212
w.o. „DE CORINTHIAN"
De Bokssport iiim Rotterdam.
De Amateurs hebben het druk
Rotterdam, October 1933.
Was het R.B.B.-bestuur vorig jaar actief, dit seizoen overtreft zijn activiteit i932-'33 nog verre. Maandagavond j.1. zagen wij de Rotterdamsche amateurs reeds voor de 3de maal tusschen de touwen verschijnen en nog steeds vielen er nieuwe gezichten te noteeren. Het blijkt dus wel, dat er heusch niet te veel wordt gebokst, dat het aantal actieve amateur boksers in de Maasstad hard toeneemt, waardoor veel wedstrijden de ontwikkeling van het technische peil doen toenemen en .... dat de publieke belangstelling nog steeds toeneemt. Doorgaans zijn de zalen zoo goed als gevuld, hetgeen wijst op een populair worden van de gezonde amateur-bokssport hier ter stede. Een heel goede maatregel is, dat tegenwoordig de boksers in klassen (zooals bij athletiek) zijn ingedeeld, waardoor steeds gelijkwaardige krachten met elkander de handschoenen kruisen en we van onsportieve tooneeltjes verschoond blijven. •
Ontegenzeggelijk hadden we den nieuwen boksersaanwas en de daaruit voortvloeiende vele wedstrijden, gesteund door een energiek boksbestuur, hard noodig, want door het overgaan van verschillende vooraanstaande Rotterdamsche amateurs naar de beroepskringen, hadden we eigenlijk in de Maasstad niet veel uitblinkers meer over. Een amateur als v. Klaveren destijds ontbreekt zelfs geheel, maar we geloöven, dat als de R.B.B. op een dergelijke kranige wijze bokswedstrijden blijft organiseeren, we heel snel een paar degelijke krachten zullen zijn rijk geworden.
Als we zoo eens even alle partijen, die we de afgeloopen weken gezien hebben, de revue laten passeeren, dan zijn er toch wel een paar boksers naar voren gekomen, die onze aandacht vragen voor de toekomst.
Een maand geleden zagen we Verin euleii uit de schoo! Stee 11 horst een verwoed gevecht leveren met :'e technisch uitstekend geschoolde Elvers van v. Y p e r e n. Blijkbaar heeft hij na afloop zijn te onb;héersch'c optreden als fout ingezien, want toen we hem vorige week zagen optreden tegen den hardslaanden, maar te langzaam werkenden leerling van Huizenaar, met name Poldervaart, was er van die fout letterlijk niets meer te bespeuren en bokste hij een buitengewoon tactische partij. Slechts eenmaal kon Poldervaart zijn harden rechtschen hoek zuiver door krijgen en toen deerde het V e r m e u1 e n nog niet eens. Nog wat correcter stooten en een beetje meer kracht er in, Vermeulen, dan zullen we wel eens verder zien;
Over den oudgediende D i e s s e n, dien we 2 maal zagen optreden tegen
v. D ij k's poulain S c h u 1 z, zullen we niet te veel zeggen, want hij behoort zoo langzamerhand tot de veteranen, al bokst de fraaie athletengestalte nog steeds een uitmuntend partijtje. De een kop dan Diessen kleinere S c kulz, toonde zich beide malen een moedig bokser, die kijk op het gevecht heeft. Dat hij de eerste ontmoeting naar de planken ging was meer te wijten aan een ongelukje; nu kreeg Diessen geen kans en plaatste hij zelf menigen zuiveren raken treffer.
W i 11 e m s is een jongen, die eigenlijk niet in den Rotterdamschen ring thuis hoort, omdat hij woonachtig is te Terneuzen en nu zijn kazerne wat dicht bij ligt, het in Rotterdam komt zoeken. W i 11 e m s is hier echter in de gaten geloopen, waardoor hij er maar bij hoort, 't Type vechter a la Mickey Walker. De voeten met den hiel ver naar buiten gedraaid, diep gebogen, waardoor moeilijk te raken en vol temperament. Wat je noemt een stuk vuurwerk, dat onophoudelijk blijft stooten en waartegen zelfs de geroutineerde Bennekom aanvankelijk Maandagavond geen raad wist. Steeds komt W i 11 e m s met harde linksche stooten, meestal zwaaislagen, door, na de gebruikelijke rechtsche schijnbewegingen. Als men dat weet lijkt ons de taktiek voor een tegenstander snel bepaald, maar ook Bennekom, die aan snelheid heeft ingeboet, bleef veel te lang de kat uit den boom kijken, waarvan de steeds in het offensiei zijnde Zeeuw dankbaar gebruik maakte. Toen Bennekom eindelijk tegen het einde inzag, dat de aanval de beste verdediging was, en zijn langere reaeh veel voordeel gaf, was het te laat voor den Rotterdammer en de goede naam van Bennekom zal er veel toe hebben bijgedragen, dat de jury de partij onbeslist verklaarde.
