21S

w.o. „DE CORINTHIAN"

bij eiken athleet afzonderlijk past, doch die nooit zóó mag zijn dat men „Verkrampt" loopt.

Toegegeven moet worden, dat sedert de 400 meter in afzonderlijke banen wordt geloopen, de dwang om het eerste deel te sprinten niet meer bestaat. Vroeger spurtte de man van de binnenbaan, om zijn goede positie te behouden, de buitenbaan deed hetzelfde om geleidelijk naar binnen komende, een goede positie te veroveren. Men m o e st dus zeer hard beginnen, wilde men niet een ernstige kans loopen, om reeds ontijdig uitgeschakeld te worden. Paulen heeft dien tijd nog meegemaakt en heeft die harde noodzaak van tientallen meters sprinten in de praktijk leeren kennen.

Wat niet wegneemt, dat die noodzaak thans nog in onverminderde mate bestaat.

De situatie is dus zoo, dat minstens 250 meter met een langen gemakkelijken 'pas geloopen moet worden, zóó dat men snelheid paart aan de kleinst mogelijke inspanning, omdat straks de cindworsteling nog volgt. De looper van behoorlijke lengte heeft in dit opzicht dus een natuurlijken voorsprong.

Resumeerend kan men in het algemeen meer verwachten van den looper met sprintcapaciteiten, die zijn uithoudingsvermogen versterkt, dan van den man op de gemiddelde afstand, die zijn snelheid poogt te verhoogen.

Berger liep bij de A.A.C.-wedstrijden, ik wees daarop reeds, de eerste 300 meter in uitstekenden stijl en zijn lange pas tegen wind in was werkelijk bewonderenswaardig, doch hij had daarmede blijkbaar te veel van zijn krachten gevergd, zoodat hij op de laatste 100 a 110 meter weer voor een groot deel verloor, wat hij daarvoor gewonnen had. Ik herhaal niettemin mijn raad aan hem, om de 400 meter te laten voor wat ze zijn, zoolang hij nog groote triumphen op de 100 meter kan vieren. Berger heeft nog allen tijd om met de 400 meter te beginnen als hij wat ouder is en hij behoeft dan zelfs geen oogenblik aan een tijd van 48 sec. en beter te wanhopen. Wanneer hij zich eenigen tijd op dien afstand heeft gespecialiseerd.

G. A. BURGER

DE PERU-CHILI COMBINATIE IN ONS LAND

In de ploeg, die Woensdagmiddag tegen Sparta speelde, zaten slechts twee Chilenen, zoodat het eigenlijk een tikje te veel eer voor Chili is, om van een Peru-Chili combinatie te spreken. De Zuid Amerikanen hebben een prettigen indruk gemaakt. Hun spel is vrij van de onvriendelijke trucjes, waarmede Uruguay en Argentinië vaak veel van den goeden indruk van hun spel hebben bedorven. Dat is echter het eenige, waarin deze Peruanen zich boven het spel der ploegen van die twee andere Zuid Amerikaansche landen stellen.

Wat handigheid met den bal betreft, kunnen onze ploegen nog wel het een en ander van de Peruanen leeren. Het warme Zuid Amerikaansche klimaat maakt blijkbaar de spieren soepeler en losser, waardoor men gemakkelijker een goede balcontrole kan krijgen dan de bewoners van de landen met een meer gematigd klimaat. Het gevaar van zoo'n goede balcontrole is echter vaak, dat de spelers in die richting gaan overdrijven, dat men derhalve handigheid met den bal als eerste en vrijwel ook eenige wapen voor aanval en verdedigen beschouwt.

Die fout hebben de Urugueezen en Argentijnen vrijwel weten te overwinnen, zoover zijn de Peruanen evenwel nog niet. Maar ook dat zal nog wel komen. Naast een goede balcontrole hebben ze ook een goed gevoel voor positiespel. Als een buitenspeler den bal had, zag men b.v. herhaaldelijk den binnenspeler snel naar voren naar den vleugel loopen om een pas naar voren mogelijk te maken.

De groote fout was, dat men te veel samenspeelde en het samenspel ook veel te kort hield. Men combineerde

zoolang heen en weer en van voren naar achteren, dat telkens weer opnieuw de tegenpartij gelegenheid kreeg zich te herstellen. Voor den niet deskundigen toeschouwer is dergelijk spel wel aardig, doch in werkelijkheid is het een vaak nutteloos demonstreeren van handigheid, zonder dat men komt tot het eigenlijke doel van het spel: het maken van goals.

Dat is ook de oorzaak, dat een onvolledige en vrij zwak spelende ploeg van Sparta slechts met 3—o werd geslagen. Ondanks hun vrijwel voortdurend overwicht, maakten de gasten in de eerste helft slechts een enkel doelpunt en dat had er nog niet eens behoeven te zijn, indien de achterhoede van Sparta wat steviger had opgeruimd.

Die achterhoede was overigens voor het grootste gedeelte van den strijd een zwak punt. Doordat Cohen door een blessure verhinderd was, stond van der Meijden, de doelman van het tweede, tusschen de palen. Die heeft zich verdienstelijk geweerd, zijn uittrappen was echter zwak, daar zal hij zioh nog speciaal op dienen toe te leggen. Daar ook de beide achterspelers van het eerste verhinderd waren, had men de Bruin van H.D.V.S. uitgenoodigd. Deze vormde nu met v. d. Geest de achterhoede. Van der Geest was de beste van het tweetal, doch ook hij trok zich te veel terug als hij juist had moeten aanvallen.

Sparta deed een goed bedoelde poging om het spel zooveel mogelijk open te houden doch het bleef vaak bij een poging. Opmerkelijk was het dat Sparta juist door open spel een paar prachtige kansen kreeg, waarvan echter door slecht schieten geen voordeel getrokken kon worden. Het werd ten slotte een welverdiende 3—o overwinning voor de gasten, die echter tegen een op volle kracht spelend Ajax of Feijenoord het zeker niet zoover gebracht zouden hebben.

Het was een aardige demonstratie van hetgeen de mindere grootheden in Zuid Amerika op het oogenblik op het voetbalveld wel kunnen prestecren, doch voor het Nedcrlandsche voetbal is hiervan niet veel te leeren. Het was alleen een bevestiging van hetgeen men eigenlijk reeds weet, n.1. dat men het combineeren ook te ver kan doorvoeren en dat het dan tot onprod'jctiviteit leidt.

C. J. GROOTHOFF VOOR

ISPORTHORLOGES i

! bij Fa. BERKEMEIJER !

Rok in 32 - Amsterdam I

Het Peru Chili elftal en de Spartanen op één foto. Staande de Zuidelijke spelers,

voor hen zittend de Rotterdammers.

Onbreekbare Polshorloges Non-stop Zak- en Taschhorloges Stopwatches, Chronograpb.es, Enz.