■
112
w.o. „DE CORINTHIAN"
VOOR
SPORTHORLOGES
bij Fa. BERK EMEIJER
Rokin 32 - Amsterdam Onbreekbare Polshorloges Non-stop Zak- en Taschhorloges Stopwatches, Chronographes, Enz.
MAXALDING CURSUSSEN
fl. Mondeling 3 mnd. 90 min. p.w.
ie. Strikt privé f 25.-
2e. Privé 2 personen p.p. f 20.3e. 3 n 4 personen p.p. f 15.-
B. Schriftelijk
Standaard Cursus vunnf f 15.-
C. ümerikaansche Mason Cursussen
48 foto's 5 Lessen 15.000 words
ie de Luxe Cursus f 15.—
2e Populaire dito f 7.50
Maxalding Lichaamscultuur Manager: I00ST KBRRES B.fl. Sneeuwbalstraat 129 - Den Haag
A. L. v. d. HULST
Eerste klos Rund-, Kalis- en Varkensvleesch Specialiteit in Fijne Vleeschwnren Alles machinaal gesaeden Thuisbezorging zonder prljsverhooging
Geverstraat 6-8 - Telefoon 3071
OEGSTGEEST
De laagste prijzen voor Auto- en Motorbanden betaalt u bij ons.
Hesseling-Holzhaus
Hoofdweg 410-414 - Tel. 80905-83455
De best geoutilleerde garage in westelijk Amsterdam
"XTcT ö.
Luxe verhuur inrichting - Speciaal trouw-, ondertrouw- en visite-rijden Gespecialiseerd op Buitenl. ritten
RUYSDAELSTRAAT 54— ?6 AMSTERDAM - TEL. 29988
S'o'fbG A R A G E
AMSTERDAM RUYSDAELKADE 135 - TELEFOON 90314 Electr. Metual-, Draai en Laschinrichting Speciaal adres voor ruwe olie en Dieselmotoren voor Voer- en Vaartuigen.
Amsterdam en de zorg oooir ♦
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIH
^ cfe Lichamelijke Opooeding
Wij laten hieronder een uitvoerige, gedocumenteerde bijdrage volgen over het subsidie van den Amsterd. Bond van Lichamelijke Opvoeding, dat jarenlang door de hoofdstad werd verstrekt en thans ernstig bedreigd wordt.
Daarin komen ook een aantal zinsneden voor ten opzichte van den Gemeentelijken Inspecteur der Lichamelijke Opvoeding te Amsterdam.
Deze passages zijn tamelijk hard.
Ter vermijding van elk misverstand zij hier nadrukkelijk opgemerkt, dat deze attaques op den Inspecteur in geen enkel opzicht persoonlijk bedoeld zijn.
Evenzeer echter als wij voor Dr. Van S c h a g e n als mensch respect en sympathie hebben, evenzeer achten wij niettemin zijn denkbeelden, en de wijze waarop hij deze denkbeelden wil verwezenlijken, funest voor de Amsterdamsche sportwereld.
Daarom, en daarom alléén, deze publicatie.
Red. R. d. Sp.
De kwestie van het gemeentelijk subsidie voor de sport en de lichamelijke opvoeding, hetwelk via den A.B.L.O. loopt, heeft op het moment de gemoederen in beweging gebracht, nu de leden van het afgetreden college van burgemeester en wethouders, tenminste de kleinst mogelijke meerderheid van dat college, den gemeenteraad voorstelt de 25 mille subsidie te schrappen.
Als antwoord op dit voornemen, dat in zijn algemeenheid getuigt van een merkwaardige miskenning van den allereersten Jevenseisch: gezondheid voor de stadsjeugd, had men mogen verwachten, dat ieder sportman en ieder die het wel meent met de lichamelijke opvoeding van de Amsterdamsche jeugd, verontwaardigd zou zijn over dit staaltje van averechtsche bezuinigingspolitiek.
Inderdaad mag geconstateerd worden, dat de leidende figuren in de sportwereld en ook de leidende sportjournalisten zich scharen achter den A.B.L.O., die zich in 't belang van de jeugd en van de sport in Amsterdam schrap zet, teneinde van dit gemeentelijk subsidie nog te redden wat mogelijk is.
Het N.O.C., benevens vrijwel alle nationale en Amsterdamsche sportorganisaties, staan achter den A.B.L.O. en zooals gebleken is de pers evenzeer. Des te meer is het te betreuren, dat uit persoonlijke rancune tegenover een der leiders van den bond tóch nog enkele stemmen vernomen zijn van figuren a la den heer Bon, die dit nu eens een mooie gelegenheid vinden minder sportieve intuïties te volgen. Juist nu doen dergelijke dingen (aangezien de raadsleden, die straks te beslissen krijgen, met de historie bitter slecht op de hoogte zijn!) zoo pijnlijk aan, alsmede de oppositie van een politiek georiënteerde sportbond,
dr. R. Th. J. MEURER (Voorzitter van den A.B.L.O.)
die denkt iets meer voordeel uit rechtstreeksche subsidieering te kunnen trekken.
Maar juist omdat onjuiste voorstellingen der feiten, ook waar deze in de pers tot uiting komen, afbreuk kunnen doen aan het streven om van dit subsidie te redden wat mogelijk is, valt het te betreuren als de A.B.L.O. in dezen tijd nog aanvallen te verduren heeft, zooals er ook een voorkomt in de Sportkroniek van 11 September. Hoe volkomen onjuist beoordeelt de schrijver de situatie in het navolgend stukje:
Nog steeds staat de kwestie van het A.B.L.O.-subsidie in het centrum der belangstelling. Nog steeds worden felle debatten gevoerd en al is ieder het er over eens, dat alle krachten ingespannen moeten worden, om te zorgen dat het prachtige werk: lichamelijke opvoeding der jeugd, niet door de crisis vermoord wordt, over de wijze, waarop de subsidies verdeeld moeten worden, loopen de meeningen nogal scherp uit elkaar.
Dit verschil van meening spruit voort uit de controverse A.B.L.O.-gemeentelijke inspectie voor lichamelijk onderwijs (? Red. R. d. Sp.) die de laatste jaren steeds duidelijk tot uiting kwam.
Het is thans circa 12 jaar geleden dat deze inspectie onder leiding van den toenmaligen wethouder Den Hertog ingesteld werd. In diezelfde periode had de gemeente, die de zaak der lichamelijke opvoeding met kracht ter hand wilde nemen, met den A.B.L.O. overleg gepleegd over het in exploitatie nemen van de terreinen aan de Nieuwediep, op het Mosveld, aan den Fazantenweg en van de A.M.V.J.-terreinen. Dit geschiedde en de inspectie controleerde de wijze, waarop deze velden onderhouden
W De functies van den A.B.L.O. waren dus: eenerzijds terreinexploitatie, anderzijds subsidie-distributie. Het eerste punt was natuurlijk een bron tot wrijving met de gemeentelijke inspectie, die eveneens diverse terreinen-complexen te exploiteeren kreeg en als men nu weet, dat de dienst van publieke werken ook al terreinen onder zijn controle heeft, dan kan een ieder begrijpen, dat de terreinen-exploitatie aanleiding gaf tot het noodige geharrewar.
Ook met de distributie der subsidies ging het niet altijd naar wensch. De A.B.L.O.
m