen om de tijdwaarneming langs mechanischen — in casu electrischen — weg te bewerkstelligen.

Een onvolkomen poging werd daartoe gedaan o.a. bij de Olympische Spelen te Stockholm, waar de revolver van den starter den chronometer langs electrischen weg in werking stelde. Het zwakke punt hierbij was, dat het afdrukken aan de eindstreep op de gewone wijze moest geschieden en dit is juist het moeilijkste gedeelte, dat het meest aanleiding tot fouten geeft.

Elk tijdwaarnemer weet uit ervaring, dat het afdrukken van den chronometer op de rook van de revolver weinig moeilijkheden oplevert, doch dat de reactie op het passeeren van de eindstreep door den looper veel minder moeilijk is.

Perfectionneering van dit systeem zou er dan toe moeten leiden, dat de loopers elk voor zich een contact bij het passeeren van de eindstreep verbreken. Dit is inderdaad uitvoerbaar, maar ik zal er hier niet dieper op ingaan om¬

dat er een beter systeem is, dat grooter mogelijkheden biedt.

Ik doel hier op de fotografische methode, welke bij de Olympische Spelen te Los Angelos werd toegepast, z.g. de methode van den Amerikaanschen official Kirby, waarover de Amerikaansche bladen vóór het begin der Spelen kolommenlange uiteenzettingen bevatten.

De beroemde methode van Kirby is dezer dagen opnieuw genoemd in verband met de Europeesche kampioenschappen in Italië in 1934 en de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

Wij zullen in een volgend artikel aantoonen, dat de Kirby-methode geen sensationeele Amerikaansche vinding is, doch niets meer dan het in praktijk brengen van een Nederlandsch denkbeeld. G. A. BURGER

VOETBAL

Euiropeesch ooetib<ail era

tt ere//ö*<a m pioen sc

Zoo langzamerhand wordt het wel duidelijk, dat er in de Europeesche voetbalwereld, tenminste wat het vasteland betreft, een nivelleering van krachten komt. Er zijn natuurlijk altijd nog we! interland-wedstrijden, waarbij men vooraf met groote zekerheid kan aanwijzen, welke ploeg zal winnen, doch dat aantal wordt steeds kleiner. Abnormale resultaten, zooals de 8—1 van Duitschland op België zullen wel uitzonderingen blijven. Speelt België op eigen grond met een volledige ploeg tegen de Duitschers, dan is o.i. het resultaat vrijwel open.

Een nieuw bewijs van die nivelleering is het resultaat van den wedstrijd Zwitserland—Roemenië.

Door dit gelijke spel is de vraag, wie van de drie landen van de uit Joego-Slavia, Roemenië en Zwitserland bestaande groep, in den eindstrijd van de wereldkampioenschappen zal komen, nog niet opgelost. Tusschen deze landen wordt n.1. een halve competitie gespeeld, om 2 plaatsen in den eindstrijd. Zwitserland speelde tegen Roemenië en Joego-Slavië gelijk. Er rest nu nog slechts de wedstrijd Roemenië —Joego-Slavië, die voor 10 Mei is vastgesteld. De ploeg, die dien wedstrijd wint, komt met Zwitserland in de eindronde, doch bij een gelijk spel staan alle drie de ploegen precies gelijk. Er zal dan Salomo's wijsheid noodig zijn om te beslissen, wie naar Italië zullen gaan. De Italianen zullen dan wel hetzelfde aanbod doen, dat ze voor de groep van Nederland, België en Ierland hebben gedaan en wel: komt alle drie op eigen kosten naar Italië en vecht het hier uit, doch daarvoor zal wel geen liefhebberij bestaan.

Het bestuur van den K.N.V.B. heeft voor een dergelijk voorstel tenminste reeds bedankt. C. J. G.

w.o. „DE CORINTHIAN"

flplus Bovensmering

Benzine-besparing-15-25°/0

Garantie voor verbruikers

flPLUS BOVENSMERING en I1PLUS MOTOR OLIËN beschermen Uw MOTOR en

GELDBEURS

fiPLUS PRODUCTS COMPANY Emmastrnat - 48 Hilversum

Boksen, de sport die iedereen moet leeren, de sport voor lichaamsontwikkeling, training en zelfverdediging. Leert het bij

P. van de GRAAF

NOORDER AMSTELLAAN 8 TELEF. 21524 - AMSTERDAM

Inr. van Gymnastiek, Mqssage, Hoogtezon.

Opleiding voor Sportmasseur

SOTO GARAGE

AMSTERDAM RUYSDAELKADE 135 - TELEFOON 90314 Electr. Metaal-, Draai en Lascninricnting Speciaal adres vaar ruwe olie en Dieselmotoren voor Voer- en Vaartuigen.