200
^^M^t^cU^l^r^nc, w.o. „DE CORINTHIAN"
DyilTSCIHIILAINIID SLAAT BELGIË MET 8-1
Als eenige verontschuldiging voor 3 minuten maakte Wigold van een deze zware nederlaag der Belgen kan aarzelen der Belgische backs gebruik men aanvoeren, dat de ploeg zeer om No. 3 te maken. Onmiddellijk onvolledig was. Op het allerlaatste daarna werd Braet tot uitloopen geoogenblik had men nog een invaller noodzaakt, wat hem noodlottig werd. moeten opnemen. Daardoor kwam de Hohmann trapte den bal in. Even Bruggenaar Sayes op de linksbinnen- later kreeg men het eenige onaangeplaats te staan, toevallig op dezelfde name incident van den wedstrijd. Een plaats, die 23 jaar geleden door zijn der Duitschers bracht Voorhoof op vader eveneens in de Belgische natio- ongeoorloofde wijze ten val. Hij bood nale ploeg was ingenomen! En om de onmiddellijk zijn verontschuldiging merkwaardigheid nog grooter te ma- aan, doch Voorhoof weigerde met een ken, voeg ik hieraan nog toe, dat minachtend gebaar de uitgestoken vader Sayes toen eveneens speelde te- hand! Kort daarna kreeg deze Belg gen Duitschland en ook in Duisburg! een waarschuwing doordat hij denDe Duitsche ploeg, geheel uit West- z/lfden tegenstander door ruw optreDuitsche spelers bestaande, heeft in de den verwondde. Inmiddels had Al1 r£. _ 1 . • „_. „, brecht — die ook in 1928 te Amstereerste helft mets laten zien, wat er , ., 7 ,. , ,
1 . 1 „ „ 1 „ „ / /, „„„ dam speelde — met een vliegend schot
op wees, dat het ten slotte zoo n ver- , ....
f „ j j 1 j n i„„ het ?e en Kobierski, na een snellen
pletterende nederlaag voor de Belgen ', , 1 > t-,
j tji-'I u u £. A ren het 6e doelpunt gemaakt. De
zou worden. Blukbaar heeft men de . . ., F 0 , ,
11 1 v j- „„l„j „„ tweede helft was toen nog slechts 10
geheele eerste helft noodig gehad om . , . B ,
• 1 ■ 1 l i . minuten oud. De Belgen herstelden
zich in te spelen, wat toch wel wat . , , : _ ? , ,
1 j . - , „i„„ zich hierna wat. Ze konden echter
lang was, daar 6 van de 11 spelers — , , ,
waaronder de geheele middenlinie - ™et. voorkomen, dat er nog 2 goede
uit de Duitsche kampioensclub For- doelpunten kwamen. Eerst met den
1 -p. • 1 „ 1, laatsten trap van den wedstrijd maakte
tuna kwamen. Daaruit kan men ook T r . >
11 1 • • . . 11 j - c . „ Larnoot voor de Belgen een tegen-
wei de conclusie trekken, dat Fortuna 0 0
niet ten onrechte den titel „Duitsch Punt.
kampioen" heeft veroverd. Indien een Van het Duitsche elftal viel op het club 6 spelers levert voor een elftal, handige en zuivere samenspel in. de dat België met 8—1 slaat, dan moet aanval en vooral het vlotte spel van die club met haar eigen elftal ook de beide vleugelspelers. In Hundt en wel tot goede dingen in staat zijn. Busch had Duitschland bovendien twee Het bleek reeds spoedig, dat het voortreffelijke achterspelers, die er opstellen van de uit Janes, Bender en heel wat toe hebben bijgedragen, dat Breuer bestaande middenlinie van For- de Belgen ten slotte slechts een enkel tuna een goede keus is geweest. Dit doelpunt hebben kunnen maken. In stevige en doortastende drietal heeft Buchloh heeft men bovendien een doelprachtig werk geleverd. Ze heeft de man van internationale klasse. Het Belgische voorhoede vrijwel in be- geheel was een goede ploeg, al merkte dwang weten te houden. De eenige aanvankelijk een der Zuid-Duitsche aanmerking, die men op het spel van collega's op, dat men deze ploeg toch dit stevige drietal zou kunnen maken, onmogelijk als een vertegenwoordigend is, dat ze meer verdedigend dan aan- Duitsch elftal zou kunnen beschouwen, vallend werkt. Maar de drie verdedi- Een Duitsch elftal zonder Zuid-Duitgen op zóó afdoende wijze en ze dek- sche spelers was voor hem blijkbaar ken zóó voortreffelijk, dat de voor- een onmogelijkheid. Hij moest echter hoede zich in haar geheel aan de aan- na afloop wel erkennen, dat de Westvallende taak kan wijden, wat ook een Duitsche ploeg goed had gespeeld, al voordeel is. In de eerste helft klopte stelde hij toch een deel daarvan op het af en toe met de Duitsche aanval rekening van het zwakke spel van de nog niet zoo goed. Wel deden Al- Belgen.