Van M o u r i k uit de Sportschool „Het Zuiden" is een vedergewichtbokser met kwaliteiten, die weliswaar nog sterk voor verbetering vatbaar zijn, maar hij heeft ze. Twee maal Jagen wij hem tegen boksers, die meer wild dan overlegd te werk gingen en even zoovele malen sloeg hij er zich best door-heen, zij het, dat hij de eerste partij heel anders aanpakte dan de tweede. In de eerste was zijn kunde voldoende om zijn tegenstander H ag e n a a r s te overwinnen zonder zichtbare moeite; maar in de ie partij moest hij al z'n energie te hulp roepen -bij zijn technische eigenschappen om de jury een onbeslist te hooren uitspreken.
Dat Huizenaar goede boksers levert, bewijst V e r m u 1 m, die den
laatsten avond niet optrad, maar dien wij reeds voordien zagen opereeren op zijn bekende rustige en secure wijze. Een massieve figuur, die weet wanneer hij moet loopen en wanneer stilstaan. Die weet wanneer hij slaan moet en wanneer afwachten, zonder het gevecht zich uit handen te laten nemen, die beide handen gebruikt en zich niet laat intimideeren, daar weet de lang niet slecht boksende L i e s t h o u t van mee te praten.
Ook dat heele kleine zwarte kereltje van Huizenaar, de jeugdige van Es, is een boksertje met toekomst. Die vlieggewichtje behoort tot het genre, wij zouden haast zeggen: „clever" boksers, maar het kan ook zijn dat 't aangeboren is of wel bij intuïtie, dat hij zoo volkomen weet wat hem te doen staat in iedere positie. Zijn partij met Lunt 14 dagen geleden in het Gebouw was de beste van den avond.
* «• *
Wij gelooven wel, dat we nu zoo'n beetje de voornaamste Rotterdamsche amateurs, die er zijn bijgekomen of zich in de running bevinden, hebben genoemd. Het zou te ver voeren ze allen voor het voetlicht te halen en uitvoerig te behandelen, maar aardig lijkt het ons nog even te verhalen van het opwindendste gevecht, dat bij de laatste bokswedstrijden plaaist had en tevens het sensationeelste was van het nieuwe seizoen.
Een lange magere jongen van 63 kg. bond den strijd aan tegen een heel wat kleinere, maar met een athletische corpus bedeelde 62^ kg.'er.
In moordend tempo werd door den magere begonnen, met als gevolg een lachsucces van het publiek. De lichamelijk sterkere moest al zijn kracht en handigheid aanwenden om den langere van zich af te houden, die maar steeds door ging met zijn slagenregen, welke dikwijls op armen en beenen terecht kwam, zoo onnauwkeurig werd door hem geplaatst. Doodop aan het einde der ie ronde wankelden ze naar hun resp. hoeken. Maar wie dacht dat de 2e kalmer zou verloopen vergiste zich, want de gong was nog niet gegaan of de lange dunne zat weer op den korte dikke, die nu ook wild van zich begon af te slaan.
Wat er op het spel stond weten we niet, maar er werd gevochten als om het bezit van een kostbaarheid (een vrouw misschien? Want de lange magere keek maar steeds iedere rustpooze in de zaal). Tegen het einde van de 2e ronde kwam de korte in het offensief en de uitgeputte lange in moeilijkheden. Maar zooals het ook in het leven gaat, als de nood het hoogst isj_ etc; plotseling zag de in een hoek gedrukte magere een open kaak, met een kreun lag hij alle kracht in een zuivere rechtsche hoek en met een plof stortte het blauwe broekje ter aard:. 6, 7, 8, telde de scheidsrechter en er kwam weer leven in de massa op den grond, die met 9 overeind stond en de ronde kon doorspartelen, daar de ander te vermoeid was om hem te volgen.
In de laatste ronde werden de laatste restjes energie tot het laatst toe . aangewend en bij de laatste gongslag wankelden 2 figuren naar hun resp. hoeken om de eenig juiste uitslag te vernemen, n,l. „match nul". Over gelukkig verlieten beide uitgeputte athleetjes den ring.
J. J. MULDER