brecht en Kobierski, de beide vleugel- Intusschen was toch de Belgische
spelers, prachtig werk, doch het bin- ploeg niet zóó zwak als men na . zoo'n
nentrio was nog geen sluitend geheel, 8—1 nederlaag wel zou denken. De
waardoor nog al eens kansen verloren achterhoede b.v., bestaande uit Braet
gingen. Het duurde dan ook 20 mi- en Smellinckx met Dedeken, heeft zich
nuten voordat Duitschland de leiding uitstekend geweerd. Ze werd echter
nam. Tien minuten later stond het onvoldoende door de. middenlinie ge-
2—o. Eerst in, de tweede helft kwam holpen. Alleen . Hellemans deed wel
de superioriteit van den Duitschen aan- goed werk. Declercq en van Ingelghcm
val duidelijk aan den dag. Reeds na waren echter stellig onvoldoende. Dat
GRATIS „L U TI N E"~ AANDEELEN
voor roohers van „Lutine" sigaretten. Verkrijgbaar bij:
Sigarenmagazijn „SELECTA*'
BINNENWEG 97 - Tel. 28545 - HEEMSTEDE
N.B. Voorverkoop Zwemwedstrijden Noorderbad-Zandvoort
moet ook van de meeste voorwaarts gezegd worden. Hier waren de beide vleugelspelers, Weydisch en Torfs, af en toe zeer zwak. In het midden speelde Voorhoof bij vlagen goed. De middenvoor Lamoot van de Daring, van wien men groote verwachtingen had, leed blijkbaar aan debuutkoorts. Af en toe loste hij echter wel eens een goed schot, doch slechts één daarvan trof doel.
Er zal stellig in deze Belgische ploeg nog heel wat veranderd moeten worden om ze weer op de oude hoogte te brengen.
De leiding van den strijd was bij den Zweed Ohlson weer in goede handen. Alleen was hij in de eerste helft wel eens wat pietlutterig over de plaats, waar een vrije schop genomen moest worden.
Ik heb nog gelegenheid gehad met verschillende Duitsche voetballeiders over het tegenwoordige Duitsche voetbal te praten. Het bleek daarbij, dat men in het algemeen de keuze van von Tschammer-Osten als leider van de Duitsche sport, zeer gelukkig vond. Hij zou aanvankelijk ook te Duisburg gekomen zijn, doch belangrijker plichten riepen hem elders. De reorganisatie van het Duitsche voetbal is een geweldig werk geweest, waarbij men van alle kanten door verschillende zure appels heeft moeten bijten. Er zijn nog punten, die nog groote zorg veroorzaken. Dat men bij het zuivere amateurisme zal blijven, staat vast. Dat is nu eenmaal de grondslag, waaraan niet getornd zal mogen worden. Doch zal men onder deze omstandigheden het spelpeil op internationale hoogte kunnen houden? Zal men voorts wel voldoende aanvoer van jonge spelers krij gen, nu de Hitlerjugend met de voor de Duitsche jeugd zoo aanlokkelijke uniformen, blijkbaar deze jeugd van de voetbalvelden houdt? Elke Duitsche jongen loopt in uniform en doet aan „Gelandesport", wat een ander woord is voor excerceeren. Men ziet bijna geen jongens zonder uniform. Zal dat zoo blijven? Het gevaar is hier inderdaad niet denkbeeldig. De tegenwoordige Duitsche sportlui zijn overigens geestdriftig genoeg voor de sport.
Ik zag Zaterdagavond een film van de Duitsche voorbereidingen voor de Olympische Spelen in 1936. Het was een film van de cursus te Berlijn. Men zag en hoorde daar ruim 500 Duitsche sportlui zingende achter een- Hitlervlag in militair gelid naar de oefenterreinen marcheeren.
Onwillekeurig stelde ik me voor, wat er van zou terecht komen, indien zoo iets voor onze voetballers zou worden ingevoerd. Ik zie van Run, Weber e.a. reeds zingend achter den vaandeldragers Glendenning en Boeljon het terrein van V.U.C. op marcheeren!
C. T. GROOTHOFF